vad är ett feromon ?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-04-13
Feromoner är signalerna skickas ut av djur , inklusive människan, att locka till sig andra av sin egen art . Det har varit ett antal kommersiella användningsområden för feromoner , vissa mer effektiva än andra . Forskarna fortsätter att studera effekterna av feromoner i förhållande till mänsklig sexualitet. Några av de senaste studierna hänvisningar till den roll feromoner spelar i sexuell läggning

Definition

Ordet " feromon "är grekiska ursprung och betyder ordagrant " att bära hormoner . " Feromoner är en kemisk avges av djur i de inledande faserna av sexuell attraktion potentiella kompisar , även om mycket av det vetenskapliga samfundet håller med om att feromoner bära en liten roll i människans fortplantning . En av de första könshormoner syntetiseras i laboratorium var feromonet av den Silkesfjärilen , som sammanställdes 1959.

sexuell läggning

En studie som genomfördes av Karolinska institutet i Stockholm , Sverige , testade reaktioner manliga och kvinnliga försökspersoner att manliga och kvinnliga feromoner . Studierna visade att hjärnan hos både heterosexuella kvinnor och homosexuella män skapas en reaktion mot manlig testosteron . Straight hanar hade inte samma reaktion på manliga testosteron . Reaktionerna av homosexuella kvinnor inte var närmare i studien .

Kvinnlig sexuell upphetsning

I en annan studie utförd av University of California i Berkeley , utlöste manlig svett en produktion av kortisol , det hormon i samband med stress reaktioner , i heterosexuella kvinnor . Den ansvariga komponenten var den kemiska androstadienone , som också är en vanlig tillsats i cologne och parfymer . Den kemiska utlöst sexuell och fysiologisk upphetsning samt humörsvängningar i de kvinnor som testades .

Kommersiella

Många kommersiella produkter , främst parfymer eller cologne , hävdar att de har utnyttjat kraften i feromoner för att generera sexuell attraktion i det motsatta könet ( eller samma kön beroende på sexuell läggning). Det finns dock få vetenskapliga bevis som stöder de flesta av de påståenden i marknadsföringen av sådana produkter .

skadedjurskontroll

En kommersiell applikation där feromoner har visat sig vara effektivt är i skadedjursbekämpning. Används tillsammans med fällor , kan feromoner användas för att locka skadedjur för fällorna , där de avlivas . En annan användning av feromoner i skadedjursbekämpning är en teknik som kallas " parning avbrott ", där syntetiska feromoner frigörs i ett område , till exempel ett fält med grödor som förvirrar skadedjuren , som därför inte kan para sig och föröka sig.

Previous:nothing Next:Effekterna av preventivmedel på kroppen

Relaterade artiklar


 • hur man gör afrodisiakum potions
 • klamydia tecken och symptom
 • Hur effektiv är p-piller ?
 • Effekterna av preventivmedel på kroppen
 • testförfaranden för hiv
 • ätbara afrodisiaka
 • libido booster för kvinnor
 • hur ska kissable
 • inte preventivmedel orsaka viktökning ?
 • hur man lär sig om STD kliniker
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com