vad är artificiell familjeplanering ?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-11-06
Konstgjord familjeplanering är den process som används för att förhindra graviditet och planera för födelsen av barnen på den mest optimala tiden . Vanligtvis kallas preventivmedel kan familjeplanering utföras med hjälp av olika metoder . Innan du väljer en metod , det finns ett antal faktorer du bör överväga

Historia

Den första inspelade försök till konstgjord familj . planering inträffade cirka 200 e. Kr. i Grekland , när Soranus upptäckte att kvinnorna var fertila vid ägglossningen. Tyvärr Soranus felaktigt trodde att ägglossningen inträffade under menstruation , så det är tveksamt hur mycket hans råd hjälpt någon förhindra en oönskad graviditet. Soranus föreslog kvinnor försöker hoppa bakåt sju gånger efter samlaget att utvisa spermier , dricksvatten som smeder används för att kyla metaller och smetar ingefära , tobak juice , olivolja eller granatäpple massa runt vaginan för att döda spermier .

användning av kondomer går tillbaka till egyptisk tider , när de användes i ett försök att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar. Genom historien har kondomer gjorts med hjälp Tarmar , linne och även sköldpadda skal . Det var inte förrän 1844 som den första gummi kondom har producerats, och 1919 latex kondomer har utvecklats .

Utöver kondomer , ingår preventivmetoder i början av 1900 douching , membran och abort . År 1929 var spiral ( spiral) utvecklad i Tyskland, medan p-piller blev kommersiellt tillgänglig i 1963

Typer

preventivmetoder delas in i tre kategorier: . barriärmetoder , hormonella metoder och sterilisering. Barriärmetoder förhindra spermier från att nå ägg . Dessa metoder omfattar kondomer , pessar , livmoderhals mössor och svampar .

Hormonella metoder brukar använda en kombination av progesteron och östrogen för att förhindra graviditet genom att upprätthålla en konsekvent nivå av hormonet i kroppen . När det inte finns någon topp i östrogen , befriar äggstocken inte ett ägg och befruktning inte kan uppstå . Hormonella metoder är p-piller och plåster , injektioner , det Nuva Ring och Norplant implantatet . Den spiral ( spiral ) kan också innehålla hormoner , men det fungerar genom att ändra livmoderslemhinnan och äggledarna .

steriliseringsmetoder omfatta vasektomi för män och äggledaroperation för kvinnor .

Funktioner

Förutom att förebygga graviditet , kondomer erbjuder också skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar . För att minska denna risk , rekommenderas att kondom ska användas även om ett annat preventivmedel används .

Användare av hormonella artificiella metoder för familjeplanering har störst flexibilitet . De människor som inte vill komma ihåg att ta en daglig tablett kan välja att en gång per månad Nuva Ring , den femåriga Norplant implantat eller tre månader Depo Provera skott .

Fördelar

Artificiell familjeplanering låter ett par bestämmer när de ska ha barn . Preventivmedel användare kan välja att vänta tills de är ekonomiskt säkra att börja familjer och kan välja avståndet mellan barnen. Med så många val preventivmedel tillgängliga , män och kvinnor kan lätt hitta en metod som är bekväm och säker och förhindrar graviditet .

Varning

Hormonella preventivmetoder inte är säkra för alla . Kvinnor över 35 som röker bör inte ta p-piller på grund av den ökade risken för hjärtinfarkt eller stroke . P-piller rekommenderas inte till kvinnor som haft blodpropp , cancer , leversjukdom , stroke , hjärtinfarkt eller oförklarlig vaginal blödning.

Previous:nothing Next:Hur get kåt ogräs arbete ?

Relaterade artiklar


 • hur man kan anpassa till att vara en pojke när de vill vara en flicka
 • hur man njuta av en Gay Pride- festival i Detroit
 • hur man använder temperaturen för födelsekontroll
 • hur man öva dhenuka position
 • symptom på HPV hos kvinnor
 • hur du avgör om din partner är i riskzonen för hiv eller aids
 • hur man ska behandla cervicit
 • Hur man använder en vaginal ring för födelsekontroll
 • hur man använder kalendern metod för födelsekontroll
 • hur man köper hormoner lagligt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com