Vad är polycystisk sjukdom ?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-06
Polycystisk sjukdom , även känd som polycystiskt ovariesyndrom eller PCOS är en endokrin sjukdom . Sjukdomen drabbar cirka 5 procent av den kvinnliga befolkningen och är en ledande orsak till kvinnlig infertilitet . Med symtom som saknas eller försenade menstruationer , infertilitet , överskott kroppsbehåring och insulin-resistens relaterade fetma , är polycystisk sjukdom en allvarlig sjukdom. Det finns inget känt botemedel för polycystiskt sjukdom och behandling är begränsad till att behandla en eller flera av symptomen

Orsaker

Det finns en viss debatt om vad ursprunget till polycystisk sjukdom egentligen är. Hittills har ingen studie lyckats hitta ett slutgiltigt svar om orsaken . Några av de teorier innebär insulinresistens , fetma eller diet . Även om alla dessa delar kan betraktas som möjliga orsaker , många läkare och vetenskapliga tidskrifter lista dessa faktorer som symptom och inte den underliggande orsaken till polycystisk sjukdom . Som en ämnesomsättningssjukdom , är det svårt att finna vilken faktor är den som har orsakat kedjereaktion av symtomen av polycystiska sjukdom .

Symtom

drabbade kvinnor med polycystiskt sjukdom kan ha några eller samtliga av följande villkor : insulinresistens , depression , överdriven androgen eller " manliga " hormoner , oregelbundna eller frånvarande menstruationer , en fördjupning röst , hirsutism eller extra organ hår , håravfall eller håravfall , akne eller fet hud . Polycystiska äggstockar , till grund för namnet på sjukdomen , är resultatet av folliklarna växer men inte förfaller helt på grund av hormon oegentligheter . Dessa folliklar kvarstår som cystor på äggstockarna , som är där termen polycystisk sjukdomen har sina rötter.

Diagnos

Polycystisk sjukdom skall diagnostiseras av läkare eller sjuksköterska som specialiserat sig på hormonstörningar , till exempel en endokrinolog . Som polycystiskt sjukdom kan uppenbara på många sätt och är olika i varje kvinna är det viktigt att läkaren tar alla möjliga symptom beaktas. Patientens tidigare sjukdomshistoria, fysiska faktorer såsom frånvarande eller försenad menstruation , ultraljud och blodvärden används för att fatta ett beslut . Blodprover ska också göras för att utesluta andra sjukdomar som sköldkörteln frågor eller diabetes , eftersom dessa kan ge symtom som liknar polycystisk sjukdom .

Behandling

Eftersom det inte finns något botemedel för polycystiskt sjukdom-även helt eller delvis avlägsnande av äggstockarna kommer inte att rätta till obalansen-behandling är begränsad till att lösa symptomen . Insulinresistens kan behandlas med diet eller läkemedel såsom metforminhydroklorid , insulinresistens kost tar bort många enkla och komplexa kolhydrater från patientens dagliga intaget , vilket möjliggör tillverkning av insulin för att bromsa . Metformin dämpar produktionen av nedsatt glukos , som i sin tur kan minska insulinresistens. Infertilitet kan behandlas med läkemedel såsom klomifencitrat för att stimulera ägglossningen , faktorer som hirsutism kan behandlas antingen kosmetiskt med vaxning eller genom spironolakton eller gemensamma preventivmedel

Naturläkemedel

Det finns het debatt om den fysiska behandling . av polycystiska sjukdom . D-chiro -inositol , eller DCI , är en vanligt bjudet naturläkemedel som sägs minska insulinresistens. Efter en insulinresistens eller lågkolhydratkost kan också hjälpa , som kan regelbunden motion. Akupunktur är ett annat homeopatiskt medel anses stöd för behandling av polycystiskt sjukdom . Eftersom många av dessa behandlingar inte regleras av Food Drug Administration , bör lider av polycystiskt sjukdom gå vidare med försiktighet då de överväger dem .

Previous:nothing Next:vad är orsakerna till låg libido hos män ?

Relaterade artiklar


 • hur man får information om HIV via e-post
 • hur man korsa klänning
 • Hur man naturligtvis bota erektil dysfunktion
 • hur man undervisar män om dagen våldtäkt
 • Hur lång tid tar det för ExtenZe att fungera?
 • morgonen efter-piller fakta
 • hur man får rakare tänder utan tandställning
 • vad är libido ?
 • hur man använder en huva i träldom spela
 • Hur man väljer en spermadonator
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com