om medfödd syfilis

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-07-09
Medfödd syfilis uppstår en kvinna som är smittad med syfilis går sjukdomen till hennes ofödda barn. Graden av överföring är ganska hög, 60 till 80 procent av barn till mödrar med syfilis är smittade. Överföring sker vanligtvis under graviditet, när den spirochete som orsakar syfilis passerar genom moderkakan, men i vissa fall smitta händer under förlossningen

Tidsplan

Medfödd syfilis fortskrider på samma sätt som syfilis hos vuxna, även om stadier av sjukdomen är mindre väldefinierade. Barn med medfödd syfilis som inte får omedelbar behandling brukar gå igenom tidigt, latent och sena manifestationer av sjukdomen. I det tidiga skedet sker mellan födelse och de första månaderna i livet, följt av en latent fas. Sen medfödd syfilis börjar vanligen när barnet är minst 2 år gamla.

Effekter

Tidig medfödd syfilis orsakar ett utslag som liknar sekundär syfilis hos vuxna. Utslagen kan bestå av blåsor eller kopparfärgade stötar och är oftast de allvarligaste på könsorganen, näsa och mun. Spädbarn med tidig medfödd syfilis har ofta en blodig snuva och i vissa fall kan utveckla problem i nervsystemet inklusive kramper, förlamning, hydrocefalus och inlärningssvårigheter. Den latenta stadium av syfilis som följer har inga symptom, och barnet oftast tycks ha återhämtat sig. Sen medfödd syfilis liknar tertiär syfilis hos vuxna, även neurologiska komplikationer är mindre vanliga. Skador på ögat och blindhet är vanliga komplikationer. Utväxter och magsår kan utvecklas, orsakar skador på ben, särskilt ansiktsben. Tänderna är ofta skadade av medfödda syfilis och har ett karakteristiskt hack utseende.

Identifiering

Diagnos görs oftast när rutinmässiga moderns screening upptäcka syfilis hos modern. I vissa fall är medfödd syfilis inte misstänkt förrän barnet visar symptom på sjukdomen. Tester skall sedan genomföras på både mamma och barn för att mäta nivåer av antikroppar. Dessa tester ger ofta falskt positiva resultat, kan så mer specifika tester krävas för att bekräfta diagnosen.

Förebyggande /Lösning

Om syfilis upptäcks tidigt i graviditeten, kan smitta av fostret nästan alltid förhindras genom att behandla mamman med antibiotika injektioner. Behandlingen av syfilis orsakar ibland en Jarisch-Herxheimer reaktion som kan orsaka missfall i tidig graviditet. Trots denna risk, gravida kvinnor som har syfilis nästan alltid få behandling, eftersom risken för fosterdöd utan behandling är mycket högre. Spädbarn med medfödd syfilis ges antibiotika injektioner, vanligtvis under en period av 10 dagar. Även om detta är läkande, kan permanenta skador orsakade av syfilis-infektion inte återföras.

Varning

40 procent av graviditeter hos kvinnor som är infekterade med syfilis kommer att sluta i missfall. Mellan 60 och 80 procent av de återstående spädbarn kommer att födas med medfödd syfilis. Många av dessa barn kommer att få permanent funktionsnedsättning eller kommer att vanställda av sjukdomen. Medfödd syfilis är nästan alltid förebyggas. Eftersom syfilis tester rutinmässigt under graviditeten, är det extremt ovanligt när kvinnor får mödravård starta tidigt i graviditeten.

Previous:nothing Next:Hur kön på en bebis får fastställas?

Relaterade artiklar


 • hur du väljer ett barnläkare
 • hur man förebygger spädbarn botulism
 • om in vitro fertilisering
 • hur man ska utföra embryot stretch i yoga
 • hur man hanterar intrauterin tillväxthämning
 • hur man tar hand om en papper skära
 • hur man sparar pengar på medicin
 • hur man handskas med kejsarsnitt födelse
 • hur man läka en muskel tår
 • kan du ta Zoloft under graviditeten?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com