om könssjukdomar

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-10-15
Vem som helst kan bli smittad med en sexuellt överförbar sjukdom ( STD ) om du har oskyddat sex med en smittad person. Könssjukdomar drabba människor i alla åldrar och etniciteter , och både män och kvinnor kan bli smittad . Det är viktigt att känna till fakta om sexuellt överförbara sjukdomar så att du kan undvika att bli smittad . Med rätt kunskap och förebyggande metoder , kan du skydda dig från könssjukdomar

Fakta

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC ) , finns det cirka 19 miljoner nya fall av STD infektioner varje år . Det finns flera olika typer av sexuellt överförbara sjukdomar och CDC rapporter som klamydia och gonorré är de två vanligaste rapporterade sexuellt överförbara sjukdomar i USA . Andra sexuellt överförbara sjukdomar inkluderar genital herpes , humant papillomvirus (HPV ) , syfilis , trichomoniasis , hepatit B, blygd löss och humant immunbristvirus (HIV ) . En person kan ha en STD och inte har några symptom alls . Det är därför det är viktigt att veta din STD status .

Identifiering

Inget sexuellt överförbara sjukdomar är helt lika , men många sexuellt överförbara sjukdomar har liknande symptom och egenskaper . Om du är smittad med en STD , kan du ha en eller flera av följande symtom : en ovanlig urladdning med en illaluktande lukt , sveda när man kissar , bulor /sår i underlivet, blödningar mellan menstruationscykeln , smärta vid samlag , Illamående , feber eller buksmärtor . Din läkare kan ge dig en fysisk undersökning och vissa laboratorietester för att en korrekt identifiering av sexuellt överförbara sjukdomar .

Riskfaktorer

Det är viktigt att uppsöka läkare omedelbart om du tror att du har en STD . Om den lämnas obehandlad kan könssjukdomar leda till allvarliga hälsoproblem , såsom infertilitet , inflammatoriska sjukdomar ( PID ) och komplikationer med graviditeten ( som för tidig förlossning ) . Även människor som är infekterade med en STD löper större risk att smittas med HIV om de har oskyddat sex med en smittad person. Dessutom behöver du veta din STD status för om du inte vet att du har en STD , kan du skicka omedvetet infektionen till andra och sätta sina liv på spel .

Missuppfattningar

Många tror att du bara kan smittas med STD genom vaginala samlag . Men CDC anger att en person kan bli smittad med en STD genom vaginalt, oralt och analt sex . Det finns också en annan missuppfattning att när du har haft en STD och blivit behandlad för det , kan du aldrig bli smittad igen . Detta påstående är falskt eftersom din kropp inte bygga upp ett immunförsvar mot alla STD , så du kan definitivt bli smittad igen av samma sjukdom .

Betydelse

Alla bör ta sig tid att bekanta sig med olika typer av sexuellt överförbara sjukdomar i världen . Även om de flesta könssjukdomar är lätt behandlas med korrekt medicinering , finns det några sexuellt överförbara sjukdomar som inte botas , som hepatit B , genital herpes , humant papillomvirus och HIV . Men det finns behandlingsalternativ för dessa särskilda könssjukdomar , men du måste först ta reda på om du verkligen har sjukdomen . Därför rekommenderar CDC att alla människor få testas för könssjukdomar minst en gång om året . Och inte bara bör du få testas för könssjukdomar , men du bör uppmuntra din partner att få testas också . Tidig upptäckt kan förhindra allvarliga komplikationer uppstår och det kan också rädda ditt liv .

Previous:nothing Next:om artificiell insemination

Relaterade artiklar


 • hur man kan hjälpa en tonårig våldtäktsoffer
 • hur man talar till tonåringar om onani
 • hur du styr dina klimax
 • hur man köper kondomer diskret
 • hur man blir super varm och ser rik på en sommar
 • hur man använder en huva i träldom spela
 • hur man undviker graviditet
 • hur man hittar en gay - vänlig kyrka
 • hur man kan jämföra Enzyte & ExtenZe
 • hur man kan förebygga sekundär infertilitet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com