Vad är funktionen i tunntarmen?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-07-08
Matsmältningssystemet består av ett antal olika delar, som alla spelar en roll i matsmältningen. Mat första gången går in i munnen, sedan går ner matstrupen till magsäcken. Efter att ha lämnat magen, går den mat tunntarmen, då din tjocktarmen och ut ur kroppen. Trots namnet är tunntarmen den mest utdragna delen av matsmältningssystemet och spelar en viktig roll i nedbrytning och absorption av den mat du äter

Funktion av tunntarmen

tunntarmen är ansvarig för att absorbera det mesta av de näringsämnen som finns i din mat. Vid tiden intas maten når tunntarmen, har det varit mekaniskt delas upp i en vätska. Som denna vätska flyter över insidan av tunntarmen (som har många små veck för att öka ytan), näringsämnen i maten kommer i kontakt med de många små blodkärl som omger tunntarmen. Detta blod sedan ger tunntarmen, bortfört näringsämnen, elektrolyter vatten, vitaminer, mineraler, fetter och läkemedel till hela kroppen. Det kan ta tre till sex timmar för en måltid att passera från ena änden av tunntarmen till den andra, och det är beroende av smink på maten passerar genom. Måltider som innehåller mycket fiber gå snabbare

Delar av tunntarmen

Det finns tre delar till tunntarmen: tolvfingertarmen, jejunum och ileum. Tolvfingertarmen är den första delen av tunntarmen, och får innehållet i magsäcken. När innehållet i magsäcken trycks ner i tunntarmen, de är mycket sura, så denna del av tunntarmen tolerant mot lågt pH. Strax efter kommer in i tunntarmen, häller i bukspottkörteln kanalen pankreasenzymer i smälta maten. Dessa enzymer minska surheten i smälta maten innan den når delar av tunntarmen som inte är lika toleranta mot lågt pH. Gallgången, som bär galla från levern, även mynnar ut i tolvfingertarmen och är ansvarig för att bryta ner fett i maten. Tolvfingertarmen är den kortaste delen av tunntarmen, mindre än 10 inches lång, och fortsätter matsmältningen att magen har börjat.
Jejunum är där majoriteten av absorptionen av näringsämnen sker.
ileum är den längsta delen av tunntarmen och är ansvarig för absorption av B12 och slutlig bearbetning av kolhydrater och proteiner. Slutet av ileum är där små och stora tarmen möts och är där tillägget ligger.

Hitta tunntarmen i kroppen

tunntarmen ligger mellan magen och tjocktarmen, och ringlar upp inne i bukhålan. Tunntarmen kan hittas i buken, täckt av ett tunt fettlager som kallas omentum. Invändigt har tunntarmen ett antal veck-de flesta av vilka byggs upp av blodkärl i ett membran som ansluter tunntarmen tillsammans. Detta kallas krös.

Storlek av tunntarmen

tunntarmen kan nå längder på upp till 23 fot. Det är mycket längre än tjocktarmen. Ordet "små" i tunntarm, därför hänvisar till dess diameter, snarare än dess längd, eftersom den lilla tarmen är mycket mindre än omkring tjocktarmen.

Fördelar av en hälsosam Tunntarm

Fördelarna med med tunntarmen som den del av matsmältningssystemet som ansvarar för absorption är många. Tunntarmen är mycket vaskulär, vilket betyder att den har en hel del blodflödet till det. Därför näringsämnen, vitaminer och läkemedel kan snabbt och effektivt in i kroppen snart efter att ha lämnat magen.

Previous:nothing Next:om lägre magont och leversjukdom

Relaterade artiklar


 • hur man ska leva ett hälsosamt liv, de fem pelarna.
 • hur man kan bli av huvudlöss
 • hur man kan bli av mörker under ögonen
 • hur man använder övning för att hjälpa till med arbetskraft
 • hur man håller nagellack från Chipping
 • hur man har energi på morgonen
 • hur man gör en lunchlåda för dina barn under 7 friska tips?
 • hur man använder makt rullstolar
 • Hur fungerar näsan arbete?
 • hur man upptäcker vanvård eller misshandel av en vårdgivare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com