typer av p-piller

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-10-23
Sedan introduktionen för den amerikanska allmänheten i början av 1960 -talet har p-piller blir go-to läkemedel som förhindrar oönskade graviditeter. Dagens p-piller finns i olika formuleringar --- piller mini piller kombination och preventivmedel nödsituation . Det finns piller tillgängliga för användning i olika situationer. Tillgängliga genom recept bara , de är upp till 99,7 procent effektiva när de används på rätt sätt och har många fler hälsofördelar

Typer

Det finns tre huvudsakliga typer av p-piller : progestin -only , kombination ( östrogen och gestagen ) och akuta p-piller (vanligen kallad dagen- efter-piller ) . Gestagen-eller minipiller , så kallade mini -piller, inte innehåller östrogen . Kombinerade p-piller kan monofasiska , vilket innebär varje aktiv piller har samma mängd östrogen och gestagen . Kombination piller kan också multiphasic , i dessa piller , varierar storleken på det hormon i varje tablett under varje cykel . Kombination piller kan också vara kontinuerlig. I den situationen är den aktiva piller tas utan avbrott för att menstruationen att inträffa . Å andra sidan är akut preventivmedel fattas efter en förekomst av oskyddade samlag för att förhindra ett befruktat ägg från implantering i livmodern .

Funktion

Mini piller och piller kombination är avsedda att förhindra graviditet upp till 99,7 procent av tiden . För att för att vara sant, måste de tas varje dag och tagit på rätt sätt . De arbetar genom att ändra mängden gestagen och östrogen hormoner som görs av en kvinnas kropp . I sin tur motverkar detta ägglossningen . Inga ägg frigörs från äggstockarna. Om inga ägg frigörs kan ingen vara befruktade . Akut p-piller förhindrar graviditet genom att hålla ett befruktat ägg från implantering i livmodern .

Tidsplan

De flesta p-piller förpackningar följa en 21-dagars aktiv period . Detta följs av en 7- dagars placebo period som möjliggör menstruation . Piller förpackningar kan i 21 dagar , 28 dagar eller till och med upp till 81 dagar . Den första akuta p-piller måste tas inom 72 timmar efter oskyddat sex , och den andra ska tas inom 12 timmar efter det första pillret .

Fördelar

minipiller dessutom lägre doser av gulkroppshormon . Det är rekommenderas för kvinnor som avråds tar östrogen . Många kvinnor tycker att de kan ta minipiller under amning utan att skada barnet . Kombination piller är kända för att klara upp akne , minska månatliga kramper och resultera i lättare perioder . De ger också befrielse från endometrios och minska risken för livmoderhalscancer och äggstockscancer. Akut preventivmedel är bra eftersom de bidrar till att minska oönskade graviditeter. I själva verket kan dessa piller köpas i förväg med ett recept .

Varning

Mini piller och piller kombination är endast effektivt när det tas på rätt sätt . De måste tas vid samma tidpunkt varje dag. Akut p-piller måste tas inom den tidsram som anges . Om inte , kan graviditet . Ingen av dessa p-piller skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd extra skydd som kondomer och spermiedödande medel .

Previous:nothing Next:hälsa fakta om kvinnliga orgasmer

Relaterade artiklar


 • hur man hittills under senior år
 • hur kartlägga ägglossningen cykler
 • hur du kontrollerar din livmoderhals
 • hur man kan öka fertiliteten
 • hur du hanterar din första gynekologiska examen
 • hur man öva ratisundara position
 • hur man kan öka manliga uthållighet
 • hur man kan övervaka livmoderhalssekretet till gage fertilitet
 • Hur vet man att använda spermiedödande medel
 • Hur rådjur kompis ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com