om intrauterin preventivmedel

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-27
Spiraler ( IUP) är en form av preventivmedel som infogas direkt i livmodern och hålls kvar där i flera år att ge en kontinuerlig form av preventivmedel . De verkar genom att hämma och döda spermier , antingen genom direkta utsläpp av hormoner eller genom att få kroppen att släppa dessa hormoner i livmodern . Genomförande kräver en läkares kompetens men vanligtvis tar mindre än en timme . Medan de ger ett nästan garanterat förebyggande av graviditet och kräver lite omsorg , men de bär risken för att vissa obehagliga eller potentiellt farliga biverkningar .

Betydelse

spiral hade en stenig historia på 1970-talet , då en marknadsförs enhet , den Dalkon Shield var knutet till ett antal komplicerade graviditeter . Men spiral på marknaden idag anses vara en säker och effektiv form av preventivmedel , enligt Centers for Disease Control and Prevention . Trots detta är de preventivmedel enheten i valet för endast cirka 1 procent av kvinnliga preventivmedel användare i USA . De används mycket mer mestadels i andra länder , särskilt Kina , där ungefär 30 procent av kvinnor som är gifta och i barnafödande ålder använder enheten , enligt Johns Hopkins School of Public Health .

Typer

Moderna Spiral , som godkänts för användning i USA , finns i två former : T koppar spiralen och Mirena intrauterint system . Båda är små T- formade enheter att en läkare platser i livmodern , men de varierar i sin metod för att förhindra preventivmedel . Den koppar som innehåller enheter störa spermiernas förmåga att nå äggledarna för att slutföra gödsling , och förekomsten av enheten i livmodern föranleder utsläpp av kemikalier som kan döda spermier . Dessutom kan den koppar sig vara giftigt för spermier . Mirena intrauterint system släpper direkt ett hormon skadlig för både spermier och ägg . Båda har framgång på mer än 99 procent , men Koppar T spiralen är effektiv för 10 eller fler år , medan Mirena intrauterint system tar cirka fem år .

Fördelar

Använda spiral har vissa fördelar jämfört med andra former av preventivmedel . Deras goda resultat tillsammans med sin långsiktiga effektivitet innebär att de kräver lite uppmärksamhet och möjliggöra en mer sexuell spontanitet . Användare kan kontrollera enheten efter varje period helt enkelt genom att kontrollera sin string , som lätt kan kännas genom att sätta in ett finger i slidan. Dessutom , medan kostnaden för att ha en läkare implantat en kopparspiral kan vara dyrt , kan användare spara pengar på lång sikt eftersom inga andra former av preventivmedel behövs .

Mindre bra

En av de mest störande biverkningar av en spiral , i synnerhet koppar T spiralen , är att det orsakar lång och ibland smärtsamma perioder , vilket kan leda till blodbrist . Ibland kan de hål i livmoderväggen , som inte minskar effektiviteten , men kan vara smärtsamt . Mirena Spiralen kan orsaka andra biverkningar , inklusive cystor på äggstockarna, viktökning , högt blodtryck , akne och en lägre sexlust . Båda enheterna kan också påverka fertiliteten efter avlägsnande , särskilt om de blir inbäddat i livmodern eller orsaka en infektion bäcken . I sällsynta fall kan de orsaka svåra skador på livmodern , vilket kräver en hysterektomi . Dessutom spiral erbjuder inget skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar , så kommer kvinnor behöver ytterligare skydd för denna oro.

Controversy

IUD användning har kommit i skottgluggen anti-abort grupper på grund av oro att den förstör befruktade ägg . Förespråkarna för enheten säger att det hindrar de flesta spermier från att nå ägg , och de spermier som når äggen inte kan slutföra befruktning . Både Världshälsoorganisationen och American College of obstetriker och gynekologer har ingått genom forskning att spiral förhindra befruktning istället framkalla aborter . Läkare kan använda spiral , emellertid, som en form av akut preventivmedel upp till fem dagar efter sexuell aktivitet , eftersom de kan störa ägget s engagemang till livmodern .

Previous:nothing Next:hur man kan förebygga erektil dysfunktion

Relaterade artiklar


 • hur man startar ett kok stryk relation
 • hur du hittar G-punkten
 • hur man ska fastställa ett preventivmedel
 • hur man hittar zestra
 • vad är tecknen på kondylom ?
 • Vilka är symtomen på en låg libido ?
 • hur lång tid är en kvinna infertil ?
 • hur man använder rak jackor i träldom
 • hur man förebygger hiv som senior
 • vad könssjukdomar kan botas
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com