effekter på morgonen efter-piller

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-05-18
"Dagen efter-piller " är en allmän term för de typer av akuta preventivmedel (EG ) . Akut antikonception kan tas av kvinnor upp till 5 dygn efter oskyddat samlag , men det är mest effektiva när de tas inom 24 timmar . Det förhindrar graviditet i ca 75 till 87 procent av fallen . Akut antikonception kan ha mild , måttlig eller svår biverkningar . Innan du tar någon typ av EG , är det viktigt att förstå dem och veta varningssignaler om allvarliga och ibland livshotande

Du behöver : .
Baby olja .

Vad är "dagen efter -piller " ?

Plan B , ett läkemedel som tillverkas av Duramed Pharmaceuticals , är gjorda speciellt för detta ändamål , och det är ofta vad folk syftar på när de talar om Morning After Pill . Ett antal olika läkemedel preventivmedel kan även användas som akut preventivmedel . Akut preventivmedel finns på apotek diskar utan recept för både kvinnor och män . I april 202C en domstol fällt en lag som förhindrar 17-åringar från att köpa EG , och när detta skrivs bör du kunna få akut preventivmedel om du är 17 eller äldre .

Hur fungerar EG Work ?

Alla de olika "dagen efter " droger fungera ungefär på samma sätt . Den inleds med två stora doser av hormoner som de i vanliga p-piller , ett inom 72 timmar efter oskyddat sex och den andra 12 timmar efter den första dosen . Om morgonen efter piller fattas före ägglossning , kommer det att förhindra att ägget kommer ut från äggstocken . Om du redan har ägglossning , förhindrar akutpreventivmedel ägget från att resa in i livmodern genom äggledaren och implantera i livmoderslemhinnan . Tvärtemot vad du kanske har hört är det allmänt accepterat av den medicinska samfundet att akuta preventivmedel inte orsakar en abort . Morgonen efter -piller hindrar ett ägg , om man är befruktat under oskyddat sex , från implantering i livmodern .

Om du redan är gravid , kommer på morgonen efter-piller inte skada fostret eller orsaka fosterskador . Akut antikonception är inte effektiv när du är gravid , vilket en gång ett befruktat ägg implantat i livmodern .

vanliga biverkningar

De biverkningar av EG varierar något mellan olika formuleringar . Plan B har en lägre risk för vissa biverkningar, särskilt illamående , än andra formuleringar . Plan B använder endast gulkroppshormon, medan andra "dagen efter -piller " beredningar använda en kombination av olika hormoner

De vanligaste biverkningarna av akuta preventivmedel är . illamående , kräkningar , buksmärta , huvudvärk , trötthet , yrsel , ömma bröst , och i början eller slutet av nästa period . Dessa vanliga biverkningar försvinner i allmänhet inom ett par dagar . Om du upplever allvarliga biverkningar eller något av ovanstående inte ge upp efter några dagar , är det viktigt att tala med din läkare . Om du vill undvika några av de illamående och kräkningar , ta en OTC anti-illamående medicin som Meclizine ( säljs som Bonine och Dramamine II) . Med anti-illamående medicin en timme innan du startar EG kan kan minska illamående och kräkningar kraftigt, men kan du känna dig mer dåsig .

allvarliga biverkningar

EG kan i sällsynta fall orsaka allvarliga biverkningar , särskilt utomkvedshavandeskap ( när ett ägg implantat utanför livmodern ) . Om du har någon allvarlig reaktion efter intag av EG läkemedel , kontakta genast läkare och sluta ta medicinen om du inte har tagit den andra dosen tills en läkare ger dig OK . Om några biverkningar , speciellt buksmärtor , senaste mer än några dagar , se till att tala med din läkare också . En uppföljning fysisk och bäcken tentamen rekommenderas efter EG

Varning tecken på allvarliga biverkningar som du bör titta på : . svåra magsmärtor, speciellt om det fortsätter i flera dagar , andnöd , bröstsmärta , dimsyn eller ögonproblem , svår smärta eller domningar i benet eller armen , och svår huvudvärk . Om du upplever någon av dessa allvarliga varningssignaler , kontakta din läkare omedelbart eller besöka en akutmottagning eller akutvårdscenter om symptomen är allvarliga eller om du behöver hjälp direkt .

Ytterligare punkter att komma ihåg

Ett par andra anteckningar att komma ihåg: Om du tar någon medicin , gå över dina mediciner med apotekare när du får på morgonen efter-piller . Vissa mediciner kan minska effekten av EG eller öka risken för allvarliga biverkningar. Se till att gå över alla instruktioner med farmaceut och tala med din läkare innan du tar EG om du är orolig för någon av den information du får . Dessutom, om du är under 17 år kan din läkare ordinera akuta p-piller för dig , även om du inte kan få det på apoteket disk .

In Case of Emergency Endast

Kom ihåg , akuta preventivmedel är precis vad det låter som : för nödsituationer bara . Det är inte avsedda att ersätta vanliga preventivmedel, särskilt eftersom kondomer och p-piller har en 99 % eller större effektivitet, men EG har bara 75 % effektivitet-vilket innebär att så många som 1 av 4 kvinnor som tar akut -piller kommer att hamna gravid trots att morgonen efter-piller . Men om ditt preventivmedel misslyckas , en kondom går sönder , eller om du är utsatt för sexuella övergrepp kan akutpreventivmedel förhindra en hel del sorg , huvudvärk och en allvarlig omväg på livets väg om du inte vill bli gravid .

Previous:nothing Next:hur effektivt är vaginal preventivmedel film ?

Relaterade artiklar


 • information om loestrin preventivmedel
 • om orto Tri- cyclen lo
 • hur man kan förebygga vaginal lukt
 • hur man gör för glömd p-piller
 • hur man kan öka feromoner
 • biverkningar efter avslutad p-piller
 • som kondomer är bäst för stimulering ?
 • hur man injicerar alprostadil
 • biverkningar av Depo preventivmedel
 • kan dricka alkohol lägre spermier ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com