Var finns lymfkörtlar belägna?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-08-23
Det lymfatiska systemet fungerar som kroppens främsta skydd mot infektion. Det är renare av kroppen som består av fyra organ: lymfkörtlar, tonsiller, bräss och mjälte. Även spridda i hela kroppen, de tyngsta koncentrationen av lymfkörtlar är i halsryggen, armhålan eller axillär området och ljumsken eller inguinal region. Det finns också ett stort antal lymfkörtlar i buk och bäcken områden, med de flesta av dessa inbäddade i fettvävnad

Betydelse

Lymfkörtlar ligger längs det lymfatiska nätverk av fartyg i hela kroppen. Det primära syftet med lymfknutor är att rengöra lymfvätska när den passerar genom kroppen. Denna vätska strömmar ständigt ut ur blodet kapillärerna och in i vävnaden. Vätskan innehåller fett, främmande celler, kemikalier och gifter. Lymfkörtlar "uppgift är att varna immunsystemet att en främmande substans (antigen) i syfte att rätt beskyddare celler (vita blodkroppar) kan produceras. Om antigenet utmaning är för stor för den lymfkörtel, kan det bli svullna och ömma. En av anledningarna läkarna tryck på magen, armhålan och områden ljumske under sina tentor är att de söker efter tecken på svullnad i lymfkörtlarna. Eftersom lymfan flöden från ena lymfkörteln till en annan, blir det rengjorts grundligt flesta av dess orenheter. Det filtrerar sedan tillbaka in i blodet.

Funktioner

Lymfkörtlar är avlånga eller njurformade, och är oftast mindre än 3 cm lång. Lymfocyter är specialiserade vita blodkroppar i lymfkörtlar som hjälper till att bekämpa infektioner. De två viktigaste typerna är T-celler kallas så eftersom de utvecklas i tymus och B-celler, som med tiden utvecklas till plasmaceller som de producerar antikroppar. När lymfocyter växt eftersom de möter antigener (mikroorganismer eller bakterier), de kallas immunoblasts.

Typer

tonsillerna första försvarslinje i det lymfatiska immunförsvaret. Grund av sitt läge vid ingången till svalget (bakre delen av halsen), de vakta mot gifter som skulle försöka komma in i kroppen genom munnen och näshålan. Även vid ett tillfälle en tonsillektomi var ett gemensamt förfarande barn när tonsiller blev kroniskt svullen, sker det mindre ofta idag som utvecklingen av mer kraftfulla antibiotika har inträffat. Bräss, ett organ i både det lymfatiska och endokrina system, ligger mellan bröstbenet och aortabågen. I tidig barndom, är bräss som mest aktiva, utsöndra hormoner och ge ett förvaringsutrymme för att utveckla lymfocyter. När vi åldras, är bräss gradvis ersätts av fettvävnad. Mjälte, den största av de lymfatiska organ, ligger strax under toppen av diafragma och intill magen. Hos fostret producerar mjälten blodkroppar och det kan återuppta denna funktion om en vuxen blir mycket anemisk. Mjälten primära funktion är dock kontroll av blod för främmande ämnen. Gamla röda blodkroppar samt blod födda bakterier filtreras genom att mjälte och konsumeras och elimineras. I fråga om allvarliga skador på mjälten, kan det tas bort, men genom att de tas bort en person kan bli mer mottagliga för infektioner.

Effekter

Sjukdomar i det lymfatiska systemet kan vraket förödelse med kroppens immunförsvar. Lymfadenopati är den vanligaste och i allmänhet visar sig som en svullen lymfkörtel. Många gånger en enkel massage för att hjälpa lymfan vätska rensar och flöde eller en enkel kurs av antibiotika krävs. Många gånger en infektion i närheten av lymfkörtel, till exempel en halsont, kan orsaka lymfkörtel blir förstorad. Lymfadenit är en infektion i lymfkörteln i sig, och kräver insatser från läkare eller sjuksköterska. Vanligtvis infektionen inte är allvarlig, men det kan vara smärtsamt eftersom lymfkörtlarna svullnar, blir ömma och ofta röd och varm vid beröring. Lymfom är cancer i lymfkörtlarna, oftast i armhålan (armhåla) som är i närheten av brösten.

Expert Insight

Precis, cirkulationssystemet, är lymfsystemet ett nätverk av fartyg. Till skillnad från det cirkulatoriska systemet, har det lymfatiska systemet ingen "pump" ligger inom lymfkärlen och måste svara på kroppsrörelser samt närliggande pulser från andra fartyg och organ i kroppen för att underlätta flödet av lymfvätska. Med andra ord, om du inte flyttar, rör sig lymfan inte bra. Mycket stillasittande individer är ofta sjukare än deras motsvarigheter tunnare av just denna anledning. Aktiva människor röra sig mer, deras lymfvätska rör sig mer och lymfkörtlarna kan rena sina kroppar av infektion i mycket snabbare takt.

Previous:nothing Next:orsakerna till Downs syndrom

Relaterade artiklar


 • hur man kan sluta röka på en femöring
 • Hur läppbalsam arbete?
 • hur man ska vara redo för en sömnapné test
 • hur du kan trösta och minska ärrbildning från en brännskada
 • hur man handskas med stickrädsla
 • hur man sätter i toriska kontakter
 • Vilka är farorna med alkohol?
 • Hur man vet om du ska bli gravid och få barn
 • hur man hanterar blandad cerebral pares
 • hur man ska behandla kronisk blöjeksem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com