hur korrekt ta receptbelagda läkemedel

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-25
När läkaren ordinerar läkemedel du måste vara mycket försiktiga och till fullo förstå hur man tar droger och bli kunniga om alla fördelar och biverkningar av felaktig användning. Varje gång du skriver något i din kropp, det vill säga mat, vätskor, droger, etc, genom förtäring eller andra alternativa vägar, till exempel, injektioner, måste det metabolisera och bryts ned av kroppen absorberas, assimilerade och det slutliga avfallet produkter som produceras i slutändan raderas och elimineras via lever eller njure.
undvika felmedicinering är mycket viktigt att minska riskerna för eventuella biverkningar som en följd av felaktig användning
1.
Felmedicinering är vanligen orsakas av missförstånd eller missförstånd mellan patient och läkare eller apotekspersonal. Andra fel beror på oläsliga handstil på recept ordning, mislabeling på medicinering behållaren, felplacerat decimalkomma eller fel antal nollor på etiketten orsakar betydande förändringar i vidtagits dosering. Även recept felaktig användning pga förväxling av läkemedel på grund av liknande läkemedelsnamn.
2.
Ett sätt att säkerställa att du tar din receptbelagda ordentligt är att bli en välinformerad patient. Om du är på "poly apotek" för flera medicinska tillstånd är det viktigt att hålla reda på alla de mediciner du tar och tidsplanen och dosering. Ett sätt att spåra detta är att hålla en personlig medicinsk loggbok och journal. Du bör logga in varje medicin du tar, notera tid, schema och dos, bland annat några ovanliga biverkningar du kan uppleva. Håll en checklista tillgängliga och lätt åtkomliga med tanke för andra familjemedlemmar att se i händelse av en nödsituation och du behöver hjälp.
3.
Berätta för din läkare och annan sjukvårdspersonal om alla förändringar i ditt dagliga liv, inklusive en ökning /minskning av sömn, en speciell diet eller förändringar i schemat.

Du ska också informera din sjukvårdspersonal av följande:

* Eventuella allergier mot läkemedel, eller om du misstänker att du tidigare har upplevt en negativ eller allergisk reaktion mot en viss medicin
* Om du för närvarande gravid, planerar att bli gravid, eller om du ammar Sjukdomar
* eller problem som annan läkare eller annan sjukvårdspersonal är för närvarande behandlar eller nyligen har behandlat dig
4.
Följ alltid anvisningar recept på uppdrag av läkare och apotekspersonal eller annan sjukvårdspersonal, och inte att ändra hur du tar dem inte i uppdrag av dem att göra det. Vissa läkemedel kan orsaka dåsighet så inte framföra fordon eller använda tunga maskiner. Vissa läkemedel ökar din känslighet för direkt solljus, och andra måste tas med eller utan mat. Det viktiga är att vara listiga om dina mediciner och lära sig att ta så korrekt och säkert.
5.
Om du är en vårdgivare för ett barn eller en annan sjuka vuxna, dvs, äldre eller handikappad person måste du påminna honom eller henne att ta en medicin, eller administrera den själv. Skolsköterskan bör kontaktas så att de vet hur att administrera läkemedel ordentligt till studenten.
6.
Det rekommenderas att kontrollera bieffekt av de mediciner i en loggbok Övervaka dina reaktioner. Biverkningar av receptbelagda läkemedel kan bero på många möjliga orsaker. Kontakta din läkare om erfarenheten ovanliga symtom efter att ha startat den nya medicinen. Det är viktigt att avgöra om ett symptom var narkotikabrott och huruvida du ska fortsätta ta medicinen.
7.
Lär dig att känna igen tecken på överdos och om du ska ringa en giftinformationscentralen eller ett annat nödnummer i händelse av att du eller en familjemedlem upplevelser en överdos. Håll nödnummer på en plats där det är inom synhåll och lättillgängligt.
8.
Det är också bra att veta några av de medicinska jargong och terminologi för att hjälpa dig att förstå skrifter om receptet etiketter.
Några vanliga är:

qd innebär per dag
Rop innebär två gånger per dag
TID innebär tre gånger per dag
PRN sätt som tar behövs

Du kan köpa en praktisk medicinsk terminologi häfte med gemensamma medicinska termer och förkortningar som hjälper dig att förstå medicinska instruktioner och minska riskerna för felmedicinering.
9.

Några tips innan nästa läkarbesök:

-Det är alltid en god vana att föra en förteckning över receptbelagda och receptfria läkemedel inklusive over-the-counter läkemedel du tar och kosttillskott. Ta denna lista med dig att varje besök
-. Be din läkare förklara ditt recept, inklusive läkemedelsnamn, hur ofta du ska ta den och vad syftet med medicineringen
-. Ihåg att ålder kommer vikt och hälsotillstånd en person kommer att påverka kroppen på olika sätt och dosering måste anpassas till detta, särskilt hos patienter med kroniska sjukdomstillstånd.
10.
annat sätt att organisera dina mediciner är att köpa en arrangör piller låda finns i de flesta apotek eller apotek. Detta kommer att hjälpa dig kee [reda på dag och tid för mediciner och dos.
11.
För mycket kroniskt sjuka eller funktionshindrade personer som kräver deltid eller heltid vaktmästare det kan vara fördelaktigt att ansöka om rättslig conservatorship på den enskilde.

tips och varningar


 • Gör en lista på frågor som du kanske vill be läkaren eller farmaceut som rör ditt läkemedel.
 • ta aldrig en annan person medicin även om den är samma läkemedel eller har samma eller liknande namn.
 • alltid ta din medicin enligt anvisningar från din läkare eller sjukvårdspersonal. Du bör aldrig ha någon vänster fot över tabletter om du har rätt och riktigt följt instruktionerna.
 • aldrig ta ut receptbelagda eller receptfria läkemedel. Kassera gamla läkemedel.
 • Denna artikel är skriven för att utbilda och informera och är inte en ersättning eller ett substitut för att söka professionell läkarvård från din egen läkare eller vårdgivare.


 • Previous:nothing Next:hur man använder en käpp för att förbättra din rörlighet

  Relaterade artiklar


 • hur man hittar en läkare inom allmänmedicin i Alaska
 • hur de kan utöva hjärnan
 • hur man förebygger halsfluss
 • hur man ska möta personliga mål med ett pressat schema
 • Hur identifiera ett grand mal anfall
 • hur du väljer en progesteron kräm
 • hur man använder ett foster Doppler hemma
 • hur man köper tamponger för tonåringar
 • hur man använder blåbär för hälsa
 • hur att läka efter en C-sektionen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com