vad är onormal celltillväxt i ett cellprov ?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-22
Från 18 år och äldre , är det starkt rekommenderat att alla kvinnor får årliga cellprov för att övervaka deras reproduktiva hälsa . Det cellprov skall hämtas ett urval av celler från livmoderhalsen som sedan undersöks under ett mikroskop . Testet söker eventuella oegentligheter i dessa celler , vilket kan tyda på en hälsofråga som en infektion eller förstadium till cancer tillväxt. Om de utvalda celler inte överensstämmer med normen i storlek, form och räkna , kallas detta en onormal cellprov . En onormal cellprov är dock inte alltid en indikator på en hälsofråga eller alarmerande .

Definition

En cellprov utförs av en gynekolog . Ett spekulum sätts in i slidan , och läkaren in en pinne eller varsam cytobrush , trycka den mot livmoderhalsen att ta ett prov av celler . Dessa celler placeras sedan på en bild och ses över under ett mikroskop . Resultatet av översynen beräknas enligt storlek, form och antal onormala celler närvarande . En onormal cellprov kommer att få celler att se annorlunda ut till det normala , friska celler , mängden skillnaden avgör vilken klass av avvikande resultat från Pap detta kan vara .

Inflammation

En vanlig orsak till en onormal cellprov är helt enkelt inflammation i livmoderhalsen . Detta kan orsakas av en rad olika infektioner , såsom humant papillomvirus ( även känd som HPV eller genitala vårtor ) , en svampinfektion eller herpes . Det kan också orsakas av senaste sexuell aktivitet. Denna typ av bedömning i ett cellprov allmänt anses vara ofarliga , och kvinnor som har inflammation i allmänhet rekommenderas att ha en annan cellprov gjort i ett par månader för att övervaka avvikelser .

Cervikal dysplasi

livmoderhalscancer dysplasi hänvisas till ett avvikande cellprov resultat som inte är relaterade till en infektion . Detta resultat indikerar att det finns onormala celler närvarande och kan klassas in i mild , måttlig och svår kvantiteter . Cervikal dysplasi behandlas som ett förstadium till cancer skick , kommer emellertid många fall lösa på egen hand genom kroppens egen reparation . Det kan sakta utvecklas till cancer , livmoderhalscancer dysplasi är skälet övervakas noga när den hittas . Denna typ av tidig upptäckt stöd i att finna och behandla cancer innan de är för svåra .

squamous cancerceller

Den svåraste att hitta en onormal cellprov är att squamous cancerceller . Om sådan finns, dessa celler ange förekomst eller överhängande förekomst av cancer . Eftersom cancer kan upptäckas tidigt genom regelbundna cellprov har många kvinnor som har onormala cellprov med squamous cancerceller redan sett flera onormal likaledes i det förflutna . Behandlingsalternativ sträcker sig från operation för strålning behandlingar såsom kemoterapi , beroende på svårighetsgrad och frekvens av dessa celler .

Fortsatt behandling

Även i fallet med många onormala cellprov att ingen uppföljande behandling krävs, Läkaren kan bestämma att ytterligare behandling kan användas för att punktskatten på avvikelser . Detta kan göras genom cryosurgery , eller frysning cellerna och sedan ta bort dem . En annan uppföljning förfarande för onormala celler är kolposkopi , vilket innebär att måla livmoderhalsen med en ättika lösning för att uppmärksamma eventuella onormala områden . Detta möjliggör en korrekt biopsi av abnormitet som skall vidtas . Slutligen kan biopsier begäras av den onormala områden om det inte löser naturligt .

Previous:nothing Next:Definitionen av blockerade äggledare

Relaterade artiklar


 • Vilka är biverkningarna av ExtenZe ?
 • varningar om lumineers
 • biverkningar hos män som tar östrogen
 • naturlig lindring för vaginal torrhet
 • Vilka är användningsområdena för födelsekontroll?
 • inte UVI HPV orsakar ?
 • hur reparera emalj på tänderna
 • vad är p-plåster ?
 • Hur övertyga andra en är kvinna om det verkligen en man
 • hur man förblir avhållsamma fram till äktenskapet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com