om plasma

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-07-15
Den flytande delen av blod kallas plasma. I plasma utgör mer än hälften av volymen av blodförsörjningen i kroppen. Bestående av mestadels vatten, är plasman ett utmärkt lösningsmedel för transport av material som via blodet. Dessa transporter och vätska funktioner är de primära roller plasma

Identification

Efter blod samlas, plasma erhålls genom att snurra på blod i en centrifug. Denna process gör att blodkropparna att separera till botten av provet och ger vattniga plasma att stiga till toppen. Den plasma lagret är tydlig och har en gul eller svagt rosa färg, som är lätta att skilja från den mörka röda blodkroppar i botten de bearbetade provet.

Funktion

Plasma har många viktiga funktioner i kroppen, inklusive upplösning material, hjälpa till med immunförsvar och transport av olika ämnen. Uppgift transporter är kanske plasma viktigaste roll. Plasma kontinuerligt transporterar salter, socker, t. ex. glukos, aminosyror, kolesterol, hormoner och avfall från och till största delen av celler i kroppen.

Funktioner

plasma består av upp till 90 procent vatten. Proteiner, salter, lipider och glukos utgör resterande 10 procent. De lipider och proteiner som finns i plasma tjäna några viktiga roller i kroppen. De plasmaproteiner är väsentliga för immunsystemets funktion, blodets koagulering, blodtryck underhåll och specialiserade transport av hormoner, mediciner och andra material. Dessutom innehåller plasma triglycerider och kolesterol, som är viktiga för cellernas hälsa.

Betydelse

Utan denna viktiga transportsystem att plasma ger, skulle kroppens vävnader inte kan få näringsämnen som behövs för tillväxt, reparation och överlevnad. De plasmaproteiner är också viktiga för hälsan av kroppen. Proteinet albumin, som finns i plasma, hindrar stora mängder vatten från att fly blodet och rusar in i vätska mellan cellerna. Dessutom fann antikroppen proteiner i plasma binder till främmande ämnen i blodet som gör det möjligt för destruktion av immunsystemet.

Överväganden

Plasma är så viktigt för tillverkning av läkemedel som donatorer ofta kompenseras för deras plasma. Plasma kan samlas in direkt från en person med specialutrustning eller kan tas bort från en helblodstappning. Den plasma som samlats in från donationer används oftast för att göra läkemedel för att behandla hemofili blodsjukdom. Donerade plasma används också som hjälpmedel för återvinning av trauma som allvarlig brännskada.

Previous:nothing Next:saker du bör undvika under graviditeten

Relaterade artiklar


 • Hur kontaktlinser stanna på plats?
 • hur man kan stimulera amning
 • hur man köper en elektrisk bröstpump
 • hur du tala med din läkare
 • hur man använder övning för att hjälpa till med arbetskraft
 • hur snabbt komma på en transplantation lista
 • hur man kan naturligtvis öka HGH produktion
 • hur man ser ut som du har ett timglas figur och inte ser fett
 • hur dra nytta av Kegel övningarna
 • hur man förebygger grå syndrom
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com