saker att göra innan ett cellprov

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-13
Ett cellprov är ett årligt test som kontrollerar om förändringar i en kvinnas livmoderhalsen . En cellprov kan berätta om det finns en infektion , missbildning eller ens livmoderhalscancer. Genom att regelbundet med cellprov , kan potentiella problem behandlas tidigt . Beredskapen för en cellprov kan göra processen löpa snabbt och smidigt

ringa

Välj en gynekolog som du känner dig bekväm med . Kontrollera med vänner eller familj för att se om de rekommenderar någon . Om detta är ditt första cellprov , låt din gynekolog veta så att du kan ställa några frågor du kan ha innan de får testet.

Under en cellprov , är ett bäcken tentamen ges . Medan du om på tentan bordet, läkare kommer in ett spekulum i slidan . Detta instrument används för att öppna slidan för att se livmoderhalsen . Läkaren använder sedan en speciell borste för att få ett prov av cellerna på insidan och utsidan av livmoderhalsen . Cellerna skickas sedan till ett laboratorium för undersökning .

Vissa gynekologer också ge en bröst medan du är där . Om man inte gör detta, tveka inte att fråga för en att ges. Det skadar aldrig att ha en professionell kontrollera avvikelser i ditt bröst .

Saker att undvika Innan en Pap smear

Testresultat kan påverkas genom att dölja eller tvätta bort celler i livmoderhalsen . För två dagar före provet , inte har sex . Använd inte douche eller använd tampong heller. Undvik vaginalkräm , deodoranter , sprayer och pulver innan cellprov .

Schemalägg din cellprov minst 10 till 20 dagar efter den första dagen i din sista perioden . Läkare rekommenderar att du inte har ett cellprov samtidigt på din period , eftersom det kan påverka resultatet av dina resultat .

Förbereder för Pap-test

På dagen för din cellprov , bära löst sittande kläder . Använda toaletten så att blåsan är tom . Det kan vara ganska obehagligt att få en cellprov om du måste använda toaletten .

Om du börjar känna dig själv bli nervös , ta några djupa andetag . Få en cellprov är obekvämt för många kvinnor. Tack och lov , tar processen inte för länge . Kom bara ihåg att det kommer att vara över snart .

Nå resultat

Det brukar ta ungefär två till tre veckor att få tillbaka resultaten från ett cellprov . Om det är något onormalt som dyker upp i testet kommer gynekolog brukar kalla så att du vet .

Ibland uppföljning tester behövs för att granska resultaten närmare . Om det är något du inte förstår om resultatet av din cellprov , kontakta din läkare .

Previous:nothing Next:Hur testar man för könssjukdomar

Relaterade artiklar


 • fördelar och nackdelar med att donera ägg
 • behandling för Peyronies sjukdom
 • symptom på krabbor
 • vitaminer som förbättrar en libido
 • medeltida preventivmetoder
 • vad som orsakar låg libido ?
 • hur man kan beräkna när att bli gravid
 • orsaker till ED
 • Hur lång tid tar det för födelsekontroll ska börja gälla ?
 • Vilka är de 10 afrodisiaka ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com