morgonen efter-piller fakta

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-12-22
Morgonen efter-piller är den gemensamma termen för vad läkarna kallar akuta preventivmedel. Denna hormonella preventivmedel tas efter samlag , i motsats till tidigare . Trots namnet , kan morgonen efter-pillret tas upp till tre dagar efter oskyddat samlag . Morgonen efter-piller förhindrar inte sexuellt överförbara sjukdomar

Historia

Akut p-piller har studerats sedan 1967 . Efter inleds med fem dagars regimer av en hög dos östrogen under 1970-talet blev Yuzpe regimen standarden på 1980-talet . Den Yuzpe regim använt en kombination av östrogen och gestagen . I late1990s , intresse av ett gestagen-endast akuta p-piller växte , som progestin ensam visade sig vara ett effektivt preventivmedel . Det särskilda programmet om människans fortplantning, ett internationellt konsortium, funnit att ett gulkroppshormon kallas levonorgestrel var effektivt som en morgon efter-piller . Världshälsoorganisationen bekräftat dessa resultat med ett storskaligt försök , och fann att levonorgestrel var att föredra framför den Yuzpe regim .

Den amerikanska Food and Drug Administration bekräftade de gällande morgonen efter-piller , Plan B , 1999. I augusti 2006 godkände FDA over-the-counter försäljningen av Plan B för kvinnor 18 år och äldre . Kvinnor under 18 fortfarande behöver ett recept .

Kemisk sammansättning

Plan B består av ett gestagen kallas levonorgestrel . Den totala dosen är 1,5 mg . Levonorgestrel är ett syntetiskt progesteron används i olika preventivmedel , inklusive Mirena och Norplant . Plan B är annorlunda än den tidigare morgonen efter-piller , som kallas förhind , eftersom den innehöll östrogen och gestagen . Plan B tros vara mer effektiv och ge färre biverkningar . Detta ledde till utsättande av förhind maj 2004

Funktion

Morgonen efter-piller verkar genom att förhindra ägglossning , genom störningar av menstruationscykeln , eller genom att förhindra befruktning , genom förtjockning livmoderhalsens slem . Det finns vissa påstående att det kan hindra uterusimplantation av ett befruktat ägg , men detta är bara spekulationer . Plan B kan tas i en eller två doser , och är effektiv om den startas högst tre dagar efter samlaget . Bara 1 av 100 kvinnor blir gravid efter korrekt att på morgonen efter-piller .

biverkningar

Om 25 procent av kvinnor upplever illamående och /eller kräkningar efter att ha tagit Plan B. Med en anti-illamående medicin en timme före morgonen efter -piller kommer att lindra dessa symptom . Med morgonen efter-piller på en full mage kan också hjälpa .

Andra biverkningar är huvudvärk, yrsel , ömma bröst och oregelbundna menstruationer . Varje kvinna kan ta på morgonen efter-piller , oavsett tidigare eller nuvarande medicinska tillstånd. Upprepad användning av morgonen efter p-piller kan resultera i oregelbundna perioder , så det bör inte användas som en primär form av preventivmedel .

Missuppfattningar

Morgonen efter-piller är inte samma som abortpillret , kallad Mifegyne /Mifeprex eller RU486 . Mifeprex är det läkemedel mifepriston , medan Plan B är helt enkelt gulkroppshormon . Mifeprex kan inducera abort i ett foster upp till sju veckors graviditet medan Plan B inte kommer att avsluta en graviditet .

Det har funnits oro för att tillgången på morgonen efter-piller kan orsaka en ökning av riskfyllda eller oansvarigt sexuellt beteende. En 2005 års översyn av den bevisning som både American Academy of Pediatrics och American College of obstetriker och gynekologer fann att det inte fanns några bevis för detta . Resultat bekräftades 2007 i en Princeton University studie av Dr James Trussell och Dr Elizabeth Raymond .

Previous:nothing Next:Hur fungerar menstruationscykeln arbete ?

Relaterade artiklar


 • kan du få klamydia från att kyssa ?
 • hur man blir en präst
 • biverkningar av att stoppa orto EVRA
 • hur man använder rytmen metoden som preventivmedel
 • Hur man vet om du är gravid när du har en oregelbunden period
 • om syfilis utslag
 • Vad är Viagra super aktiv ?
 • hur du anpassar tandskydd
 • hur man kan stimulera en mans g spot
 • genomsnitt spermier
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com