om abort

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-10-23
Abort är lagligt i USA. Det anses också medicinskt säkra. Men det är ett kontroversiellt ämne med många människor antingen ståndaktigt emot det eller bara som ett starkt stöd för rätten att välja detta alternativ. Trots kontroverser, uppskattas det att en tredjedel av alla kvinnor i USA kommer att välja abort minst en gång innan de når en ålder av 45

Historia

Inducerad abort eller abort, har pågått sedan urminnes tider. I århundraden använts människor örter, vässade verktyg, fysisk manipulation och en rad andra tekniker för att framkalla abort. I den 19 och del av 20-talet var abort olagligt i USA. Ändå eftersträvas kvinnor metoder för att ha aborter utan att bli upptäckt av myndigheterna. Det blev rättslig den 22 januari, 1973.

Typer

I USA finns det två vanliga typer av abort. Den första är den abortpillret. Denna metod är icke-invasiv och som inte kräver kvinnan att bo i en medicinsk miljö för hela abort. Det finns också in-klinik aborter. För dessa har en kvinna måste stanna på en klinik, är läkarmottagning eller sjukhus tills förfarandet klar. Däremot kan hon gå normalt hem så snart som en timme efter en abort, beroende på vilken metod som används.

Funktioner

Den abortpillret används för att avsluta en graviditet i ett tidigt skede. Medicineringen består egentligen av två piller: mifepriston och misoprostol, som tillsammans orsakar en kvinna att ha ett missfall. Den vanligaste in-klinik Metoden kallas aspiration abort, vilket innebär användning av särskilda spön att vidga livmoderhalsen och ett rör som sätts in i livmodern. Med röret på plats, använder en läkare en sug maskin för att tömma innehållet i livmodern, inklusive fostrets utveckling. Ibland är ett kyrett används för att skrapa ur vävnad som återstår. För en dilatation och evakuering (D E) abort är livmoderhalsen vidgade och sedan medicinska instrument och ett sug maskin används för att tömma livmodern. När detta är gjort i den senare delen av ett andra trimestern graviditeten kan ett läkemedel sprutas in i buken för att hindra barnet från att vara vid liv under förfarandet.

Tidsplan

Den abortpillret kan tas i upp till 63 dagar efter inledningen av en kvinnas sista menstruation. Det är effektivt i cirka 97 procent av fallen. Strävan abort utförs vanligen fram till ca 16 veckor efter en kvinnas sista perioden. D E-metoden kan utföras efter 16 veckor har gått sedan kvinnans sista menstruation och upp till 24 veckor av graviditeten. In-klinik abort metoder är nära 100-procentig effektivitet.

Varning

Det finns vissa risker i-klinik abort. Några av de komplikationer som kan förekomma innefattar en allergisk reaktion mot läkemedel, uterin blodproppar, vävnad kvar i livmodern efter förfarandet, infektion, skador på livmoderhalsen eller livmodern och mycket kraftiga blödningar. Ibland kan ett utomkvedshavandeskap upptäcks också. För p-piller-metoden, finns det risk för allergisk reaktion mot den givna läkemedel, vävnad kvar i livmodern efter uppsägning, infektion, kraftiga blödningar och oupptäckta utomkvedshavandeskap. Ändå kvinnor är mer benägna att dö i barnsäng än de är att dö av en abort som utförs före 21 veckors graviditet. När 20 veckor av graviditeten har gått, Andelen dödsfall är ungefär densamma för abort och förlossning. Det är mycket sällsynt att dödsfall att inträffa från en abort piller förfarande.

Previous:nothing Next:vad är en certifierad sjuksköterska barnmorska?

Relaterade artiklar


 • hur man förebygger första gradens brännskador
 • hur man förebygger hellp syndrom
 • hur man identifierar Tourettes syndrom
 • Hur påverkar cigarettrök ett foster?
 • Hur man vet om torsk är smittsamt
 • hur man kan sänka östrogen nivåer naturligt
 • hur man gör en tårta blöja baby för en baby shower
 • hur du hittar din maxpuls
 • Hur man vet om du är gravid eller i klimakteriet
 • hur man kan förebygga munsår
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com