Hur effektiv är Plan B morgonen efter-piller ?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-12-17
Plan B är ett varumärke av akuta preventivmedel för nödsituationer , som används för att förhindra graviditet inom 72 timmar efter oskyddat samlag . Plan B är en progestin-p-piller , som är den mest populära typen av akuta preventivmedel. Plan B ska inte förväxlas med RU486 , den abortpillret . Plan B spolar livmoderslemhinnan från kroppen och är inte avsedd att göra skada på ett befruktat ägg eller foster . Plan B är en dos av två piller , ett som ska tas inom 72 timmar efter oskyddat samlag , och det andra pillret 12 timmar senare. Plan B är tillgängliga över disk i de flesta av USA utan recept för kvinnor 18 år och äldre

Historia

I maj 1999 FDA första godkända Plan B som ett receptbelagt läkemedel i USA . Även om det var lätt för kvinnor med allmänläkare som var gifta eller på annat sätt sexuellt aktiva att begära dagen- efter-piller , det var pinsamt eller ibland omöjligt för vissa kvinnor att få ett recept för Plan B. År 2003 begärde Plan B de blir tillgängliga over-the-counter så det kan vara lätt tillgänglig för kvinnor som kanske inte vill be om p-piller på sin läkarmottagning eller inte har möjlighet att göra det. År 2006 var det godkänts av F. D. A. att Plan B blir tillgängliga över disk för en kvinna 18 år och uppåt , och tillgängliga genom recept till alla kvinnor under 18 år.

Tidsplan Plan B är avsedd att tas inom 72 timmar efter oskyddat samlag . Ju tidigare den första dosen tas dock blir mer effektiv plan B . Enligt Plan B officiella hemsida, " Om 7 av var 8 kvinnor som skulle ha blivit gravid kommer inte att bli gravid . Plan B fungerar ännu bättre om de tas inom de första 24 timmarna efter oskyddat samlag . "Detta betyder dock att Plan B är inte lika effektiv som någon preventivmedel använts eller i förväg , såsom kondomer eller p-piller .

Missuppfattningar

Eftersom anvisningarna och webbplats inte föreslå att ta första dosen av Plan B efter 72 timmar , många kvinnor tycker att det är ett hopplöst att ta sin första dosen efter 72 timmar . Även effektivitet inte är helt bevisat , en kvinna kan fortfarande ta plan B cirka 120 timmar efter oskyddat sex med begränsade resultat . Eftersom F. D. ä. godkänner inte användning av Plan B efter de första 72 timmarna efter oskyddat samlag , kontakta din läkare och göra din forskning innan detta beslut .

Effekter

Biverkningar av Plan B är illamående , kräkningar , svaghetskänsla, trötthet , observation och tidig menstruation . Alla dessa symtom är helt normalt, men kan påverka huruvida du är klar tar full dos av Plan B. Om du är för illamående för att ta er andra piller , kommer Plan B inte vara effektiva . Du måste ta båda doserna för plan B för att vara effektiva . Om du kräks efter att ha tagit det första pillret , ta den andra p-piller och berätta för din läkare du behöver byta piller att ta 12 timmar senare. Du kan ta over-the-counter anti-illamående mediciner som Dramamine om du känner dig särskilt illamående .

Varning

Ta inte plan B om du för närvarande gravid . Om du redan är gravid , med Plan B kan skada fostret och orsaka födelse komplikationer . Din läkare ska ge dig ett graviditetstest innan förskrivning av Plan B om du är under 18 . Följ instruktionerna på Plan B litteratur i syfte att maximera effekten av din dos . Det rekommenderas inte att ta Plan B mer än en gång per månad . Plan B ska inte användas som primär preventivmedel .

Previous:nothing Next:Hur zestra arbete?

Relaterade artiklar


 • hur man får ett kok stryk
 • hur till återvinna från hepatit B
 • Hur pålitlig är hiv-test ?
 • vad är Orexis ?
 • hur man gör Enzyte arbeta snabbare
 • hur man får testas för könssjukdomar
 • hur man kan anpassa till att vara en pojke när de vill vara en flicka
 • hur för att inte bli gravid
 • hur du håller din privata delar rena
 • hur man hittar en g avista
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com