Hur effektiv är 72 timmars p-piller ?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-12-04
Den 72- timmars p-piller , även känd som akut preventivmedel , dagen- efter-piller , och EG , är en stark form av födelse-piller som tas efter samlag för att ta bort livmoderslemhinnan , vilket minskar chanserna till graviditet . P-piller tas vanligen en gång inom 72 timmar efter att ha haft samlag ( därav namnet " 72- timmars piller ", och än en gång 12 timmar efter det första pillret . De vanligaste biverkningarna av 72- timmars piller är illamående och kräkningar . P-piller är inte så effektiv om en av de doser inte har intagits . Den 72- timmars p-piller finns i de flesta stater utan recept för vuxna 18 år , och är tillgänglig för patienter under 18 på kliniker som Planned Parenthood , eller med en läkares ordination

Historia

Den första dokumenterade användningen av akuta preventivmedel var 1960, då läkarna framgångsrikt förhindrat graviditet i ett våldtäktsoffer . För de flesta av det tjugonde århundradet , var akutpreventivmedel betraktat som i första hand som en försiktighetsåtgärd för våldtäktsoffer och inte var tillgänglig för allmänheten . Under 1990-talet , var det underförstått att akuta preventivmedel var säkert och effektivt för alla kvinnor att använda som inte känner att de var redo att bli gravid , men som haft oskyddat samlag .

Typer

De två typer av nödsituationer preventivmedel är gestagen-bara och gulkroppshormon /östrogen kombinerade p-piller . Det progestin -versionen är känd som Plan-B i Amerika , och är den mest förskrivna akuta p-piller . Kombinationen progestin och östrogen alternativ har utvecklats av professor Albert Yuzpe , och är mer allmänt kallas Yuzpe regimen. Den Yuzpe Regimen deltagande medför att flera p-piller lika mängden gestagen och östrogen att vara effektiv . FDA har godkänt Yuzpe Regimen som ändamålsenliga samt risk så länge de riktningar just följs .

Effekter

progestin-endast akuta preventivmedel som plan-B har en 89 procents effektivitet , vilket innebär att av de kvinnor som skulle ha blivit gravid , kommer 89 procent av dessa kvinnor inte bli gravid . Detta sätt att beskriva effektiviteten kan vara förvirrande , eftersom det inte tyder på att 11 procent av kvinnorna som tar Plan-B kommer att bli gravid . Den progestin /östrogen akuta p-piller , eller Yuzpe regim, har mycket lägre effektivitet på mellan 47 procent och 53 procent , som registrerats under 2003 . Likaså med denna statistik , tillämpar successiv kvinnor som skulle ha blivit gravid och inte , i motsats till hela befolkningen som hade använt det Yuzpe Regimen under studiens gång .

Missuppfattningar

72- timmars piller är fortfarande delvis kraft efter 72 timmar , även om det inte är godkänd för användning av FDA för 72 timmar efter oskyddat samlag . Ju tidigare den första dosen tas till tidpunkten för oskyddade samlag , desto mer effektiva dosen . Vänta inte på hela 72 timmar att ta p-piller om du inte måste. Talet 72 används som en riktlinje för hur länge du måste ta första dos, inte hur länge du ska vänta efter oskyddat samlag .

Varning

Ta inte 72- timmars p-piller om du tror du är gravid . Om du är under 18 , kommer du förmodligen att ta ett graviditetstest innan du får akuta preventivmedel. Tala med din läkare om du är osäker på om eller inte akuta preventivmedel är tillgängliga över disk för användare över 18 i ditt område . Det rekommenderas inte att vidta nödåtgärder preventivmedel ofta , eller som en primär metod för födelsekontroll . Akut preventivmedel , som framgår av dess namn , är för nödsituationer bruk.

Previous:nothing Next:göra känslor påverkar erektil dysfunktion ?

Relaterade artiklar


 • när du ska ta uthållighet rx
 • hur man väljer en spermabank
 • om estroven
 • hur man diagnostisera genitala vårtor
 • hur man hanterar IUD biverkningar
 • om laser genitala vårtor avlägsnas
 • hur kön böja
 • hur man fixar erektil dysfunktion
 • hur ska kissable
 • om testning för klamydia
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com