om ägglossning

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-08-25
När en kvinna har ägglossning, hennes äggstockar släppa ett ägg och skicka det via äggledarna. Merparten av tiden detta sker utan många tecken eller symtom. Om ägget befruktas på sin väg genom äggledaren till livmodern, kommer kvinnan att bli gravid. Om den inte uppfyller en spermie och inte är befruktade kommer ägget kasseras som en del av kvinnans normala menstruationen

Fakta

När en kvinnlig människa är född, hon har redan alla de ägg hon någonsin kommer att ha. När hon når en fertil ålder och börjar mens, släpper hon ett ägg varje månad som en del av hennes normala menstruation /fertilitetscykeln. För att detta ska ske, stimulerar hypofysen frigivning av ett ägg från äggstockarna till äggledaren. Det är hela denna process som kallas ägglossning. Väl inne i äggledaren kan ägget befruktas om den uppfyller en spermie. Däremot kan ägget bara befruktas i ca 24 timmar efter att det har släppts.

Missuppfattningar

Det finns en hel del vanliga missuppfattningar i samband med ägglossningen. Många kvinnor tror att de har ägglossning exakt 14 dagar efter första dagen av deras perioder. Medan vissa kvinnor ägglossning på dag 14, många inte, och fokusera på dag 14 kan leda till oplanerade graviditeter. De flesta kvinnor har ägglossning faktiskt när som helst från dag 10 till dag 19 av sina cykler. Även många kvinnor tror att de är bara bördig på dagen för ägglossning. I själva verket har en kvinna mer än en bördig dag, och hon är mest fertila i några dagar innan ägglossning, samt den dag ägget faktiskt släppt.

Riskfaktorer

Ibland ägglossning och ägget befruktas men inte implantat i livmodern. I ett sådant fall kan ett embryo börja utveckla i rören och utomkvedshavandeskap är det olyckliga resultatet. Denna typ av graviditet inte är livskraftig, vilket betyder att det inte kan genomföras tillräckligt länge för att producera en fullgången baby. Det måste sägas upp snabbt för att undvika allvarliga risker för mamman, som inkluderar en brusten äggledare och med död.

Identifiering

När du får nära till ägglossning, kommer din kropp att ge dig tecken. Till exempel kommer livmoderhalsen utsöndrar slem som är normalt klar och töjbart. Tyvärr är detta en enkel skylt att missa, särskilt om du har en vaginal infektion. Din basala kroppstemperatur, vilket är ditt temperatur omedelbart på att vakna upp på morgonen, kommer också att öka något. Dessutom kan vissa kvinnor känner en skarp smärta när ägglossningen inträffar. Detta kallas mittelschmerz. Intressant, vissa kvinnor känner sig också mer sexuellt vid denna tid, även om de är omedvetna om att ägglossningen sker.

Tidsplan

Den tid när ägglossningen sker är kopplad till kvinnans lutealfas. Den lutealfas är antalet dagar mellan ägglossning och menstruation. Hos de flesta kvinnor, är denna fas 12 till 16 dagar långa. I grund och botten om din lutealfas är 12 dagar lång och du har en 28-dagars cykel, kommer du ägglossning på dag 16. Om din lutealfas är 11 dagar lång och du har en 24-dagars cykel, kommer du ägglossning på dag 13. För att säkerställa kroppens förmåga att stödja en graviditet, måste denna fas pågå i minst 10 dagar. Det finns blodprov för att bestämma längden på kvinnans lutealfas. Eftersom det finns inget annat sätt att bestämma den exakta längden, de flesta kvinnor antar att det är 14 dagar.

Previous:nothing Next:om att sänka kolesterolnivåerna

Relaterade artiklar


 • hur man organiserar ett sovrum för bättre sömn
 • hur man får sand ur ett barns ögon
 • hur man behandlar en bröst-infektion
 • Hur du tar en välförtjänt paus
 • hur man kan resa under makens graviditet
 • Hur berätta om du är gravid
 • hur man ska behandla talrubbningar
 • hur man köper receptbelagda läkemedel med hjälp av online-apotek
 • hur man vara beredd på nödsituationer
 • Hur berätta om du är i arbete
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com