om benmärg

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-07-06
Benmärgen är mjukdelar som fyller mitten av ihåliga ben i kroppen. Stamceller finns i benmärgen kan bli det blodplättar, röda och vita blodkroppar, fett, brosk och ben.
stamceller kan omvandlas till ett antal olika typer av celler. Eftersom stamceller kan växa in i olika celler, kan benmärg transplanteras från en individ till en annan

Typer

människoben innehålla två typer av märg: röd och gul benmärg. Röd benmärg består av myeloisk vävnad som innehåller hemopoietic stamceller. Gul benmärg består mestadels av fett och innehåller stromaceller stamceller.
En vuxen har nästan lika stora mängder av röda och gula benmärgen trots att vi är födda med bara röd benmärg. Under hela barndomen kroppen börjar producera gula benmärgen och en del av denna röda benmärgen gradvis ersättas.

Funktion

Den primära funktionen för benmärg är att generera nya blodceller, en process som kallas blodbildningen. Röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar är gjorda i röd benmärg, medan vissa vita blodkroppar, fett, ben och brosk celler bildas av den gula märgen. Om en stor mängd blod är förlorad, kan kroppen ändra gul benmärg till röda benmärgen att bidra till blodkroppar.

Identifiering Gul benmärg ligger inom de långa benen i ben och armar och att tacka för sin färg av de höga mängden fettceller det innehåller. Röd benmärg bosatt i ben som höftben, skalle, kotor, axlar och bröst samt i slutet av ben och arm ben. Båda typerna av benmärg kan identifieras genom deras placering, färg och den typ av celler som de innehåller.

Överväganden

Ett antal sjukdomar kan uppstå av sjukdomar i benmärgen, inklusive cancer. Cancer i benmärgen kallas leukemi, vilket händer när benmärgsceller börjar föröka sig onormalt. Det finns många typer av leukemi och de är kategoriserade efter vilken typ av blodkroppar de påverkar. De flesta leukemi skapar ett överskott av vita blodkroppar i kroppen som sedan orsakar en brist på blodplättar och röda blodkroppar samt en allvarlig påfrestning på immunsystemet. Det finns en mängd olika behandlingar för leukemi bland annat cellgifter och strålning.

Potentiella

Sedan starten 1968 har benmärgstransplantation varit en bärkraftig behandling mot allvarlig stadier av cancer och genetiska sjukdomar som orsakar oregelbundna blodkroppar. Benmärg kan erhållas från levande givare matchade till transplantation mottagaren. Benmärg skördas från givarens höft under narkos. Tusentals benmärg transplantationer genomförs varje år och att antalet väntas öka.

Previous:nothing Next:kan du bleka håret när man är gravid?

Relaterade artiklar


 • hur man behandlar tår med svamp under tånageln
 • hur man undviker typ 2-diabetes
 • hur man hanterar CMV sjukdomar
 • hur man massera svullna bröst under graviditeten
 • hur man kan förbättra emotionella och sociala utveckling med cerebral pares
 • hur man hanterar en baksmälla
 • interaktiv födelse planer
 • Hur man känner igen hälsofrågor i naglarna
 • hur man behandlar brännskador och minska ärrbildning!
 • hur man gör hicka försvinna
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com