om att sänka kolesterolnivåerna

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-08-25
Kolesterol utför viktiga funktioner i kroppen, hjälper till med cell byggnad, nerv isolering och hormonproduktion. För mycket av det, men kan täppa dina artärer och leda till hjärtsjukdomar. Om din totalkolesterol är över 240, är det dags att ta steg mot att sänka den. Om det är mellan 200 och 239, det anses gränsfall hög, och du bör nog göra drag för att sänka den innan det blir ett allvarligt problem

Fakta

Om du vill sänka ditt kolesterol, börja med din kost. Minska mängden mättat fett och fett du förbrukar. Läs om hur mycket kolesterol i maten du äter, och börja äta mat med mycket lite till inget kolesterol. Om du röker, sluta. Gå ner i vikt och motionera på minst 30 minuter per dag kan hjälpa också. Om dessa åtgärder inte hjälper, kan din läkare ordinera kolesterolsänkande medicin.

Missuppfattningar

Inte alla kolesterol är dåligt. Det finns två typer av kolesterol. High-density lipoprotein (HDL) anses vara en bra typ av kolesterol. HDL-kolesterol innehåller faktiskt bara lite kolesterol och gott om protein som det färdas genom blodomloppet. Low-density lipoprotein (LDL) kolesterolet är dåligt typ. Det bygger upp plack som ger förträngningar i blodkärlen och leder till hjärtsjukdomar. HDL, å andra sidan, gör det motsatta, att ta bort kolesterol från blodet.

Riskfaktorer

Du löper större risk för högt kolesterol om du är man över 45 eller över eller en kvinna på 55 år eller över . Cigarett rökning, högt blodtryck, eller en familj historia av hjärtsjukdomar i yngre åldrar-under 55 år för en nära manlig släkting och under 65 för en nära kvinnlig släkting-också är riskfaktorer. Om du har en eller färre av dessa riskfaktorer, har du en låg till medelhög risk att utveckla högt kolesterol, och du kan göra ändringar i livsstil och kost för att sänka kolesterolet. Om du har två eller fler riskfaktorer, har du en medelstor risk och du kommer antagligen behöva använda medicin för att sänka din onda kolesterolet och /eller höja din högt kolesterolvärde. Din läkare kommer förmodligen att rekommendera kost och livsstil förändringar. En hög risk person kommer att ha flera riskfaktorer och /eller hjärtsjukdom eller diabetes.

Typ

De typer av läkemedel som används för att sänka kolesterol omfatta statiner, niacin, galla-syra hartser, fibric-syra derivat och kolesterol absorption hämmare. Statiner är vanligtvis det första används mediciner, och de låser leverns produktion av kolesterol, sänka det onda kolesterolet och något att höja det goda kolesterolet. Niacin är en B-komplex-vitamin som kan ordineras i höga nivåer för att sänka LDL och höja HDL. Galla-resiner binder galla-som innehåller en stor mängd kolesterol-i tarmen och förhindrar dess återupptag i blodet. Fibrater sänka LDL och höja HDL också, men hur de gör det är inte känt säkert. De kan dock minska lipoprotein sekretion, fördelning triglycerider som innehåller ämnen och öka HDL bildas. Kolesterol absorption hämmare begränsa tarmens absorption av kolesterol.

Identifiering

Det finns inga fysiska symptom av att ha högt kolesterol. Av denna anledning många människor blir det utan att uppleva varningsskyltar. Det bästa sättet att avgöra din risknivå och fånga stigande kolesterolvärden före de är för höga är att besöka din läkare för regelbundna blodprover.

Previous:nothing Next:om graviditet tecken

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av hicka, var som helst, och när du har inget vatten!
 • hur man hand om en patient på sjukhus
 • hur man gör första hjälpen kit
 • hur man behandlar en svampinfektion med antibiotika
 • hur man identifierar symtom på springmask
 • hur man njuter av vardagen
 • hur man kan sänka ditt barns kolesterol
 • hur man hanterar hypogonadism
 • hur man har en frisk kolon
 • hur man läka en muskel tår
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com