Hur vet man är redo att börja använda en tampong

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-13
Det är okej att börja använda tamponger så fort du börjar menstruation. Ibland unga tjejer tror att de inte kan använda en tampong om de är fortfarande oskuld, men detta är inte sant. Din mödomshinna har en öppning i det som är stort nog att tillåta införandet av en tampong, även om du aldrig har varit sexuellt aktiva. Börja använda tamponger så snart du känner dig redo
1.
Använd en handhållen spegel att titta på slidan och öppningen där du måste sätta in tampongen. Om du är särskilt blödiga eller denna självobservation gör dig obekväm, kanske du inte redo för tampong användning.
2.
Tänk om dina känslor kring användning av mensskydd. Om du använder kudden inte stör dig, det finns ingen anledning att rusa in med hjälp av tamponger.
3.
Tänk på din egen nivå av mognad och ansvar. När du börjar använda tamponger, är det svårt att veta när det är dags att ändra dem, och ibland kan man till och med glömma att du har din mens och det finns en tampong på plats. Du måste vara disciplinerad om hur du ändrar din tampong minst 4 gånger per dag. Du ska aldrig lämna en tampong i mer än 8 timmar åt gången.
4.
Prata med din mamma, en moster, en syster eller annan pålitlig vuxen kvinna om hur du använder tamponger. Hon kan förklara för dig hur de används och hjälpa dig med din rädsla. De flesta människor är nervösa när de först börjar använda tamponger.
5.
Köp en låda med tamponger. När du börjar använda dem, är det bäst att välja tamponger som är märkta "smala" eller "ljus dag. "Plastic applikatorer är lättare att sätta in första gången än kartong och kära. Inuti lådan finns instruktioner för insättning. Läs instruktionerna och lyssna på hur du mår. Om insättningen instruktioner skrämma dig, är det okej att vänta en stund innan du börjar använda dem.
6.
Öva in en tampong, att följa anvisningarna från paketet. Första gången du tränar plocka en dag i mitten av din tid istället för din första dag eller sista dag, gör detta införande lättare. Efter att du vänjer tamponger, kan du använda dem på första och sista dagarna. Du bör inte vara obekväm med en tampong i. Om du känner obehag eller smärta, avlägsna tampongen och försök igen en annan gång.

Tips och varningar


 • Överväg omväxlande användningen av tamponger och bindor. Du kanske vill använda en tampong under dagen och en pad när du går till sängs på kvällen.
 • Nya tampong användare är ofta rädda för att kunna ta ut tampongen. Strängen på tampongen bör lämnas hängande utanför kroppen. Även om strängen skulle arbeta sig in, är din vagina inte djupt nog för att tampongen att gå vilse. Bara slappna av och nå in med fingrarna för att ta bort tampongen.
 • Om du upplever yrsel, hög feber, diarré, kräkningar eller hudutslag när du använder tamponger, ta bort tampongen omedelbart och gå se din läkare . Tampong användning är kopplat till Toxic Shock Syndrome, som kan vara dödlig.


 • Previous:nothing Next:hur man kan ha kul utan droger

  Relaterade artiklar


 • hur man får över en kall snabbare
 • hur du raka utan hudirritation
 • hur man kan bli av röda ögon
 • hur man gör en 30-minuters kurvor övning rutin
 • hur ta hand om en födande kvinna
 • hur du håller dina ögon friska
 • hur man hittar en position aa tjänst
 • hur man hittar en hudläkare
 • hur man kan stoppa ett barn från sängvätning
 • hur man gör en kick räkna
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com