om tecken och symptom på GERD

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-07-14
GERD, eller gastroesofageal refluxsjukdom, strejker män och kvinnor i alla åldrar. Karakteriseras av smärtsamma, brännande känsla i halsen eller bröstet GERD, i och för sig, är bara irriterande. Utan behandling kan dock GERD orsaka några hälsoproblem. Det är lätt att behandla, vilket gör dig friskare och mer bekväm. GERD uppstår när muskeln i slutet av matstrupen inte stängs ordentligt. Naturligt förekommande magsyra trycka uppåt i matstrupen och halsen, vilket orsakar halsbränna och ibland en sur smak i munnen. De resulterande smärtan kan vara irriterande eller försvagande. Vissa människor kan inte sova på grund av smak eller förnimmelser, medan andra anser att äta smärtsamt. Kan dock vara säker, att enligt de Mayo Clinic, nästan 80 till 90 procent av patienter med GERD bli bättre med behandling. Här är vad du behöver veta om funktionerna, sympoms, behandling och mer för att hjälpa dig hantera GERD

Funktioner

Det mänskliga matsmältningssystemet börjar i munnen. Det är mat tas och tuggas. Den passerade genom en flexibel slang som kallas matstrupen som ansluter munnen till magsäcken. Beläget i halsen, skjuter matstrupen ner maten från munnen till magsäcken genom rytmiska pulser kallade peristaltiken. Systemet fungerar oftast vackert, men ibland buggar förekommer. Gastroesofageal refluxsjukdom eller GERD uppstår när muskeln som ansluter matstrupen till magsäcken inte stängs ordentligt. Hos friska personer, hjälper vid vilken vinkel matstrupen går in i magen stänga det. Konstigt det än kan låta, utlöser rätt mängd syror i magen sig också stängningen av ventilen och förebyggande av syror läcker tillbaka till matstrupen. Om det inte finns tillräckligt syror, får musklerna inte kontraktet, bidrar till eller orsakar GERD.

Teorier /Spekulationer

GERD kan orsakas av någon av ett antal faktorer. Läkarna är inte säker på varför följande villkor predisponera individer att GERD, men de har märkt att många människor med dessa villkor också lider av GERD. Villkor som kan leda till eller bidra till GERD är obesitas, gallsten, sömnapné, och hiatusbråck. Ofta korrigera ett diafragmabråck bort de fysiska problem som orsakar GERD. Även om många människor tror att äta vissa livsmedel utlöser GERD tycks det beror på individen och hans eller hennes tolerans mot livsmedel. Mat ofta tillskrivs orsakar GERD attacker inbegriper kryddstark mat, såsom indisk eller mexikansk mat, vissa kryddor som chilipeppar, ingefära och senap, och grönsaker som lök, paprika och vitlök. Kolsyrade drycker såsom pop och öl kan utlösa GERD attacker hos vissa patienter, tillsammans med sura drycker som vin, te och kaffe.

Effekter

GERD inte bara känns obehagligt, kan den orsaka permanent och skadliga förändringar i matstrupen. Förträngning av matstrupen nära läge med magen kan förekomma. Ärrbildning eller inflammation i matstrupen eller halsen förekommer också hos vissa patienter. Typiska GERD effekter omfattar tryck och smärta i bröstet och en brinnande, syra-liknande smak i munnen. Medan de känslor och smakar försvinna med rätt behandling, inflammation och ärrbildning kan vara svårare att läka. En förutsättning, som kallas Barrett esofagus, kan orsakas av GERD. Den ständiga närvaron av syra i matstrupen skapar förändringar i slemhinnan i matstrupen och kan med tiden leda till cancer. Det är viktigt att få behandling för Barretts esofagus att förhindra möjliga komplikationer.

Identifiering

Hur är GERD diagnosen? Din läkare kommer först ta en fullständig anamnes och utföra en fysisk undersökning. Därefter kan han eller hon att vissa tester. Dessa kan bestå av en barium röntgen. En barium X-ray är ett enkelt test utförs med en röntgen laboratorium. Du får en drink för att ta och sedan en röntgenbild tas i bröstet, med fokus på matstrupen och magsäcken. Barium läggas till dricka hjälper området visar tydligt på röntgen. Din läkare kan också beställa en esophagoscopy, eller en undersökning av matstrupen med hjälp av en endoskopisk enhet. Detta är en kamera, in genom munnen och halsen, som gör att läkare för att se i matstrupen. Ibland en liten mängd vävnad tas för en biopsi. Förfarandet är smärtfri och kan göras i läkarmottagningen, klinik eller ett sjukhus. Andra tester kan din läkare för att inkludera ett EKG, för att utesluta hjärtsjukdom som kan imitera GERD, eller tester för kontroll av pH (syra eller alklaine) nivå i matstrupen.

Expert Insight

Många behandlingar finns tillgängliga för GERD, och din läkare kan välja en eller flera av följande för att lindra symtom och läka eventuella skador som finns i matstrupen. Först, om din läkare fastställer att fysiska förutsättningar såsom gallsten eller diafragmabråck orsakar GERD, kan han eller hon begära ytterligare tester eller rekommendera kirurgisk behandling för att avlägsna gallstenar eller reparera bråck. Det enklaste och mest förskrivna behandlingen omfattar emellertid blockera eller ändring av syraproduktionen i magsäcken. De flesta läkare rekommenderar att du testar mediciner för att ändra syra innehållet i magsäcken i två månader innan du provar andra behandlingar. Receptbelagda läkemedel och över disk läkemedel kan rekommenderas. Andra behandlingsalternativ inkluderar livsstil och kostförändringar. Om du och din läkare tycker att kost bidrar till episoder av GERD, undvika eller begränsa utlösa livsmedel kan förebygga GERD attacker.

Previous:nothing Next:kan kön orsaka blödningar under graviditeten?

Relaterade artiklar


 • Hur utvecklas ett finger nagelsvamp?
 • hur man kan bli av med rynkor under ögonen
 • Så för att lindra menstruationskramper
 • hur man spelar guppade för äpplen utan att starta en epidemi
 • Vilka system fungerar urinvägarna arbeta med?
 • hur de ska hålla väl hydrerad
 • om 12-stegs program
 • hur man fixar en kvicksilver termometer
 • hur att hålla formen under sommaren
 • om sjukgymnastik
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com