vad är skillnaden mellan herpes typ 1 & 2 ?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-06-05
Det finns två typer av herpes som genererar ganska mycket förvirring-herpes simplex 1 ( HSV -1) och herpes simplex 2 ( HSV -2) . Båda är medlemmar av herpes simplex virus familj och dela cirka 50 procent av samma DNA . Symtomen vid både uppenbart i anbudet områden av slemhinnan-HSV- 1 runt muntliga området och HSV-2 i underlivet . Båda typerna av herpes är smittsam , men det sätt på vilket människor först få HSV- 1 och HSV- 2 är olika , liksom det sätt att viruset överförs från person till person.

herpes simplex 1 ( HSV-1 )

HSV- 1 förvärvas genom överföring från någon som har viruset , vanligen genom kyssar eller liknande kontakt. Däremot kan dela bestick , rakhyvlar och handdukar sprids också HSV-1 . HSV -1-virus reser till nervceller nära örat kallas trigeminus ganglion , varför symtom uppträder i ansiktet . Det vanligaste symptomet för HSV- 1 är den gemensamma feber blister , vilket är normalt mycket mild , lösa på tre till tio dagar . Men i kommande fall påverkas HSV- 1 i ögonen och , i sällsynta fall kan sprida sig till hjärnan och orsakar herpes encefalit . Enligt American Social Health Association , av de 100 miljoner amerikaner som har HSV- 1 , de flesta fick viruset som barn .

Herpes simplex 2 ( HSV-2 )

HSV-2 är också förvärvas från någon som har viruset , bara att den sprids genom sexuell kontakt. HSV-2 virus reser till sakrala ganglion vid basen av ryggraden, där det kan förbli latent i flera år . När HSV- 2 virus aktiveras , symptom i form av smärtsamma förändringar som får utbrott på könsorganen . Lesioner lösa på två till fyra veckor efter en första utbrott . HSV- 2 inte sprida sig till andra delar av kroppen , men utgör inte det allvarliga komplikationer till nyfödda som drabbas av HSV- 2 virus medan passerar genom förlossningskanalen . Den amerikanska Social Health Association sägs att av de 40 miljoner amerikaner med HSV-2 , de flesta fick viruset som tonåringar eller vuxna .

HSV-1 Transmission

Den uppenbara frågan är , kan någon med HSV -1 infektera genitala regionen av en person som inte är smittade med HSV viruset ? HSV- 1 kan överföras till oinfekterade en person genom oralsex och , faktiskt, uppskattningsvis 30 procent av genitala herpesinfektioner i U. S. orsakas av HSV-1 . Dock kommer den person som är smittad har genital HSV- 1 , inte HSV-2 . De flesta människor som är infekterade med HSV-1 i underlivet har få utbrott efter den första , om någon alls . En studie utförd av forskare vid University of Washington visar att senare utbrott på könsorganen på grund av HSV- 2 förekommer 10 gånger oftare än de som sprids av HSV-1 .

HSV- 2 Transmission

En HSV- 2 infektion i underlivet kan också spridas till munnen på en person som inte smittats med HSV . Men sådana infektioner är mycket sällsynta och återkommande utbrott ovanligt . Muntlig infektioner orsakade av HSV- 2 återkomma 0,01 gånger om året i nyligen smittade människor i genomsnitt .

HSV- 1 HSV- 2 Cross-Transmission

Kan någon med HSV-2 även förvärva HSV- 1 , och kan någon med HSV- 1 kontrakt HSV- 2 ? Återigen är svaret ja , men den person som ingår avtal den andra herpesviruset kanske inte ens vet det . Varje herpesvirus medföra att immunförsvaret att producera antikroppar som parera både HSV- 1 och HSV- 2 , vilket ger en HSV-smittad person en extra boost av skydd mot den andra formen . När någon med HSV- 1 kontrakt HSV- 2 , tenderar det första utbrottet att bli betydligt mindre allvarliga , till den grad att vara försumbar-eller kanske den person som är symptomfria under många år . Detta kan förklara varför upp till 80 eller 90 procent av personer med HSV- 2 inte ens vet att de är infekterade med viruset .

Previous:nothing Next:information om bakteriell vaginos

Relaterade artiklar


 • hur man kan bota vaginal vårtor
 • vilka höjningar libido ?
 • hur man gör insemination
 • om provigro biverkningar
 • vad är sentia ?
 • negativa effekter av preventivmedel på unga tonåringar
 • om ägglossning kalendrar
 • om HPV
 • preventivmedel alternativ efter förlossningen
 • Hur maxiderm arbete?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com