historien om kontroll gestagen p-piller

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-04-16
Den stora tillgången av kontroll progesteron p-piller anses vara en primär orsak bakom den moderna staten i vår nation . Preventivmedel tillät kvinnor att bestämma över sina egna liv , vilket ger dem valet att inträda på arbetsmarknaden än att ha barn . Medan preventivmedel blev en viktig del av 1960-talet motkultur och feministiska rörelser av 1970-talet var det uppfanns mycket tidigare än vad det finns en utbredd användning . Progestin historia gick igenom många iterationer innan han blev fullt ut som preventivmedel vi känner idag.

Progesteron

Progesteron var den omedelbara föregångaren till progesteron och anledningen till progestin existens , tillsammans med många andra ämnen preventivmedel . Uppfanns i 1930-talets Tyskland , var progesteron potential omedelbart sett . Hade dock drog en rad obehagliga biverkningar. Loppet för att producera en liknande , hormon-kontrollerande , preventivmedel drog resulterade i progestin .

Ethisterone

Ethisterone var den första progestin som kunde konsekvent muntligen aktiveras , vilket gör att den kan användas för kontroll av menstruation . Första säljs i Tyskland 1939, skulle läkemedlet senare säljas i USA under namnet Pranone . Säljs som en menstruation drog , var ethisterone ännu inte tillräckligt tillförlitlig för att betraktas som en full födelse-kontroll drog .

Första Preventivmedel

Marknadsföring av Norlutin , baserat på progrestin noretisteron , på 1950-talet leder direkt till den första p-piller . Det första p-piller , en kombination av progestin och östrogen , blev godkänd för användning 1957. Det var dock endast godkänd för recept för menstruella problem , inte preventivmedel .

allmänt tillgänglig Preventivmedel

Det var inte förrän på 1960-talet att Amerika började omfamna p-piller . År 1960 var Enovid , läkemedlet som tidigare godkänts av FDA år 1957 , ytterligare godkända att användas som ett recept preventivmedel . Det var inte förrän året därpå , 1961, att skaparna av Enovid försökt att marknadsföra läkemedlet i syfte preventivmedel .

Rättsfall

Ett landmärke rättsfall , tillåts Griswold vs Connecticut äntligen alla vuxna gifta kvinnor att få tillgång till receptbelagda preventivmedel i USA . Fallet fastställt att gifta kvinnor i Connecticut som inte kunde förnekas preventivmedel . Uppdrag av Högsta domstolen tog beslut verkan i hela nationen . Anmärkningsvärt var det inte förrän 1972 , med Eisenstadt v. Baird , att en rätt till preventivmedel förlängdes till ogifta kvinnor .

Previous:nothing Next:effekterna av att gå bort av preventivmedel

Relaterade artiklar


 • Hur man naturligtvis bota erektil dysfunktion
 • hur man säkert använda kondom
 • om membran
 • hur man identifierar risker för manlig impotens
 • om den manliga G-punkten
 • låta testa sig för könssjukdomar
 • hur man kan jämföra Enzyte & ExtenZe
 • vikten av familjeplanering
 • hormonella biverkningar av Mirena
 • hur man klara sig bra i en 69
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com