hormonella biverkningar av Mirena

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-09
Till skillnad från Paraguard , koppar spiral ( spiral ) , använder Mirena en låg dos av hormoner för att förhindra graviditet . Hormonet i Mirena kallas progesteron , och det liknar hormoner som förekommer i födelsekontroll , särskilt minipiller . Eftersom Mirena använder hormoner , vissa kvinnor upplever hormon -relaterade biverkningar . Dessa biverkningar liknar de biverkningar av andra hormonella preventivmetoder , och de brukar minska eller försvinna helt när kroppen har en chans att anpassa sig till Mirena . Den genomsnittliga längden för biverkningar är en till tre månader , i vissa fall har dock biverkningar kvarstår på obestämd tid

Menstrual biverkningar

Den vanligaste hormonella biverkning av Mirena innebär ändringar av de menstruationscykeln. Menstruation kan bli ojämn för vissa . Spotting kan förekomma vid normal tidpunkt för menstruation , eller det kan förekomma ofta och när som helst i cykeln . Mirena kan också orsaka en del kvinnor att sluta menstruation helt och hållet. Vissa kvinnor ser detta biverkning som en fördel och även välja Mirena av detta skäl . För andra kommer blödningar vara tung och oregelbunden , som varar i dagar , veckor eller månader . Det kan sluta , och börja sedan en kort tid senare . Om blödningen inte slutar efter en anpassningsperiod , kan Mirena måste tas bort .

PMS -liknande symtom

En annan hormonell bieffekt av Mirena inkluderar premenstruella syndrom-liknande symtom . Vissa kvinnor rapport illamående , ömma bröst , viktuppgång , dåligt humör , rygg värk och kramper medan du använder Mirena . Dessa symtom försvinner vanligtvis efter kroppen anpassar sig till Mirena , men de kan hända under hela Mirena användning . Vanligtvis är de inte tillräckligt allvarligt för att snabbt avlägsna Mirena , men de kan vara ett irritationsmoment .

bröstcancer

Det finns för närvarande inga bevis som stöder att hormonerna i Mirena orsaka bröstcancer , men för kvinnor som eller har haft bröstcancer , kan hormonerna i Mirena göra dessa villkor ännu värre . Bröstcancer tumörer är mycket känsliga för hormonet aktivitet i kroppen . Om du har fått diagnosen bröstcancer, har din Mirena bort . Dessutom bör du ha en grundlig bröst innan Mirena , och har några cystor eller muskelknutor testas för att säkerställa bröst hälsa .

cystor på äggstockarna

En bieffekt av hormonet gestagen kan orsaka cystor på äggstockarna. Dessa cystor är vanliga , och många kvinnor aldrig veta att de har dem . De försvinner vanligen inom tre månader efter införandet av Mirena , men de kan pågå längre . För vissa kvinnor kan dessa cystor bryta upp och orsaka buksmärtor . De kan vara smärtsamt, men annars är inte farliga för din kropp eller din fertilitet och nästan aldrig kräva operation . Din läkare kommer att kontrollera din cystor noga .

utomkvedshavandeskap

Mirena har en effektivitet rating på cirka 99 procent , i likhet med andra typer av preventivmedel , men i vissa fall kan hormonerna i Mirena inte lyckas förhindra ägglossning . I dessa fall är det möjligt för utomkvedshavandeskap uppstå . Ektopisk graviditet måste behandlas av en läkare omedelbart , eftersom det kan leda till allvarliga hälsoproblem komplikationer inklusive framtida infertilitet , hysterektomi och eventuellt dödsfall. Om du misstänker utomkvedshavandeskap, eller har någon typ av buksmärtor medan du använder Mirena får kontrolleras av läkare omedelbart .

Previous:nothing Next:vad är en penis implantat ?

Relaterade artiklar


 • kan du få klamydia från att kyssa ?
 • hur man väljer offentlig nakenhet videor
 • hur man bli gravid utan Tubal återföring
 • orsakerna till ont i testiklarna
 • Hur spiraler arbete ?
 • Vilka är fördelarna med Yaz preventivmedel ?
 • Hur man känner igen en std
 • hur man köper en läderpiska
 • orsakerna till överdriven vaginal smörjning
 • kan ta östrogen piller storlek ökar bröst ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com