historien om preventivmedel

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-05-22
Preventivmedel består av metoder och utrustning för att förhindra graviditet , eller att avbryta en oönskad fostret . Det omfattar barriär -och hormonella metoder , såsom kondom eller piller , som hindrar spermier från befrukta ett ägg . Historien om preventivmedel är ganska kontroversiellt för vissa , som kan motsätta sig olika preventivmetoder på grund av religiösa eller personliga skäl . Idag preventivmedel är lagligt tillgängliga i hela USA och större delen av världen . Abort och liknande praxis som ett preventivmedel varierar fortfarande så långt som lagligheten och den allmänna opinionen berörs, med regler förändras ständigt i många länder .

Ancient preventivmetoder .

En av de tidigaste inspelade preventivmetoder användes av kvinnor i det antika Egypten . Kvinnor införas en post som kallas " vagitorium " in i slidan för att blockera spermier . Den vagitorium gjordes från poster såsom bivax eller gödsel . Under 2: a århundradet , rekommenderas grekiska gynekologer kvinnor att sprida ämnen som ingefära eller olivolja runt vaginan för att döda spermier och förhindra graviditet. Kvinnor använde också en mängd olika ämnen för att avsluta oönskade graviditeter. Dokument från så tidigt som 1: a århundradet beskriva kvinnors intag av ämnen som silphium , kvicksilver , arsenik och även örter för att framkalla abort . Om dessa ämnen fungerat , gjorde de ofta det genom att farligt förgiftning kvinnan , vilket ofta leder till hennes död tillsammans med barnets .

Kondomen är Läkemedlets

Den första kondomen uppfanns runt 1640 , och gjordes från Tarmar . På den tiden var de används främst för att förhindra spridning av syfilis . Under den 17: e talet, då den mikroskopet uppfanns och fulländade upptäckte forskare spermier i ejakulationsvätskan och postulerade att blockera eller döda spermier var nyckeln till graviditetsförebyggande . Från och med nu blev kondomer en av de mest använda preventivmedel . Läder och linne versioner användes tidigt, med dem som gjorts från djurhudar och tarmar slutligen ersätta alla andra material . I början av 19th century, var kondomer öppet säljas på apotek , pubar och andra företag över hela världen. År 1844 var gummi uppfanns , och kondomer kunde vara massproducerade för första gången , vilket gör dem tillgängliga för en bredare befolkning.

Comstock lagarna

Efter 1860 hade USA förbjudit alla aborter utom de anses nödvändigt för att rädda en kvinnas liv . År 1873 passerade kongressen Comstock Act, som gjorde alla och alla former av preventivmedel olagliga . Förbudet förbjöd även någon från att tillhandahålla information om preventivmedel och aborter. Försäljningen av preventivmedel var knappt skett under denna period , som producenter av kondomer och andra enheter enkelt marknadsförs dem som kvinnlig hälsa och hygienprodukter. År 1918 var en kvinna vid namn Margaret Sanger debiteras enligt denna lag med information om preventivmedel . Hon överklagade och vann , med domstolarna konstaterandet att preventivmedel var nödvändigt för att skydda kvinnans hälsa . Sanger skulle gå på att hittas Planned Parenthood på 1930-talet .

Roe v. Wade

Baserat på Sanger seger och andra utmaningar , var Comstock lagar upphävda både på delstatsnivå och federal nivå under 1930-talet . Det tog ytterligare 40 år innan kvinnorna fick rätt att välja abort som ett preventivmedel . Från 1860 till 1973 var abort olagligt i USA , med få undantag . Landmärket Högsta domstolen gäller Roe v. Wade 1973, fann att lagar som förbjuder abort var grundlagsstridig. Denna dom gav kvinnor rätt att välja abort i USA fritt inom den första trimestern. Det gav också statens förmåga att reglera abortlagstiftning under andra trimestern , och gav stater rätt att förbjuda abort under tredje trimestern , utom när det anses medicinskt nödvändigt.

P-piller och Moderna preventivmedel

År 1959 , var den första hormonella p-piller , Envoid , godkänt av FDA för preventivmedel . Även mycket effektiv , kom denna tidiga p-piller med några riskabla biverkningar , såsom blodpropp och högt blodtryck . Av 1980-talet låg dos piller allmänt tillgängliga. Medan lika effektivt för att förebygga graviditet , hade dessa piller betydligt färre biverkningar . Under 1990-talet var Depo-Provera hormon skott uppfann , och kunde för att förhindra graviditet under flera månader i taget . Under 1999 godkände FDA Plan B ( på morgonen efter-piller ) för försäljning av receptbelagda . Denna akuta p-piller ger kvinnor möjlighet att förhindra graviditet efter oskyddat sex , och kan användas som en backup om preventivmetoder misslyckas . År 2003 var Plan B tillgängliga över disk i hela USA

Previous:nothing Next:uttagsmetod som preventivmedel

Relaterade artiklar


 • hur man använder temperaturen för födelsekontroll
 • botemedel för vaginal kokar
 • biverkningar av loestrin preventivmedel
 • är din tid oregelbunden efter en förlossning ?
 • symptom på anala vårtor
 • vad är ett afrodisiakum ?
 • estrostep preventivmedel biverkningar
 • om STD testning kliniker
 • biverkningar av p-plåster
 • hur man använder progesteron kräm med preventivmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com