hur man ska förstå vitala

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-09-10
Vitala tecken är just det, vitala tecken på liv. Vitala funktioner används som riktmärke för att bedöma den totala hälsan hos en person. Blodtryck, puls, andning och temperatur är den vitala funktioner och som tas av läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal. Förståelse vitala tecken är viktigt om du är en vårdgivare eller att hålla reda på dem hemma

blodtryck


1.
Ta blodtrycksmätningar när utvilad att bestämma ett medelvärde. Ett blodtryck behandlingen kommer inte att bli korrekt om bara avslutande motion, blodtryck kommer att vara förhöjda även efter att ha ätit eller avföring. Blodtryck är den kraft av blod mot kärlväggarna
2
Fyll manschetten av blodtrycksmätaren tills tight men inte smärtsamt. . Pumpa tills mätaren går lite högre än den normala blodtryck behandlingen. Till exempel, om det systoliska (övre nummer) tryck är normalt 120, blåsa upp manschetten tills den når 140.
3.
Släpp ratten långsamt. Lyssna med stetoskop till de allra första ljudet, det systoliska trycket, och anteckna det. Fortsätt att lyssna till sista ljudet, som är botten nummer eller diastoliskt blodtryck. Den totala läsplatser det systoliska över diastoliska så här:. . 120/76
4
Vet blodtryck behandlingen läkaren vill att du skall behålla och vad som är normalt för din ålder och fysisk tillstånd. Om du får ett onormalt läsning, justera manschetten och ta blodtrycket igen. I allmänhet bör det systoliska antalet vara mellan 90 och 120 och det diastoliska antal bör vara mellan 60 och 80.

Puls


1.
Ta din puls med din pekare och långfingret placeras försiktigt på insidan av handleden, nedanför tummen. Känn pulserande av hjärtslag.
2.
Räkna antalet slag under 30 sekunder. Sedan multiplicera antalet med två, om pulsen är jämn. Detta ger puls under en minut. Om pulsen är svag eller thready, räknas som en hel minut att få en korrekt pulsavläsningen.
3.
Tryck försiktigt om du inte kan känna en puls i handleden som en del människor har djupare blodkärl. Om du tar pulsen på halspulsådern, på vardera sidan av luftstrupen, lägg inte press eller du kan bli yr.
4.
Know den normala pulsen din läkare vill dig att behålla, tar pulsen i vila för att få en baslinje läsning. En normal puls bör vara mellan 60 och 100 i vila. Vissa läkemedel och sjukdomar kan påverka pulsen, vilket är din puls.

Respiration


1.
Värva hjälpa till att räkna antalet andetag du tar. Räkna andetag är nästan omöjligt att göra själv, eftersom andetag är frivilligt till en punkt. De flesta människor ändrar den takt som de andas när medvetna om att andetag är räknas. Som oavsiktliga eftersom detta är, nästan alla gör det, och det är därför det är viktigt att personen är omedveten om att andetag håller på att räknas.
2.
Håll fingrarna på personens handled efter att ha tagit pulsen, som om du fortfarande kontrollera sin puls. Om personen andas är regelbunden, räkna antalet inhalationer i 30 sekunder. Om personen har oregelbunden andning, räknas som en hel minut. Detta ger en korrekt behandling av luftvägarna vitala. Det genomsnittliga andningsfrekvensen en vuxen mellan 16 och 24 andetag per minut.
3.
Gör en anteckning av någon andningssvårigheter, oregelbunden andning eller väsande andning ljud du kan höra medan du räknar andetag. Vissa sjukdomar kan ändra respiratorisk andelen och kvaliteten på andningen.

Temperatur


1.
Kontrollera temperaturen i början av den vitala check. Temperatur på termometer kan ta så länge som tre till fem minuter att registrera sig. Ta tempen under tungan (oralt) eller under armhålan (armhålan). Bara ta en rektaltemperatur om läkaren beställer den, det kan vara obehagligt och farligt om termometern går sönder eftersom patienten är att bekämpa den
2
Skaka ner en kvicksilver termometer tills kvicksilver. . läsningar under 97 grader. Sätt in den under tungan och lämna den där i minst tre minuter. För att läsa den, håll termometern i ögonhöjd eller högre och notera översta nivån för kvicksilver.
3.
Ta temperaturavläsningar i vila eftersom de kan höjas efter fysisk aktivitet. Vänta minst tio minuter efter att äta eller dricka, vilket också kommer att påverka behandlingen. Om behandlingen är onormal, vänta några minuter och ta tempen igen. Normala värden är mellan 98,0 till 99,0 med genomsnittet på 98. 6

tips och varningar


 • Sök medicinsk hjälp omedelbart om alla vitala är onormala.
 • Se din läkare om något vitala förblir onormal .


 • Previous:nothing Next:hur man håller en åldrande hjärnan aktiv

  Relaterade artiklar


 • hur man hittar en läkare inom allmänmedicin i Kalifornien
 • hur man sola för bättre hälsa
 • hur man älskar tid ensam
 • hur man rengör mjuka kontaktlinser med mångsidiga lösning på bästa sätt.
 • hur man hittar paraben-fri deodorant
 • hur man hanterar en arrogant man
 • hur man använder en bärbar TENS-apparat på arbetskraft
 • hur man identifierar mässling effekter vaccin sida
 • hur man håller en familj passform
 • hur man får förstklassig sjukvård
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com