hur att se om det för tidigt klimakterium

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-04-03
Menopause är faktiskt en enda dag. Den långa resan till den dagen kallas klimakteriet. Klimakteriet är den faktiska dagen när du har gått 12 månader utan en period. Det är när äggstockarna har slutat sätta ut östrogen och ditt barnafödande år upphöra. Det kommer från de grekiska orden "meno" som betyder månad och "pausis" som betyder upphörande
1
mer kända klimakteriet symtom är följande:. . Värmevallningar, värmevallningar, nattliga svettningar, sömnstörningar, klåda, vaginal torrhet, blödningar, minskad miktionsfrekvens, urinträngningar, urininkontinens, benskörhet, ledvärk, muskelvärk, ryggvärk, bröst atrofi, hud gallring, hudens elasticitet, störningar humör, irritation, trötthet, minnesförlust, depression, minskad libido, problem nå orgasm, och dyspareuni (smärtsamma känslor med samlag). Andra mindre kända symtom kan vara kalla blinkar, huvudvärk och en del erfarenhet "el" som känslor i huden och huvudet.
2.
Klimakteriet har en genomsnittlig ålder börjar bli 52 år ålder, förekommer men generellt när som helst mellan 45 och 55 år. Men det finns de kvinnor som kommer in i klimakteriet mycket tidigare. Detta kallas för tidig menopaus, eller Prematur ovarial svikt, och definieras som någon kommer in klimakteriet före 40 års ålder. Detta kan ses hos kvinnor som har haft cancer eller annan allvarlig sjukdom. Andra orsaker kan vara sköldkörtelsjukdom, autoimmuna sjukdomar eller diabetes. För att diagnostisera tidig menopaus din läkare kommer att mäta dina nivåer av FSH, eller follikelstimulerande hormonet, och LH nivå eller luteiniserande hormon. Dessa nivåer stiger efter klimakteriet debut.
3.
Tidig menopaus förekommer hos endast 1% av kvinnorna. Men förekomsten av för tidig menopaus är ca 5% tvillingar, antingen är identiska eller broderliga. Skälen till detta är inte kända men transplantat av äggstocksvävnad, när det är fråga om identiska tvillingar, kan återställa fertiliteten i vissa fall.
4.
Vissa behandlingar som du kan titta in innefatta p-piller för att lindra symtom. De kommer att hjälpa till att reglera ditt perioder och ge dig lite av östrogen. Du kommer att behöva prata om det med din läkare för att få ett recept för p-piller. Efter att du verkligen når klimakteriet du kan byta från p-piller till hormonbehandling eller HRT. HRT har kopplats till ökad risk för vissa cancerformer, så väger dina risker med sina fördelar.


Previous:nothing Next:hur man skal ånga havet

Relaterade artiklar


 • Hur man använder en SPRIDARE
 • hur man kan bli av toe nagelsvamp
 • hur man kan förebygga / läka en stye
 • hur man känner igen tecken på alkoholförgiftning
 • Hur man känner igen berusningsdrickandet
 • hur man kan öka mental skärpa genom journalföring
 • hur platsen en berusad
 • hur att gå i pension tidigt som en spermadonator
 • hur dra nytta av sällskapsdjur
 • Hur anmäler föräldrar att dricka på en bal
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com