om testning för klamydia

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-10-17
Klamydia är en vanlig sexuellt överförbar sjukdom som drabbar både män och kvinnor . För att veta om du har klamydia måste du få testas för denna sjukdom . Det finns en rad tester som din läkare kan använda för att ta reda på om du är smittad med klamydia

Betydelse

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC ) , klamydia är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar i USA . Denna sjukdom sprids genom oskyddade vaginala, anala och oralsex . Klamydia är ofta kallad "den tysta sjukdomen " eftersom många människor som är infekterade med denna sjukdom inte har några symtom . Och eftersom vissa människor aldrig har symtom av klamydia , passera de av misstag infektionen till deras partner under samlag . Det är därför det är viktigt att få testas för klamydia , så du kan känna dina STD status . Obehandlad klamydia kan orsaka svåra medicinska komplikationer.

Identifiering

Det finns flera olika symtom som kan förknippas med klamydia . När en kvinna är smittad med klamydia , kan hon ha ett onormalt utsläpp , uppleva en brännande känsla vid urinering , illamående , feber , buksmärtor , blödning mellan hennes cykler , obehag i nedre delen av ryggen eller smärta vid samlag .

När en man är smittad med klamydia , kan han märka en flytning från penis , har en brännande känsla när man kissar och /eller klåda och sveda nära öppningen av penisen .

Typer

Det finns flera typer av klamydia test att en läkare ( eller annan lämplig sjukvårdspersonal ) kan använda för att ta reda på om denna infektion är närvarande i en persons kropp . Dessa tester innebär att läkare som utför en fysisk undersökning och antingen ta ett prov på kroppslig vätska från en kvinnas livmoderhalsen eller ett prov på vätska från mannens urinröret för att testa för klamydia . Men vissa klamydia test kräver läkaren att ta ett urinprov från patienten .

De olika typerna av klamydia testerna omfattar en klamydia kultur , direkt fluorescerande antikroppstest ( DFA ) , enzyme-linked immunosorbent assay ( ELISA , EIA ) , nukleinsyra hybridisering tester ( DNA probe -test) och nukleinsyra tester amplifiering ( NAAT ) .

Varning

Tidig upptäckt av klamydia är viktigt och det är bäst att se en läkare om du tror att du har blivit utsatt för denna sjukdom . När klamydia går obehandlad , kan en kvinna utveckla inflammatoriska sjukdomar ( PID ) , vilket kan skada hennes fortplantningsorgan . En kvinna kan också bli infertila om hon inte ordentligt behandla klamydia . Dessutom kvinnor som har klamydia löper större risk att smittas av hiv (viruset som orsakar aids ) .

De flesta män inte utvecklar några allvarliga komplikationer från klamydia . Men om den inte behandlas , kan en människa bli steril .

Överväganden

CDC rekommenderar att alla sexuellt aktiva kvinnor som är 25 år eller yngre ska få testas för klamydia minst en gång om året . CDC föreslår också att kvinnor över 25 år få testas när de får en ny sexpartner eller om de har flera sexpartners . Dessutom är alla gravida kvinnor rekommenderas att få testas för klamydia också. Män bör också få testas för klamydia minst en gång om året , om de löper risk att smittas med denna STD .

Previous:nothing Next:vad är orsaken till HPV ?

Relaterade artiklar


 • hur man klär sig för aga
 • hur man ska hålla honom upprätt
 • Hur identifiera manliga jäst infektioner
 • hur man använder ett preventivmedel svamp
 • hur man väljer rep att använda i träldom
 • hur man ger en sensuell massage
 • hur man korsa klänning
 • Hur man spelar spanking spel
 • hur man öva dhenuka position
 • Hur vet man att klimakteriet börjar & slutar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com