historia Livmoderhalsprover

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-06-08
Även om det var en gång bland de viktigaste orsakerna till dödsfall i cancer , har incidensen av nya fall av livmoderhalscancer i USA minskade snabbt sedan 1940-talet. Den främsta orsaken till denna kraftiga minskning är införandet av Pap-test , ett enkelt screeningtest som kan identifiera onormala livmoderhalscellerna innan de utvecklas till cancer

Betydelse

Livmoderhalscancer var en gång en ledande dödsorsaken bland amerikanska kvinnor. Idag, tack vare omfattande användning av Pap-test , som antalet minskar stadigt . Detta livräddande test krediteras med att minska livmoderhalscancer takt dödlighet i cancer hos amerikanska kvinnor med 74 procent mellan 1955 och 1974 . Enligt American Cancer Society , fortsätter dödstalet minska med cirka 4 procent per år .

Historia

Dagens höga tidig livmoderhalscancer upptäckt kan till stor del hänföras till ett verk av en man . Dr George Papanicolaou var en grekisk fysiolog vars forskning framkommit en mängd ny information om den kvinnliga menstruationscykeln . Den Pap-test , som den kom att kallas , infördes i USA redan på 1930-talet. Det var inte förrän efter hans tal med titeln " Atlas of Exfoliativ Cytologi " publicerades år 1954 för att test blev mer allmänt utnyttjad . Idag är testet rekommenderas för alla kvinnor från 18 års ålder eller tidigare om sexuellt aktiva .

Fördelar

Livmoderhalscancer är en långsamt växande sjukdom som kan ta många år att utveckla . Förmånen av Pap-test är att det tillåter läkare att fånga potentiella livmoderhalscancer innan det blir invasiva . Med regelbunden screening kan de flesta livmoderhalscancer upptäckas och behandlas samtidigt i ett tidigt skede .

Pap-test också används för att diagnostisera andra villkor , såsom infektioner och onormal men noncancerous celler . Den enkla och smärtfria testet låter läkare att identifiera dessa villkor snabbt och korrekt.

Förfarande

Pap-test utförs genom att ta ett litet urval av celler från livmoderhalsen , som är den nedre delen av livmodern. Ett spekulum sätts in i slidan för att hålla den öppen , och en lång kompress gnids mot livmoderhalscancer öppning att samla upp celler .

De insamlade celler undersöks sedan med mikroskop för eventuella avvikelser . Om cellförändringarna upptäcks , följer läkaren upp med patienten att besluta om en handlingsplan . Beroende på graden av avvikelsen , kan behandlingen vara snabb och enkel eller innebär månader av sjukvård .

Missuppfattningar

Många kvinnor tror att de inte behöver regelbunden Livmoderhalsprover om de är vid god hälsa eller över en viss ålder . Eftersom livmoderhalscancer har inga symtom tidigt , det är absolut nödvändigt för alla kvinnor 18 och äldre att vara mammografi regelbundet .

Äldre kvinnor är inte befriade från livmoderhalscancer eller tester Pap. Nästan 20 procent av nydiagnostiserad fall av livmoderhalscancer är kvinnor över 65 år , enligt American Cancer Society .

En vanlig missuppfattning är att Livmoderhalsprover är smärtsam och bör undvikas . Medan det finns ett visst obehag när provet samlas , är det mindre och kortlivade .

Previous:nothing Next:Hur förhindrar födelsekontroll graviditeten?

Relaterade artiklar


 • hur man kan undvika att få inflammation i lilla bäckenet
 • hur man bär underkläder på som passar din kropp typ
 • Hur man sköter om bröstvårtan piercing
 • effekter av preventivmedel på perioder
 • hur praxis slaget av tjuren position
 • hur man identifierar din egen förspel knappar
 • hur man använder NuvaRing för födelsekontroll
 • syfilis intressanta fakta
 • manlig impotens naturläkemedel
 • hur man använder icke- hormonella preventivmetoder
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com