riskfaktorer för livmoderhalscancer

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-25
Varje år utsätts många kvinnor i detta land diagnosen livmoderhalscancer. Lyckligtvis är sjukdomen behandlingsbar om de upptäcks tidigt . Som med alla sjukdomar , det finns gemensamma riskfaktorer som kan öka dina chanser att bli smittad med livmoderhalscancer , och har bara en av dessa riskfaktorer kan göra att du utvecklar livmoderhalscancer på bara en tidsfråga

Betydelse

Enligt Mayo Foundation för utbildning och forskning , är cirka 10. 000 drabbade kvinnor med livmoderhalscancer i detta län varje år . Eftersom livmoderhalscancer är både allvarliga och livshotande , bör alla kvinnor vara medvetna om den gemensamma riskfaktorer som är förknippade med denna sjukdom. Lyckligtvis finns det sätt att kraftigt minska dina chanser att bli smittad med livmoderhalscancer , men du måste utbilda dig själv om sjukdomen , ta hand om din kropp och använda rätt förebyggande metoder .

Riskfaktorer

Forskning visar att Det finns flera viktiga riskfaktorer för livmoderhalscancer. Enligt American Cancer Society , är den viktigaste riskfaktorn för livmoderhalscancer vara smittade med humant papillomvirus (HPV ) . HPV -infektion är faktiskt en STD ( sexuellt överförbar sjukdom ) , som sprids från person till person genom oskyddade sexuella kontakter eller samlag . Andra riskfaktorer för livmoderhalscancer ingår rökning , långvarig användning av p-piller ( längre än fem år) , att ha flera graviditeter , övervikt , bli infekterad med HIV (humant immunbristvirus ) eftersom det försvagar immunförsvaret , med en nuvarande eller tidigare Klamydiainfektion (STD ) , och inte får regelbundna cellprov ( ett test som används för att upptäcka livmoderhalscancer eller förstadier till cancer förändringar i livmoderhalsen ) .

Missuppfattningar

Sedan har HPV är den största riskfaktorn för livmoderhalscancer, är det viktigt att ta itu med några av de vanliga missuppfattningar om detta STD . Vissa människor tror att du inte kan få HPV om din partner inte har några symtom . Men enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC ) , kan du ge HPV till din partner , även om inga tecken är närvarande . Tyvärr blir många kvinnor som är infekterade med HPV eftersom deras partner är omedvetna om att de ens har denna sjukdom . Tänk också på att det kan ta år för symptomen att visas efter en person blir infekterad med HPV . Och trots vad vissa människor kan tro , det finns inget botemedel mot detta virus . Så även om du söker medicinsk hjälp och utnyttja den rätt behandling alternativen kommer HPV kvar i kroppen och symtomen kan återkomma i framtiden .

Förebyggande /Lösning

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra att minska dina chanser att bli livmoderhalscancer :

få en årlig cellprov och omedelbart följa upp med din läkare om dina testresultat är onormala . Ta HPV -vaccin ( Gardasil ) , som finns tillgängligt för kvinnor i åldrarna 11 och 26 . Begränsa din antalet sexuella partners . Använd en latex kondom när man har samlag ( inklusive oralsex ) . Undvik rökning cigaretter . Följ en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker.

att tänka på

Det är viktigt för dig och din partner få testas för STD : s före samlag . Sedan har HPV ( eller andra sexuellt överförbara sjukdomar ) ökar dina chanser att bli smittad med livmoderhalscancer , bör du vara fullt medveten om din partners hälsotillstånd innan man har sex . Dessutom bör du försöka att öva monogami och bara har en sexuell partner i taget och använder en latex kondom varje gång du deltar i någon typ av sexuell aktivitet.

Previous:nothing Next:typer av herpes utbrott

Relaterade artiklar


 • fysiska biverkningar av p-piller
 • hur man extraherar yohimbe
 • om syfilis utslag
 • biverkningar av start preventivmedel
 • negativa effekter av preventivmedel på unga tonåringar
 • typer av preventivmedel för kvinnor
 • biverkningar av Yasmine preventivmedel
 • hur bli gravid naturligt
 • hur man klär sig för aga
 • Hur effektiv är kombinerade p-piller ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com