tecken och symptom på HPV

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-11-05
Omkring 80 procent av alla människor som har haft sex kommer i kontakt med humant papillomvirus ( HPV ) . HPV är ett sexuellt överförbara infektioner (STI ) som kan producera vaginala vårtor eller leda till cancer . De flesta som har HPV inte ens vet att de har det , men det är viktigt att få testas för denna infektion för att förhindra spridning till andra <. h2 > Identifiering De flesta människor med HPV är asymtomatiska , vilket innebär att de inte utvecklar symptom och vet inte de ens har viruset . Kondylom är ett symptom på HPV men inte alla stammar av HPV producera vårtor . Vårtor kan visas på vulva , i eller runt anus , på livmoderhalsen eller slidan , på penis , pung , lår eller ljumske och kan visas som små isolerade knölar eller grupper av gupp . De kan vara platta eller upphöjda, litet eller stort, och formade som blomkål . Om vårtor inte är närvarande , är HPV oftast hos kvinnor även om en onormal cellprov . Vårdgivare kan också utföra en kolposkopi --- ett test där en ättika lösning är placerad på livmoderhalsen , och ett ljus är sken att lokalisera onormala celler , som blir vita --- eller en HPV- DNA- test som upptäcker stammar av viruset ansluten till livmoderhalscancer. Män kan endast diagnostiseras med HPV om vårtor är synliga .

Typer

Det finns över 100 typer av HPV som påverkar olika delar av kroppen . " Låg risk " stammar av HPV orsakar genitala vårtor och kommer inte leda till cancer . "High-risk " HPV kan leda till livmoderhalscancer eller cancer i slidan , anus , penis eller vulva . Trettio typer av HPV påverkar könsorganen , och 13 av dessa typer betraktas som " hög risk " och möjligen cancer .

Betydelse

Trots att HPV ger få symtom , kan det vara farligt när det lämnas obehandlat om virus är en av "hög risk" stammar . HPV stammar 16 och 18 står för 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. När det sker förändringar i cellerna i livmoderhalsen , är det tillstånd som kallas livmoderhalsen dysplacia och inte alltid visar att en kvinna kommer att få cancer . Livmoderhalscancer kan förebyggas och botas i ett tidigt skede innan cancer utvecklas . Det är viktigt för kvinnor att få en årlig cellprov för att upptäcka eventuella precancerösa cellförändringar .

Tidsplan

Det kan ta veckor eller månader efter sexuellt beteende med en smittad person för HPV ska visas . Om den lämnas obehandlad , kan viruset gå bort , inte ändra alls eller öka i storlek och svårighetsgrad . En smittad persons immunförsvar rensar kroppen av HPV i 2 år ca 90 procent av tiden , men viruset kan fortfarande vilande och när som helst spridas till andra .

Förebyggande /Lösning

Behandling av HPV är inriktad på att bli av med vårtor eller precancerösa celler . I många fall finns ingen behandling som krävs . Risk att smittas av HPV kan minskas genom att använda kondom varje gång vid samlag . En person med märkbar vårtor bör inte ha samlag tills vårtor har upphört eller tas bort . Kvinnor och flickor åldrarna 9 till 26 kan vaccineras mot vissa stammar av HPV . Vaccinet behandlar inte eller bota HPV men det kan skydda mot vissa " hög risk " och "låg risk " stammar av HPV .

Previous:nothing Next:hur man kan öka spermieproduktionen

Relaterade artiklar


 • hur man hittar en lesbisk - vänlig spermabank
 • hur man söka vård efter att du har datum våldtagen
 • Hur får man en penis implantat
 • hur man startar fertilitetsbehandlingar
 • hur du väljer en kondom eller latex barriär
 • Hur du tar kosttillskott för herpes utbrott
 • hur man använder begränsningar i träldom spela
 • hur kön böja
 • hur man öva madandhvaja position
 • om födelsekontroll plåster
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com