som p-piller är bäst

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-11-19
Vilka p-piller är bäst varierar från kvinna till kvinna som varje kvinna har en unik sjukdomshistoria och kroppens kemi . Även annonsörerna vill att du ska tro att deras varumärke är det bästa , inte alla reagerar på samma medicin på samma sätt . Vissa kvinnor göra bra på ett p-piller , men irriterande biverkningar från ett annat piller . Att prata med en läkare om din sjukdomshistoria , hur effektiv du är på att ta mediciner vid samma tidpunkt varje dag och eventuella biverkningar som du vill undvika kan hjälpa läkaren rekommendera den bästa formuleringen . . Läs mer om vilka typer av p-piller och hur du avgör vilken som är rätt för dig

Historia

Tanken att ta hormoner kan förhindra ägglossning undersöktes först på 1930-talet i ett experiment med kaniner . Två decennier senare , kvinnors rättigheter förespråkare Margaret Sanger finansierad forskning i en p-piller för kvinnor i 1950-talet . Frank B. Colton utvecklat Enovid , det första p-piller . Den användes " off-label " i slutet av 1950 , men inte introducerats på marknaden som en familjeplaneringsmetod till 1960 . P-piller förblev kontroversiell på 1960-talet , och var föremål för ett lagstadgat förbud i Connecticut , vilket ogiltigförklarades av högsta domstolen 1965. Det året blev p-piller den vanligaste preventivmedel i USA . Under hela 1960 och 1970 , utformning av p-piller förändrats , och varningar kom ut om möjliga biverkningar . År 1970 beordrade FDA att alla p-piller paket innehåller en patient information in detaljerade eventuella biverkningar. På 1980-talet var tabletter som innehåller mycket höga doser av hormoner dras tillbaka från marknaden , och piller som innehåller lägre doser av hormoner blev normen

Funktion

Preventivmedel innehåller hormoner-. kemikalier kvinnans kropp gör att kontrollera olika delar av hennes kropp . Vissa p-piller innehåller hormonet gestagen bara , men de flesta innehåller två hormoner : östrogen och gestagen . Dessa hormoner arbete genom att förhindra ägglossning , vilket innebär kvinnans äggstockar inte släpper äggen medan hon tar p-piller . Hormonet gulkroppshormon också tjocknar en kvinnas livmoderhalsen , och detta fungerar för att blockera spermier från att gå med ett ägg om man skulle bli släppt .

Typer

De flesta p-piller på marknaden är " kombineras " piller , vilket innebär att de innehåller både östrogen och gestagen . Det finns generellt ett större fönster för fel i att ta medicinen i tid varje dag med kombinerade p-piller . En liten andel av kvinnorna en progestin-p-piller . Dessa kallas ibland för " mini-piller . " Mini-piller har en något lägre effektivitet takt över kombinerade p-piller , och eftersom de innehåller en lägre dos av hormoner , skall de fattas i tid varje dag för att förhindra graviditet. Vissa kvinnor föredrar minipiller eftersom det kan tas under amning , och det ofta minskar mensvärk och flöde och ofta har färre biverkningar än kombinerade p-piller .
kombinerade p-piller kan ytterligare delas upp i monofasiska , bifasisk och trifasisk piller . Med monofasiska piller , är det hormon dos samma i hela tre veckor , den fjärde veckan är det placebo vecka som gör att en kvinna att ha en period . Bifasisk piller innehåller förpackningen en styrka av hormoner för en del av cykeln och en annan styrka av hormoner för den andra delen av cykeln . Men biphasics är mindre vanligt än triphasics , som kommer i förpackningar om tre olika styrkor . Normalt är det tre uppsättningar av sju piller av olika starka plus en vecka av placebo . Men vissa märken använder en kombination 5-7-9 eller en 9-7-5 kombination i stället . Vissa läkare och kvinnor föredrar triphasics eftersom de närmare efterliknar uppgång och fall hormonnivåer i kvinnans naturliga menstruationscykel .

Funktioner

P-piller kan ha en mängd funktioner som gör ett varumärke ett bättre val framför ett annat beroende på den specifika kvinnans kropp kemi . För kvinnor som tenderar mot anemi, några p-piller ger en låg dos av järntabletter i piller placebo veckan . Vissa kombinerade p-piller har olika inbördes förhållanden mellan östrogen till progesteron och detta kan göra en skillnad i hur vissa kvinnor drabbas av biverkningar. Under de senaste åren , ett märke av p-piller " Seasonale " har eliminerat placebo vecka för två av tre månader så att en kvinna har menstruation perioden endast en gång var tredje månad istället för en gång i månaden . Detta kan vara en attraktiv funktion för kvinnor som upplever intensiv mensvärk eller andra premenstruella symptom .

Överväganden

Även om det är en bra idé att göra research om mediciner du tar , det är inte generellt rekommenderas att en kvinna som henne om vad p-piller hon vill använda innan ett läkarbesök för att få ett recept . Det är alldeles utmärkt för henne att berätta för läkaren hur hennes preferenser , men ibland en kvinnas beslut grundar sig på reklam kopia snarare än fakta . Läkare kommer att veta hur att matcha dina specifika behov för att en viss typ av preventivmedel som skulle vara bäst för dig. Överväganden omfatta hur trogen du om tar mediciner på exakt samma tid varje dag , hur stor eller liten en felfrekvens du är bekväm med , vilka biverkningar du har haft från att ta andra märken av preventivmedel i det förflutna och pre-existerande medicinska tillstånd .

Missuppfattningar

Två stora missuppfattningar eller myter om p-piller är att p-piller gör du upp i vikt och p-piller minskar din fertilitet , vilket gör det svårare att bli gravid när du slutar med orala preventivmedel . Även viktökning på några pounds-vanligtvis uppblåsthet från vatten-händer att en del kvinnor på vissa typer av p -piller , detta är inte en garanterad bieffekt . Att byta till ett piller lägre i progestin ofta löser vätskeretention och viktuppgång problem . Det finns dessutom inga belägg för att p-piller för någon tid senare kommer att leda till problem att bli gravid när du är redo att bilda familj . En kvinnas naturliga kretsloppet nästan alltid återupptas inom en månad eller två efter avbrytande av hennes p-piller .

Fördelar

Både mini-piller och kombinerade p-piller tenderar att göra perioder lättare och minska mensvärk . Det kombinerade p-piller ger också visst skydd mot acne , järnbrist och många premenstruella symptom syndrom . Orala preventivmedel är också en första linjens behandling för polycystiskt ovariesyndrom ( PCOS ) , ett hormon obalans som kan orsaka akne , oönskad hårväxt i ansiktet och oregelbunden menstruation.

Previous:nothing Next:Hur du tar erektil dysfunktion mediciner säkert

Relaterade artiklar


 • om erektioner
 • Hur man knyter bondage knop
 • hur man anta feminina drag
 • hur man använder en spiral
 • hur man rakar bikinilinjen
 • hur man kan öka antalet spermier naturligt
 • hur man förebygger hiv som senior
 • hur du berättar din make du har herpes
 • proteser kontra implantat
 • om naturliga Viagra
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com