vad är navelsträngen kopplas till?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-07-02
Navelsträngen serverar en fantastisk funktion som en länk mellan mamman, genom moderkakan, och det växande fostret. En växande embryo eller foster får syresatt, näringsrikt blod från moderkakan genom navelsträngen

Funktion

Navelsträngen fungerar som en kanal att gå syre och näringsämnen från modern till det växande fostret under graviditeten. Navelsträngen tar även bort avfall från utveckla barn och låter moderns kropp att eliminera avfall.

Funktioner

En frisk navelsträngen har tre kärl: två navelsträngen artärer och en ven navelsträngen. Navelsträngen är vanligen cirka 18 till 24 inches lång och är nästan en tum i diameter, vilket är mycket större än många tror. En speciell beläggning som kallas Wharton's jelly stärker navelsträngen och skyddar blodkärlen.

Tidsplan

Navelsträngen första utvecklas kring den femte graviditetsveckan och är bildat av överblivna gulesäcken. Det börjar inte längre än längden på barnets huvud till stjärt men snart växer sig större och längre tills den når full storlek.

Betydelse

moderns slutet av navelsträngen fäster moderkakan, en stor, blodfyllda organ som hjälper utbyte näringsämnen, syre och avfall mellan mor och foster. I andra änden fäster navelsträngen till fostret vid buken, genom vad som blir platsen för hans navel efter födseln. Navelsträngen blodkärl delar med en del av blodet som går till levern och den större delen av blodet som går till hjärtat.

Varning

Det finns flera komplikationer i samband med navelsträngen skulle kunna uppstå under graviditeten . Ibland bara en artär utvecklas i navelsträngen gör bara två totalt fartyg och i dessa fall barnet har hjärta brister i upp till 20 procent av fallen. Sällan en sladd misslyckas med att utveckla alls och att barnet är direkt ansluten till moderkakan, eller bukens organ stäng inte in i kroppen och är herniated ut ur kroppen bifogas navelsträngen. En annan grupp med allvarliga komplikationer som kan orsaka dödfödda inkludera ryggmärgskompressioner sladd framfall eller en knut bunden i sladden som drar och stänger av blodtillförseln.

Expert Insight

Efter födseln, förändringar i barnets kropp gör att blodkärlen i navelsträngen för att klämma ner och stanna pulserande, som stoppar utbyte av blod mellan barnet och moderkakan. Detta sker naturligtvis inom 10 minuter barnets första andetag och många föräldrar väljer att vänta tills efter sladden slutar pulserande före hopsättning och klippa navelsträngen. Efter sladden har klippt, kommer eventuella återstående uttaget på barnets mage torka långsamt och faller av och lämnar barnet med navel, eller navel. Detta inträffar oftast inom 10 dagar efter födseln.

Previous:nothing Next:om benkramper

Relaterade artiklar


 • hur man överlever på sjukhuset - del 2 - dina behov som "barnvakt"
 • Bästa sättet att rengöra plast glasögonglas
 • hur man känner igen tecken på anorexia nervosa
 • hur man identifierar symtom på springmask
 • Hur går graviditeten?
 • hur man ska leva med en sesamfrön födoämnesallergi
 • om tånaglar
 • hur man komma ihåg att ta mediciner eller tillskott
 • hur man kan bli av med din akne
 • hur man ska behandla blöjeksem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com