om förlossningen

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-07-06
Att föda barn är en extraordinär upplevelse. De flesta arbeten sker efter 9 månader och tio dagar när fostret har utvecklats till full sikt och redo att födas. I USA finns det cirka 3,8 till 4. 000. 000 nyfödda varje år

Tidsplan

Symptomen på arbetsmarknaden ingår regelbundna sammandragningar med ökande intensitet och frekvens. En typisk arbetskraft varar upp till 10 till 16 timmar. Labor tenderar också att vara längre för första barnet. Labor består av 3 faser.
Under den första etappen, livmoderhalsen vidgar och blivande mamman upplever regelbundna sammandragningar. I vissa fall kan blivande mamman inte känna av någon nedgång under detta steg.
Etapp 2 börjar när livmoderhalsen vidgar till 10 cm. Denna etapp är även känd som "trycka och leveransstadium", under vilken, är livmoderhalsen helt öppen. Barnet kommer ut i slutet av etapp 2. Steg 2 kan vara från 1 till 3 timmar.
Den tredje etappen börjar efter barnets födelse och varar tills moderkakan trycks ut. Denna etapp är även känd som "leverans av moderkakan och vanligtvis varar 10 minuter upp till en timme.

Betydelse

Ett av de mest framträdande effekterna av leverans på modern är smärta. Graden av smärta varierar från person till person. I de flesta fall kan mödrar behöver smärtstillande för att lindra smärta. Andra kanske kan tolerera smärtan med hjälp av avslappning och andningsteknik.

Typer

Det vanligaste sättet att leverera ett barn är genom slidan, så kallad vaginal förlossning. Cirka 25 procent av kvinnorna har Cesarean födslar (C-sektionen). Under C-sektionen leverans kommer din läkare att göra ett snitt på buken och livmodern för att leverera ditt barn. C-sektionen rekommenderas inte såvida inte vaginal förlossning kan vara inte säkert för dig och ditt barn.
Flera mödrar överväga naturliga barn födda, som inte inbegriper läkemedel. Exempelvis många kvinnor leverera under vatten för att lindra smärta. Vatten födelse kan öka risken för infektion för mor och nyfödda. Vissa väljer att föda hemma med hjälp av en barnmorska, snarare än på ett sjukhus.

Effekter

Barnafödande har en långvarig effekt på moderns kropp. De flesta mammor kommer att se ut de är 4 till 5 månader gravid direkt efter förlossningen. Det tar tag i din livmoder för att krympa och din kropp att läka. Förlossning är också en känslomässig upplevelse. Du kan känna dig mycket trött efter förlossningen och är fulla av bekymmer. Detta symptom är ofta kallad "baby blues". Du kan också uppleva förlossningsdepression. Din kropp genomgår också stora hormonella förändringar. Dina bröst kommer att börja producera mjölk.

Expert Insight

Hur lång tid det tar att återhämta sig beror på typen av arbete. I genomsnitt behöver kroppen i minst 6 veckor att läka från en C-sektionen leverans. Du bör vänta två månader innan du börjar träna. Kvinnor med vaginal förlossning kan ta kortare tid att läka. Amning rekommenderas starkt. Amning har visat sig gynna både mor och nyfödda.

Previous:nothing Next:om benmärg

Relaterade artiklar


 • hur du får ut det mesta av läkare besök
 • hur man kan vara säker under en värme nödsituation
 • hur man förebygger första gradens brännskador
 • hur man kan bli av springmask
 • hur man tips att börja utövar
 • hur du kan hjälpa ditt barn undvika att bli sjuk av förkylning eller influensa i år.
 • hur man håller barnen passa utan organiserad idrott
 • hur att muntra upp dig och få dig själv till en bättre stämning
 • hur man hanterar externa blödning
 • hur man tar hand om en sjuk vän eller familjemedlem i hemmet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com