Mirena spiral biverkningar

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-04-09
Mirena är varumärket för den typ av spiral ( spiral) som innehåller hormoner som liknar dem som finns i p-piller . En kopparspiral är en T- formad plast enhet , inte mycket större än ett öre , som sätts in i livmodern via livmoderhalsen . Det fungerar genom att skapa en miljö i livmodern som inte är lämpliga för implantation eller tillväxt av ett befruktat ägg . Mirena arbetar också för att hjälpa avvärja ägglossning med en låg dos gulkroppshormon . Många kvinnor upplever Mirena smidigt eftersom en gång på plats , det kan förhindra graviditet i 5 år . Det är också helt reversibel , vilket betyder att den kan tas bort när som helst med full återställande av fertilitet. Liksom alla läkemedel , finns det rapporterade biverkningar , som förekommer i en mycket liten andel kvinnor . De flesta kvinnor kommer att använda Mirena utan komplikationer

utomkvedshavandeskap

Det finns en mindre än 1 procents chans att graviditeten kommer att inträffa när du använder Mirena . Det handlar om samma effekt som andra former av preventivmedel , som p-piller . Av dessa graviditeter , nästan hälften av dem är ektopisk eller Tubal graviditeter . Det är där det befruktade ägget växer i äggledaren och inte i livmodern . Om Tubal graviditeter inte behandlas av läkare , äggledaren kan spricka och leda till allvarlig infektion , inre blödningar , och i vissa fall , döden . Om du upplever någon smärta eller ömhet i nedre delen av buken , kontakta din läkare omedelbart . Denna smärta kan också vara relaterade till en cysta på äggstockarna.

cystor på äggstockarna

Om 12 procent av kvinnorna som använder Mirena utvecklas utvidgade folliklar eller cystor på äggstockarna. Detta är relaterat till hormon i Mirena . Dessa cystor och stora folliklar försvinner vanligtvis efter ca 3 månader med att använda Mirena , men de kan kvarstå längre . Ibland kan spricka eller explodera och orsaka förnimmelser allt från en liten nypa till krampliknande känslor, att skarpa buksmärtor . Kvinnor som utvecklar dessa cystor brukar inte besväras av dem tillräckligt för att få sina IUD bort, och upptäcker att de går bort med tiden . Kirurgi är nästan aldrig behövs för dessa fall .

PID eller inflammatoriska sjukdomar

inflammatoriska sjukdomar ( PID ) är en förutsättning för de reproduktiva organen som orsakar smärta, svullnad, vävnadsskador , och i allvarliga fall , kan leda till hysterektomi , infertilitet och död . Kvinnor som har en historia av infektioner , som klamydia eller gonorré , eller som har fått PID i det förflutna är mer benägna att utveckla villkoret efter att få en spiral . PID kan inträffa när som helst under användning av Mirena , men de flesta fall inträffar inom de första 20 dagarna. Symtomen är feber , smärta , frossa , ovanliga ansvarsfrihet och plötslig förändring i menstruationscykeln.

oregelbundna blödningar eller avsaknad av menstruation

Varje kvinnans menstruationscykel reagerar olika på Mirena . För ett stort antal kvinnor , menstruationerna upphör helt och hållet . För vissa kvinnor perioder är ljusa eller fläckig, och oregelbundna . Fortfarande för andra , perioder fortfarande liknar dem de hade före införandet . En liten mängd kvinnor kommer att uppleva kraftiga blödningar efter insättningen. Detta förhindrar vanligen efter en till tre månader, men det kan pågå längre . En del kvinnor upplever också nästan konstant spotting . Ofta allt som behövs är för kroppen att anpassa sig till Mirena kommer emellertid ett mycket litet antal kvinnor måste ha Mirena bort om deras blödningen inte är löst .

punktera bädda eller uteslutning

Mycket sällan en spiral kan punkteras eller få inbäddad i livmodern . Om detta händer har spiralen tas bort omedelbart . Ibland är detta kräver kirurgi . Risken för punktering ökar om en kvinna försöker ta bort henne IUD själv . Svår punkteringar kan leda till döden . Det finns också en liten chans att utvisning när du använder Mirena . Utvisning inträffar när kroppen pressar Mirena ut på egen hand. Detta kan bero på felaktig placering eller kroppens försök att avvisa ett främmande föremål . Om detta händer , kan någon annan Mirena sättas in igen , kan det dock utvisas igen .

Previous:nothing Next:Vad händer om du hoppar p-piller ?

Relaterade artiklar


 • hur värd en ****
 • Hur du tar kontroll över din fertilitet
 • vad är en cellprov ?
 • gamla metoder för födelsekontroll
 • hur man talar med föräldrar om att bli våldtagen
 • orsaker till blödning på preventivmedel
 • hur man kan stimulera en kvinnas G-punkten
 • Hur utvecklas HPV ?
 • hur man gör övningar för corporacavernosaen
 • om Erricson metoden för könsval
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com