om planen b piller

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-06
Plan B p-piller , döpt populärt "dagen efter " piller , har varit och förblir en het knapp för kontroverser bland konservativa grupper . Ursprungligen godkänts som ett receptbelagt läkemedel 1999 var Plan B göras tillgänglig som en over-the-counter recept för kvinnor 18 och äldre under 2006 . Det förblev ett receptbelagda produkt för unga kvinnor 17 år eller yngre . I april 202C Food and Drug Administration bort alla åldersgränser på over-the-counter försäljning av Plan B.

Fakta

Plan B är en form av akuta preventivmedel som kan förhindra en graviditet upp till 72 timmar efter oskyddat samlag eller efter misslyckad preventivmedelsanvändning . Det är en vanlig missuppfattning att Plan B är en abort piller , men i själva verket inte är det; Duramed Pharmaceuticals , företaget som producerar Plan B , uppger på sin hemsida att "Plan B inte kommer att påverka en graviditet . " Plan B finns i många apotek over-the-counter-med andra ord , behöver du inte ett recept för att köpa den .

Funktion

Plan B består av två tabletter som innehåller en hög dos av levonorgestrel , som är en av de hormoner som finns i typiska p-piller . De två piller är avsedda att tas 12 timmars mellanrum. I Vanliga frågor del av deras hemsida , Duramed anges att när det tas inom 72 timmar efter oskyddat samlag , kommer Plan B förhindra graviditet i sju av åtta kvinnor som annars kanske skulle ha blivit gravid . Duramed anger också att Plan B är ännu mer effektivt om de tas inom de första 24 timmarna efter oskyddat samlag eller andra preventivmedel misslyckande .

Missuppfattningar

Som nämnts tidigare är Plan B inte en abort piller . Det ska inte tas av en kvinna som redan är gravid , eftersom det helt enkelt inte kommer att fungera. Plan B ska inte heller användas som en form av regelbundna preventivmedel eftersom det inte är lika effektiv som andra preventivmetoder . Det är också värt att notera att medan kondomer kan utgöra ett visst skydd mot många sexuellt överförda sjukdomar som hiv , gör Plan B piller inte ger någon ett sådant skydd .

biverkningar

Plan B kan ha obehagliga biverkningar , inklusive illamående , kräkningar , ömhet i brösten , magsmärtor och huvudvärk . Andra möjliga symtom är trötthet , tyngre eller lättare menstruationsblödning , yrsel och diarré . Om du kräks inom en timme efter intag antingen piller i Plan B dosering rekommenderar Duramed att du uppsöker läkare för att avgöra om du ska readminister annan dos . Om du får svår buksmärta , kan denna signal utomkvedshavandeskap . omedelbart uppsöka sjukvård

varningar

Ta inte plan B om du är allergisk mot dess viktigaste beståndsdel , hormonet levonorgestrel , eller något av övriga ingredienser som anges på förpackningen. Plan B fungerar bara för att förhindra graviditet vid oskyddat sex 72 timmar eller mindre innan du tar det första pillret , det är fortfarande möjligt att bli gravid om du har oskyddat sex igen , eller en annan preventivmetod misslyckats , efter att ha tagit Plan B piller . Plan B är inte 100 procent effektiva , så om din tid är mer än en vecka senare än dess typiska startdatum , bör du konsultera en läkare-du kan vara gravid .

Previous:nothing Next:preventivmedel historia

Relaterade artiklar


 • minska herpes utbrott
 • hur man kan jämföra p-piller
 • Hur fungerar paragard spiralen arbete ?
 • hur man identifierar inflammation i lilla bäckenet
 • preventivmedel alternativ för tonåringar
 • om Depo - Provera biverkningar
 • symptom på candida
 • vad är libido ?
 • Apri preventivmedel biverkningar
 • om vanliga std myter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com