om vax

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-05
Överdriven öronvax ses ofta som ett tecken på dålig hygien, och är flitigt bort på daglig basis. Trots att det kan vara irriterande, utan den du riskerar att skada dina öron som kan leda till hörselnedsättning eller infektioner

Missuppfattningar

Många felaktigt tror att förekomsten av öronvax är inte önskvärt och arbetar flitigt med att ta bort alla spår av öronvax. Även att ta bort överflödigt vax från ytterörat kan vara önskvärt och logiskt kosmetiskt, tyder förekomsten av vax inte dålig hygien eller ett medicinskt tillstånd. Vax produceras av talgkörtlar i örat för att skydda känslig hud och för att fånga eventuella främmande ämnen kommer in i örat. Försiktigt rengöra ytterörat med en våt trasa eller en tops är allt som krävs för att bibehålla friska öron under normala omständigheter. Ta bort normala mängder vax från hörselgången eller innerörat kan innebära en risk för infektion och kan skada örat själv.

Fakta

öronvax, är medicinskt kallas cerumen, som produceras av talgkörtlar i innerörat med det specifika syftet att smörja och skydda känslig hud. Detta klibbig substans fällor partiklar av damm, döda hudceller och andra främmande ämnen som kan få tillgång till örat. När produceras, öronvax börjar resan för ytterörat som det bedriver damm och andra föroreningar från innerörat genom hörselgången. När den når ytterörat, torkar öronvax typiskt och flingor bort.

Typ

Det finns två olika typer av öronvax. Wet öronvax kännetecknas av en klibbig vätska som kan variera från ljus honungsfärgade till mörkbrun. Wet vax är dominerande och kan hittas i kaukasier och afrikaner. Denna typ av öronvax kan resultera i en klibbig substans i ytterörat som kan tas bort enkelt genom normal tvätt. Vallan är recessiv och kännetecknas av en torr vitaktigt grå vax som är torr och fjällig. Detta är vanligast i asiater och indianer.

Effekter

överdriven ackumulation av öronvax kan blockera hörselgången och förhindra ljudvågor från att resa normalt till trumhinnan resultatet helt eller delvis nedsatt hörsel. Svårt packas vax, oftast skapad av olämpligt försök att avlägsna normal vax, kan skada trumhinnan, och kan orsaka en hosta som en följd av en kittling i halsen. Borttagning av vax ansamling i innerörat beroende av stöd från en läkare och bör inte försöka hemma, eftersom det medför ökad risk för perforera trumhinnan eller införa infektion.

Riskfaktorer

Olämpligt försök att ta bort vax kan orsaka skador på den känsliga huden av hörselgången, införa infektioner, kompakt vaxet som finns, och kan även perforera trumhinnan. Rengöring av örat hemma bör bestå av försiktigt tvätta ytterörat på daglig basis. Användningen av en Q-tip är tillåtet för ytterörat bara. Försök att ta bort vax från örat bör inte försöka hemma. Användningen av huskurer att ta bort vax bör begränsas till en droppe eller två av olja som värmts till rumstemperatur. Detta kan lossna vax och låta det gamla vaxet att flytta till ytterörat där det kan rengöras med en våt trasa. Personer har svårigheter med alltför vax bör rådgöra med sin läkare för medicinsk rådgivning.

Previous:nothing Next:Hur fett arbete?

Relaterade artiklar


 • hur man ska behandla kommunikation störningar hos barn med hörselskada
 • hur marken, källa, center och sfär
 • hur man förstår ekologiska livsmedel etiketter
 • hur man hand om en patient på sjukhus
 • Hur man vet om du ska bli gravid och få barn
 • hur man tar hand hår under en peruk
 • hur man håller håret rakt
 • hur man håller fötterna från att somna
 • hur man tar hand om en papper skära
 • hur man har ett relativt olycka fri period
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com