om tonårsgraviditeter och föräldraskap

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-10-24
Tonårsgraviditeter och föräldraskap är kontroversiella ämnen. Det finns många stereotyper tillämpas till tonårsföräldrar. Många människor tror att de alla är oansvarig, obildad och inte kunna bra föräldrar. Medan de flesta människor är överens om att tonårsgraviditeter och föräldraskap inte är idealiska förhållanden lyckas vissa tonåring föräldrar för att lyckas på föräldraskap. Dock är denna typ av situationer sällan utan komplikationer

Historia

För många år sedan var det vanligt för kvinnor att gifta sig vid mycket unga åldrar, och med en man och barn på bara 17 eller 18 sågs inte som ett problem. Under åren blev dock trenden att vänta längre att gifta sig, åtminstone i utvecklade länder som USA. Det blev vanligare att gå på college eller sätta i några år på ett jobb innan de gifter sig och skaffar barn. Idag är tonårsgraviditet mer sannolikt att ses som en tragedi än en glädjefylld del av livet, särskilt eftersom den unga föräldrar brukar ogift.

Effekter

Det finns några medicinska skäl som tonåring graviditeter är mindre än idealisk. Tonårsmammor löper större risk för sådana villkor som högt blodtryck under graviditet samt komplikationer som uppstår från det. De är också mer benägna att föda för tidigt och få barn som är låga i födelsevikt. Det finns många orsaker tonårsmammor löper större risk för komplikationer, varav ett är att deras kroppar ofta är fortfarande under utveckling, även när de måste vårda nytt liv. Dessutom får många tonåringar inte tillräckligt mödravård, särskilt under de första veckorna av graviditeten. I vissa fall kan detta bero på att de är ovilliga att berätta för andra att de är gravida och med rädda för att erkänna för sig själva.

Förebyggande /Lösning

Det är mycket viktigt för en gravid tonåring att se en läkare omedelbart. Läkaren kan förklara vad som väntar under graviditet och hjälpa mamman vidta åtgärder för att se födelsen av ett friskt barn. Det är troligt att mamman kommer att ordineras prenatal vitaminer. Dessa vitaminer hjälper till att skydda moderns hälsa och även förebygga vissa fosterskador. Exempelvis kan den folsyra i prenatala vitaminer hjälpa till att förebygga ryggmärgsbråck. Det är också viktigt att tonårsmammor att undvika att dricka alkohol och använda droger, inklusive över disk mediciner, som inte har godkänts av henne förlossningsläkare. Om den gravida tonåring mamma är fortfarande ha sex, ska hon använda kondom varje gång för att undvika upphandlande en sexuellt överförd sjukdom som kan skada inte bara sin egen hälsa, men också att hennes ofödda barn.

Överväganden

Förutom att hälsa komplikationer för mamman, tonårsgraviditet och föräldraskap medföra svårigheter för båda föräldrarna. Ofta vid en ålder då de bör vara fria att uppleva livet kompliceras av tunga ansvar, tonåring föräldrar befinner sig med anhöriga vars behov måste komma först. För vissa innebär detta att ge upp sådana saker som skolan, prom, fester och även umgås med vänner. Även om dessa saker kan tyckas små för vuxna, tenderar de att vara en stor del av tonåren. Som sådan, att förlora dem kan leda till känslor av frustration och förbittring. Dessutom kan en gravid tonåring mamma skämmas för sin ständigt växande mage, som vill dölja den under tunga kläder för att slippa andra kommenterar. Vissa möter också det mycket verkliga problemet med att få sparkas ut från sina hem.

Potentiella

Samtidigt som många tonåringar mammor och pappor väljer att uppfostra sina egna barn, med eller utan hjälp av sina egna föräldrar, en del väljer en annan rutt . Erkänner svårigheter med att anskaffa barn när de fortfarande är barn själva, vissa tonåring föräldrar väljer att sätta sina barn för adoption. Ofta ger detta det nya barnet att ha föräldrar som är mer ekonomiskt kan tillhandahålla för den och mer stabil. Vare tonåring föräldrar väljer att behålla sina barn eller placera dem med adoptivföräldrar, det finns många program som syftar till att hjälpa, till exempel barnomsorg och bostäder program samt företag som tillhandahåller förnödenheter för barnet.

Previous:nothing Next:10 tecken på graviditet

Relaterade artiklar


 • hur man använder huskurer mot bihåleinflammation
 • hur du smärtfritt ta bort en spillra du inte kan se
 • hur man kan förebygga snarkning
 • hur man rengör ditt badrum utan kemikalier
 • Hur du tar ansvar för din personliga stress
 • hur man förebygger Klinefelters syndrom
 • hur snabbt komma på en transplantation lista
 • hur man kan minska mobila rök hem kemisk
 • hur man organiserar ett sovrum för bättre sömn
 • hur du kontrollerar att medicinska labbtester är rätt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com