om kontroversen med morgonen efter-piller

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-11-05
Den så kallade "dagen efter -piller ", är off- label användning av läkemedel p-piller att avbryta en graviditet efter samlag . Under många år gjorde kvinnorna detta på egen hand . ta 2 eller 3 av sina p-piller för att avsluta en graviditet
Akut p-piller är tillgänglig i USA men flera farmaceuter och annan vårdpersonal har rapporterats att vägra fyllning recept för p-piller baseras på deras ovilja att göra det , med hänvisning till religiös tro .
Organisationer som Planned Parenthood och anhängare av Roe v. Wade , Högsta domstolens beslut som gjorde abort laglig i USA , hävdar att inga kvinnliga kan nekas tillgång till akuta preventivmedel.
Och pro -life anhängare kallar användningen av på morgonen efter-piller abort . Pro-val anhängare säger att det inte är abort som något foster är involverad som p-piller förhindrar graviditet utgör

Betydelse

Akut antikonception erbjuder ett säkert alternativ till en kirurgisk abort . I fall av våldtäkt , slutar akutpreventivmedel graviditeten innan den kan framsteg .
I andra fall när andra former av preventivmedel har misslyckats som i en kondom krusning eller bristningar, blir akuta p-piller en andra omgång av preventivmedel för att förhindra en oönskad graviditet.
oenighet om vem som har tillgång till på morgonen efter-piller har debatterats . Olika länder har olika lagstiftning när det gäller unga kvinnors ålder som kan få akut preventivmedel . I vissa stater är en förälders godkännande krävs , i andra stater är det inte

Identifiering

Morgonen efter-piller är en kombination av två typer av p-piller som förhindrar det befruktade ägget från att implanteras . . Den första är gulkroppshormon och östrogen i form av regelbundna p-piller märkta för akut preventivmedel . Den andra kallas Plan B och är progestin bara .

Historia

Food and Drug Administration ( FDA ) godkände försäljningen av Plan B akuta preventivmedel för kvinnor och män över 18 över disk . Senare , förbjöd den federala regeringen att , med krav på läkemedlets tillverkare , Barr Pharmaceuticals , att ge mer bevis på att unga kvinnor 16 år och yngre kan använda läkemedlet på ett säkert sätt .

Överväganden

Akut p-piller är ett sätt att avsluta graviditeten efter en våldtäkt eller oskyddat sex . Det kan tas upp till 72 timmar efter oskyddat samlag.
förespråkar säga att morgonen efter-piller fungerar som en backup preventivmedel som förhindrar otaliga oönskade graviditeter.
Kritiker menar att det är abort och bör inte göras tillgängliga över disk för att män och kvinnor yngre än 18 år .
Lagstiftning har införts för att göra det olagligt för alla apotek att vägra preventivmedel någon nödsituation . Rep Carolyn B. Maloney (D-NY ) redogjorde för " tillgång till preventivmedel ( ABC ) Act , " Juni 6, 2007 , som skulle " göra det olagligt för ett apotek att vägra att fylla ett recept preventivmedel . "
närvarande i de flesta stater finns på många Planned Parenthood kliniker som erbjuder ett komplett utbud av preventivmedel alternativ och rådgivning för deras användning .

Missuppfattningar

Den största missuppfattningen är att på morgonen efter-piller ökar sexuell aktivitet bland ungdomar . Expertutlåtanden variera om detta.
Nästa missuppfattning är att morgonen efter piller är en form av abort . Akut antikonception stör ägglossningen så att ingen fostret avbryts .

Previous:nothing Next:om naturlig familjeplanering diagram

Relaterade artiklar


 • tecken och symptom på HPV
 • hur man beräknar fertilitet
 • hur man gör afrodisiakum potions
 • om födelsekontroll plåster
 • hur man kan bota klamydia
 • hur du sätter in NuvaRing
 • hur praxis nakenhet i ditt hem
 • hur man besöka offentliga nakenhet stränder
 • hur man hittar en hotline våldtäkt kris
 • biverkningar av skott preventivmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com