preventivmedel historia

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-03
Historien om preventivmedel eller preventivmedel är så länge det inspelade mänsklighetens historia. Några av de tidigaste kända metoder var mycket uppfinningsrik . Varje typ av preventivmedel på marknaden idag har en intressant historia . Nya former av preventivmedel för kvinnor, såsom ringen och plåstret , är utformade för att vara bekvämare och enklare än en daglig tablett

Första Kunskap

Det tidigaste dokumenterade former av preventivmedel tros vara avbrutet samlag , naturläkemedel , och vagitorier ( vaginal infogningar att förbjuda insemination ) . Egyptierna använde en vagitorium av ludd som var indränkt i honung och avgår från akacia buske . Aristoteles rekommenderas kvinnor att söka olivolja eller cederolja till vaginan eftersom det fördröjer rörligheten för spermier. Den kinesiska uppfann det som senare blev membran , en oljad bambu skiva som , när den har satts , fungerade som en barriär till livmoderhalsen. Rytmen Metoden går så långt tillbaka som det första århundradet , då den var rekommenderas till kvinnor av den grekiska gynekologen Soranus . Den 13: e och 14-talen bära den första skriftliga beskrivningar av kondomer .

historia Kondomer

Det finns bevis för att de gamla egyptierna använde något som liknar den moderna kondomen som ett preventivmedel , enligt avert. com . Dessutom , grottmålningar i Combarelles Frankrike den runt 100-200 e. Kr. skildra användningen av kondomer . På 1500-talet ett linne kondom användes under en syfilis epidemi . Den första användningen av spermiedödande medel är daterad vid denna tid också . Kondomer har massproducerade sedan 1850 , ett resultat av Charles Goodyears vulkanisering av gummi . Dessa tidiga kondomer var ämnad att vara tvättbara och återanvändbara , fram till latex mönster finns början 1912. Den första smörjas kondomer blev tillgängliga år 1957 . Kondomer för närvarande står för $ 9 miljarder i försäljning över hela världen och finns i många storlekar , färger , texturer och smaker .

hysterektomi /Vasektomi

Den grekiska läkaren Soranus gjorde den första kända hysterektomi ( borttagande av livmodern ) i 2 AD Men på den tiden det användes för medicinska ändamål, inte för att undvika graviditet . Vasektomi , avlägsnande av " vas defeferentia , " rören som ansvarar för spermier till pungen , kom mycket senare . Den första inspelade vasektomi utfördes på en hund av Sir Ashley Cooper 1830. Det var ursprungligen används för att begränsa onani hos män samt förbjuda mångfaldigande och var ofta ett obligatoriskt förfarande för kriminella och sinnessjuka i början av 20-talet.

Abort

Det tidigaste abortmetoder var örter och införandet av ett objekt in i slidan att inleda missfall . Den första rapporterade nämna är från Egypten ca 1550 f. Kr. Det fanns också ett misslyckat teknik som är inblandade massera livmodern för att framkalla abort , vanligare i östra världen . Abort var något godtagbart i samhället tills den viktorianska eran s förskjutning i värderingar , när medicinska organisationer i England, Frankrike och USA började trycka för lagstiftning mot abort . 20-talet medförde en viss avslappning i dessa lagar , men illegala aborter var ofta ett alternativ . Den abortpillret , även känd som RU486 blev tillgängliga på den svarta marknaden i slutet 20th century , men det var inte godkänt av FDA fram till 2000 .

P-piller

Med finansiering anskaffas av Margaret Sanger , utvecklat Gregory Pincus progesteron piller i början av 1950-talet , men p-piller har inte fått FDA-godkännande till 1960 . Tidiga versioner av p-piller var snart kopplade till sjukdomar hos kvinnor och den styrka per dos av p-piller halverades . Den tidiga 21: a århundradet introducerades Plan B , den akuta p-piller , även känd som "dagen-efter-piller ", som kan arbeta så mycket som flera timmar efter oskyddat samlag .

Lagen

År 1873 , den amerikanska kongressen passerade Comstock Lagar , första politiskt motiverat försök att juridiskt förbjuda preventivmedel . Preventivmetoder kunde inte visas i annonser , och posten var tillåtet att ta utskick preventivmedel . På 1930-talet genom 1950-talet var Lysol desinfektionsmedel marknadsförs som en metod för kvinnliga preventivmedel . Högsta domstolen har inte officiellt välta Comstock förbudet fram till 1965 , med hänvisning till ett gift par rätt till privatliv .

Previous:nothing Next:inte låg biverkning preventivmedel hjälpa akne ?

Relaterade artiklar


 • hur man väljer rep att använda i träldom
 • tonårsgraviditeter information
 • Hur får man en cellprov
 • vad som ingår i en STD -test?
 • typer av p-piller
 • om nudistläger
 • hur man kan jämföra levitra
 • hur man hittar svängande klubbar i Frankrike
 • Hur planen b piller arbete ?
 • veta om du går igenom klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com