om kvinnlig hälsokontroller

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-07-28
Hälsokontroller är viktiga för alla kvinnans hälsa och välbefinnande. Dessa tester hjälper till att upptäcka sjukdomar och riskfaktorer som kan möjliggöra tidig behandling eller förebyggande.
varje kvinna borde få rutin hälsokontroller. Lär dig vad de olika proven kvinnor borde få regelbundet, samt hur ofta var och en ska göras och varför de är viktiga

Betydelse

De flesta kvinnor att inse vikten av årliga hälsokontroller, vision och hörselundersökningar och regelbundna gynekolog besök, men det finns många andra tester som är lika viktigt för kvinnor att få regelbundet.
inte bara dessa filmvisningar kartlägga befintliga förhållanden, kan de också upptäcka tidiga varningssignaler eller riskfaktorer för cancer, kroniska sjukdomar, allvarlig sjukdom eller förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar och aids.
moderna medicinen har utvecklat en rad förebyggande medicinering och behandlingar som kan rädda en kvinnas liv, om sjukdomen upptäcks tidigt nog. Det är oerhört viktigt för kvinnor att se sin läkare för regelbundna hälsokontroller

Typer

Följande är en lista på viktiga hälso-screening /tester kvinnor bör ha på regelbunden basis:

cellprov: detekterar något ovanligt eller onormalt i livmoderhalscancer celler som kan leda till livmoderhalscancer om de lämnas därhän.

Mammografi: kontroller bröstvävnad för tumörer, cystor eller något ovanligt. Tidig upptäckt av bröstcancer leder till 96 procent fem års överlevnad

bentätheten test:. Tester för benförlust (även kallad osteoporos)

Blodtrycket check. : blodtrycksmätare för att upptäcka förekomsten av hög (eller låg) blodtryck

STD provningen:. tester för sexuellt överförda sjukdomar om en patient har utsatts

hivtest. : tester för HIV (humant immun-virus) som är det virus som orsakar aids.

Kolesterol screening: testar nivån av HDL (high-utnyttjar bredband lipo-protein) och LDL (low-density lipo-protein) kolesterol, liksom att triglycerider, i blodet hjälpa till att förutsäga risken för hjärtsjukdom.

Dessa olika typer av kolesterol måste finnas i vissa intervall för optimal hjärthälsa, och onormala siffror kan öka risken för en hjärtinfarkt

Kolorektal cancer test:. skärmar för tjocktarmscancer med användning av förfaranden såsom koloskopier. Tidig upptäckt ökar den femåriga överlevnaden för koloncancer till mer än 90%

Hudcancer screening. Kontroller av förekomsten av cancer eller förstadier till cancer celler i huden
<. br /> Diabetes screening: testar nivån av socker i blodet för att fastställa närvaro eller risken för diabetes

Vision och filmvisningar hörsel. prov syn och hörsel för att upptäcka någon vision eller hörselnedsättning i samband med ålder eller sjukdom.

Tidsplan

Den frekvens där kvinnor bör ha dessa tester eller filmvisningar varierar beroende på typ och även riskfaktorer, såsom ålder, sjukdomshistoria och livsstil.
För friska kvinnor utan riskfaktorer bör blodprover för kolesterol och diabetes, blodprov tryck, syn och hörsel filmvisningar, och gynekolog besök för cellprov, planeras en gång per år.
Normalt är mammografi rekommenderas varje år efter 40 års ålder to50 och bentäthet testas efter 65 års ålder, enligt The American Cancer Society och The American College of obstetriker och gynekologer.
Men om du upplever tidig menopaus eller har riskfaktorer för bröstcancer eller osteoporos, kan din läkare rekommendera dig att börja med dessa tester tidigare.
American Cancer Society anges att kolorektal cancerscreening bör börja vid 50 års ålder och äger rum vart 10 år efter.
Återigen kan detta variera för dem med tidigare kolon problem eller riskfaktorer i samband med koloncancer.
Som för hudcancer screening och hiv-test, det finns inga särskilda riktlinjer, men det rekommenderas att ta emot dessa tester med jämna mellanrum, utöver andra hälsokontroller.

Missuppfattningar

Många kvinnor tror att screening eller testning är inte nödvändigt om de inte är uppvisar symtom eller känner sig "sjuk. "Tvärtom, regelbundna hälsokontroller är viktiga för att bibehålla hälsan genom åren och eventuellt förhindra en livshotande sjukdom.
Ofta när en kvinna väntar på att träffa en läkare tills hon har symptom är det för sent för vissa livs- spara behandlingar.
Särskilt när det gäller olika typer av cancer, kan överlevnaden ökas avsevärt när de upptäcks tidigt. Det är därför det är viktigt att hänga med läkarbesök, även när en kvinna anser sig vara "frisk . "

Varning

Ovanstående riktlinjer för provning frekvens som skall tillämpas till friska kvinnor utan riskfaktorer. Riskfaktorer omfatta familjebakgrund eller personlig bakgrund av en viss sjukdom, vissa etniska grupper, ålder, övervikt, röka cigaretter, att vara gravid, som passerat klimakteriet eller är beroende av droger eller alkohol, bland annat. En kvinnas läkare avgör hur ofta hon behöver för att få dessa visningar efter en bedömning av hennes riskfaktorer enligt henne fullständig medicinsk historia. kvinnor bör få regelbundna kontroller med primärvårdsläkare så att han /hon kan ge dem råd i denna fråga.

Previous:nothing Next:Hur läppbalsam arbete?

Relaterade artiklar


 • hur defunk din stinkande tonåringar
 • hur man identifierar vaginal cystor
 • hur man kan hjälpa någon som är mycket sjuk
 • hur man sparar pengar kyla ett hem
 • hur man ska leva ett hälsosammare liv
 • hur man kan anpassa verksamheten för att uppmuntra små använda motoriska
 • om surrogat föräldraskap
 • hur man kan bota menstruation rädslor blodförlust
 • Hur man väljer en stamning behandling
 • Hur man vet om du har en flicka eller en pojke
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com