biverkningar av Plan B akuta preventivmedel

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-11-01
Plan B är en typ av akut preventivmedel används för att förhindra graviditet när det gäller preventivmedel misslyckande , till exempel en trasig kondom . Den kallas också "dagen efter -piller ", även om det kan vara effektiv när det tas upp till 72 timmar efter samlag . Plan B innehåller en relativt hög dos av ett gestagen som används i flera märken av p-piller . De flesta biverkningar som orsakas av Plan B liknar dem som orsakas av p-piller

Missuppfattningar

Plan B och andra metoder för akuta preventivmedel är ofta förväxlas med medicinska aborter ( den " abortpillret " eller RU-86) . Plan B arbetar främst genom att förhindra ägglossning , och kan möjligen förhindra implantation av ett befruktat ägg , men detta är osäkert . Medicinska aborter använder droger för att framkalla ett missfall och har därför mycket olika biverkningar . Plan B har ingen effekt på en etablerad graviditet och är mest effektiva när de tas inom 24 timmar efter oskyddat samlag eller en födelsekontroll misslyckande .

Funktion

Plan B innehåller en hög dos av ett gestagen som används i p-piller . Biverkningarna är ganska lika som de har som användare av p-piller , men de kan vara mer intensiv . Eftersom läkemedlet tas under loppet av 12 timmar , biverkningar är ofta övergående , i de flesta fall , biverkningarna inte vara längre än 24 timmar

Effects

De vanligaste biverkningarna i samband med planen. B är illamående, kräkningar och ömma bröst . Vissa kvinnor som tar plan B upplever en förändrad menstruationscykeln-vanligtvis en period som är lättare än vanligt . Detta beror på att hormon som finns i Plan B stör menstruationscykeln genom att tillfälligt höja nivån av progesteron i kroppen .

Förebyggande /Lösning

De mest problematiska biverkningen som orsakas av Plan B är kräkningar, särskilt om det sker strax efter intag av piller . Om kräkning inträffar inom en timme efter intag av Plan B , kan det inte vara effektiv . En del kvinnor tycker att om man tar plan B efter en måltid minskar illamående och kräkningar. På grund av risken för kräkning upp medicineringen innan den har absorberats , en del läkare rekommenderar att kvinnor som är utsatta för illamående när man tar p-piller användning Plan B på ett annat sätt . I stället för att svälja piller , kan det sätts in i slidan , där hormoner kommer att absorberas av slemhinnorna . Rådgör med din läkare för instruktioner om du är orolig kräkningar när man tar Plan B.

Överväganden

Plan B är mest effektiva när de tas inom 24 timmar efter samlag , och dess effektivitet är minskat kraftigt om det tagit längre tid än 72 timmar senare . Det gör dock ett visst skydd mot graviditet när de tas inom fem dagar ( 120 timmar ) efter oskyddat samlag. Plan B är inte lika effektiva som de flesta former av preventivmedel , och det tenderar att leda till fler biverkningar , och därför bör det endast användas som akut preventivmedel . Om du blir gravid trots hjälp Plan B , finns det inga belägg för att ha tagit drogen kommer att orsaka några skador på graviditeten .

Varning

Trots allvarliga biverkningar är mycket osannolik när man tar plan B , det är förenat med några risker . Levonorgestrel , den progestin i Plan B , kan orsaka förändringar i blodsockernivåerna hos kvinnor med diabetes . Av denna anledning är det viktigt att noga kontrollera ditt blodsocker om du har diabetes och använder Plan B. Denna medicin bör inte användas som en vanlig preventivmedel , eftersom det är mindre effektiv än andra metoder för födelsekontroll och risken för signifikanta biverkningar ökar med frekvent användning. Om du får svår buksmärta samtidigt som Plan B , ring din läkare omedelbart; du kan ha ett utomkvedshavandeskap. Plan B erbjuder inte skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar , alltid säker sex om du inte är på lång sikt, monogamt förhållande .

Previous:nothing Next:Hur förlossningen arbete piller ?

Relaterade artiklar


 • Hur en människa vet att han har HPV ?
 • hur förklarar man sperma till ett barn
 • hur man kan övervinna rädsla för allmänheten nakenhet
 • kan en person dör av syfilis ?
 • hur du väljer en kondom eller latex barriär
 • hur man väljer nudist resort för alternativa livsstilar
 • hur man börjar ägglossning med fertilitet piller
 • Hur identifiera manliga låg libido
 • hur man hittar bondage redskap
 • hur man kan förebygga sekundär infertilitet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com