vad är placenta previa?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-07-05
Placenta previa är en livshotande komplikation vid graviditet som uppstår när moderkakan implantat i den nedre delen av livmodern. Den förekommer hos 1 av 200 graviditeter, och är tre gånger större risk att påverka kvinnor över 30. Även om den exakta orsaken till tillståndet är inte alltid uppenbart, kvinnor som är gravida med tvillingar eller trillingar, har en onormalt-formad livmoder, eller har ärr i livmoderslemhinnan har den högsta risken för att utveckla detta tillstånd

Effects

Det vanligaste symtomet på placenta previa är smärtfri, klarröd blödning från slidan under andra eller tredje trimestern. Denna blödning inträffar oftast när kvinnan är mellan 27 och 32 veckor gravid. Mängden blod förlorade varierar. Det kan vara mycket liten eller kan vara tillräckligt att kräva en blodtransfusion. Sammandragningar ibland uppstå tillsammans med blödning, sätta kvinnan riskerar att leverera barnet förtid.

Identifiering Diagnos av placenta previa sker vanligtvis med ultraljud. Oftast är en låg liggande moderkaka märkte vid en rutinmässig ultraljudsundersökning som utförs tidigt i graviditeten. Även om de flesta låglänta moderkakor inte utvecklas till placenta previa, är uppföljning skanningar utförs för att spåra position i moderkakan. Om moderkakan inte ändrar position som livmodern växer, sker placenta previa. I vissa fall är placenta previa inte upptäcks förrän senare delen av graviditeten då den drabbade kvinnan börjar blöda. Ultraljud sedan används för att verifiera diagnosen.

Typer

En lågt liggande moderkaka är ibland en föregångare till placenta previa. I det här ärendet, trots att moderkakan ligger nära livmoderhalsen, har graviditeten ännu inte kommit till en punkt där placenta previa kan diagnostiseras. Marginell placenta previa är när moderkakan implanteras har nära livmoderhalsen men inte blockera öppningen i livmoderhalsen. Partiell placenta previa hänvisar till en moderkaka som blockerar en del av livmoderhalsen är öppningen, medan den totala placenta previa blockerar hela ingången till livmoderhalsen och är den allvarligaste formen.

Varning

Placenta previa är ett farligt tillstånd och är livet livshotande för både mamman och barnet. Det finns en stor risk för allvarlig blödning under förlossningen, leverans, eller strax efter förlossningen. I sällsynta fall kan mamman dör av blodförlust. Kvinnor med placenta previa löper också risk att föda en tidigt födda barn. Detta kan bero på att villkor i sig utlöser för tidigt värkarbete, eller på grund av en nödsituation kejsarsnitt måste utföras tidigt att rädda moderns liv. Placenta previa ibland leder till en annan som kallas moderkakan accreta. Detta inträffar när moderkakan implantat djupt och inte kan tas bort från livmodern. Blödningskomplikationer och en hysterektomi kan krävas för att rädda kvinnans liv.

Förebyggande /Lösning

Mildare fall av placenta previa är vanligtvis behandlas med sängläge i patientens eget hem. Denna behandling gör oftast att graviditeten kan fortlöpa på sikt när det finns liten eller ingen blödning som en följd av placenta previa. Den drabbade kvinnan måste stanna i sängen så mycket som möjligt, och kan inte utöva, arbete eller ha sex tills hon har levererat. Kort duschar och resor till badrummet är vanligtvis tillåtna. Svårare fall av placenta previa behandlas på sjukhus med sängläge, och i vissa fall, blodtransfusioner. Mediciner är ofta förskrivet för att förhindra för tidigt värkarbete. Patienter med placenta previa måste lämna sitt barn via kejsarsnitt för att förebygga blödning och allvarlig blodförlust.

Previous:nothing Next:Hur befruktningen arbete?

Relaterade artiklar


 • hur man äter soppa om dina händer skakar
 • hur vi kan skydda mot influensa
 • hur man gör örat kottar
 • hur man får bättre kondition utan att drastiskt förändra din livsstil
 • hur man bestämmer surhetsgraden i kroppen
 • hur du ställer in en medicinsk varningssystem för seniorer
 • Hur fungerar en njure fungerar?
 • Hur tröstar man ett barn med en kall
 • hur man undviker typ 2-diabetes
 • om Sonographers
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com