preventivmedel historia

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-04-05
Genom århundradena och över hela världen , har olika preventivmetoder utvecklats som ett sätt att minska sannolikheten för befruktning . Bevis på preventivmedel använts sedan antiken och fram till idag visar den roll som vetenskap , familjeplanering och kvinnans val har spelat i olika samhällen

Historia

Historien om preventivmedel grydde tillsammans med upptäckten av sambandet mellan samlag och reproduktion . Den allra första tecken på preventivmedel använder kommer från det gamla Egypten , där kvinnor konsumeras örter som var tänkt att förhindra graviditet .
senare upptäckte den grekiska gynekologen Soranus att kvinnor var mer fertila på vissa dagar i månaden , men det var inte förrän 1930 som forskarna kunde sätta fingret på denna cykel exakt . Samma årtionde , den anglikanska kyrkan sanktionerade officiellt att använda kondom för gifta par , och sedan dess har en uppsjö av olika preventivmedel har införts och säljs, med varierande framgång.

Typer

utvecklat olika typer av preventivmedel under hela historia omfattar både fysiska och beteendemässiga metoder .
Den första fysiska teknik användes i antikens Grekland och är känd som rytm -metoden , där par avstå från sex medan kvinnan har ägglossning . I 15: e talet Asien och 16 -talets Italien , rapporterade personer som använder olika fysisk barriär metoder, den första kondomer . I början av 19 -talet började kondomer att bli befordrad till de fattiga , och genom 20-talet var de mer allmänt tillgängliga. P-piller blev tillgängliga runt 1940-talet och ökade i popularitet för varje årtionde .
Behavioral preventivmedel fokus på medvetenhet om fertilitet och kvinnans ägglossning cykel , och har använts sedan antikens Grekland . Under de senaste decennierna , har mjukvara utvecklats för att hjälpa kvinnor kartlägga sin fertilitet och vet vilka dagar de är mer benägna att bli gravid efter samlag . Ett annat beteende teknik är " coitus interuptus ", eller avbruten sex , då en man undviker utlösning inuti en kvinna för att förhindra graviditet . Denna metod sägs ha praktiserats i det gamla Egypten , och används fortfarande , men mycket mindre utsträckning , i dag .

Geografi

Historiska dokument visar att egyptiska kvinnor som en gång användes slidpiller insmorda med olja eller honung för att avvärja graviditet . Senare, i medeltida samhällen i Mellanöstern , islamiska läkare anges olika metoder för födelsekontroll i medicinska tidskrifter.
I slutet av 1600-talet blev européerna mer allmänt medveten om den roll av spermier i reproduktion , och en del europeiska kvinnorna använde bivax för att blockera spermier kommer in i livmoderhalsen . Senare under detta århundrade gjorde kondomer av Tarmar infördes i Europa.
Under den nazistiska regimen i Tyskland , var preventivmedel information spridas till förtryckta etniska grupper , inklusive judar och zigenare , medan kvinnor anses vara " ariska " förbjöds från att ta emot detta preventivmedel kunskap . Det var inte förrän på 1970-talet att italienska kvinnor äntligen fick laglig rätt till preventivmedel information . I USA har hormonella preventivmetoder och fertilitet medvetenhet introducerades på 1950-talet . Ett decennium senare godkände US Food and Drug Administration första p-piller .

Överväganden

olika preventivmedel fram under åren har visat sig mer effektiva än andra , medan en del är direkt farliga för kvinnans hälsa . Överlag var det senare ett preventivmedel teknik utvecklas, desto effektivare är det . Till exempel har spiral , som utvecklades på 1930-talet , visat sig vara mycket mer effektivt för att förhindra graviditet än uttagsmetod , kanske den tidigast kända formen av preventivmedel

Missuppfattningar

Även om det är allmänt att . tidigare civilisationer hade liten kunskap om preventivmedel , motbevisar historiska bevis detta . Register visar användning och främjande av olika preventivmedel som går tillbaka till det gamla Egypten och Grekland , och läkare i medeltida islamiska samhällen hade redan börjat katalogisering olika typer av preventivmedel . I den 18 och 19 -talen , tycks större befolkningstillväxt att ange en samhällelig okunskap om preventivmetoder , men vissa historiker hävdar att detta faktiskt var på grund av insatser för tillväxtekonomier att sporra återutsättning efter den medeltida digerdöden .

Previous:nothing Next:kan en STD överföras genom en toalettsits ?

Relaterade artiklar


 • hur du beställer fertiliteten piller via mail
 • mänskliga dräktighet utveckling
 • Vad är orsakerna till erektionsproblem?
 • hur man öva madandhvaja position
 • äggdonator krav
 • Hur fungerar minipiller ?
 • hur man kan öka sperma produktionen
 • För fertilitet piller via mail
 • typer av icke hormonell preventivmetod
 • hur till vända män på
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com