Hur ofta ska du ha ett test cellprov ?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-07-16
Ett cellprov är ett screeningtest viktigt för hälsa och förebygga sjukdom . Under en cellprov , tar en läkare en liten skrapa av celler form livmoderhalsen . Detta gör att din läkare att testa för eventuella avvikelser , inklusive sexuellt överförbara sjukdomar eller förstadier till cancer cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. En cellprov bör utföras som en del av rutinmässig årlig läkarundersökningar, även om vissa patienter kan kräva mer eller mindre frekvent cellprov beroende på ålder och hälsa

Du behöver : .
en linjal.
En skrift redskapen.
En bit papper.
Ett snöre .

Hur är en Pap smear framförd ?

En läkare utför en cellprov med ett spekulum . Den spekulum sätts in i slidan för att öppna slidan . Läkaren kommer då att rengöra livmoderhalsen försiktigt med en liten bomullstuss och sedan använda en borste eller spatel att samla in en skrapning av livmoderhalscancer celler. Läkaren kan titta på dessa livmoderhalscellerna i mikroskop för att upptäcka onormala cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer .

När ska du din första cellprov ?

I allmänhet bör cellprov börja när en kvinna först blir sexuellt aktiva eftersom så fort hon är sexuellt aktiva hon är i riskzonen för sexuellt överförbara sjukdomar såsom HPV eller klamydia , som kan upptäckas i ett cellprov och /eller leda till HPV eller infertilitet om de lämnas obehandlade . Om en kvinna inte är sexuellt aktiv när hon är 18 , föreslår husläkare som hon ska börja med regelbundna cellprov vid 18 års ålder . American College of obstetriker och gynekologer föreslår hon kan vänta tills hon är 21 år .

Hur ofta ska du ha en Pap smear ?

Efter den första cellprov , bör du ha ett extra cellprov varje år tills du får tre normala resultat cellprov i rad . Efter tre normala resultat , vissa läkare rekommenderar att du fortsätter att ha en cellprov varje år , speciellt om du är sexuellt aktiva . Detta tillvägagångssätt rekommenderas av The American College of Obstetrics Gynecologists . Andra läkare rekommendera att när du har en historia av tre normala cellprov , kan du få cellprov vart tredje år så länge resultaten fortsätter att komma tillbaka som vanligt . Detta tillvägagångssätt rekommenderas av The Family Doctor , medan American College of Obstetrics Gynecologists endast rekommenderar detta alternativ för kvinnor 30 år och äldre .

Undantag

patienter som löper hög risk för livmoderhalscancer borde ha cellprov oftare . Om resultaten av en cellprov är onormala eller ofullständiga , kan din läkare rekommendera att du har cellprov oftare än en gång om året . En läkare kan rekommendera ett utstryk upprepa pap efter ett avvikande resultat på så lite som tre månader . Läkare kan också rekommendera regelbundna cellprov var sjätte månad , efter en onormal eller ofullständiga resultat . De med en familjehistoria av livmoderhalscancer eller som utövar hög risk sexuellt beteende ( flera partners och så vidare) kan också vilja ha cellprov var sjätte månad, i motsats till varje år eller vart tredje år .

cellprov Över 65

Kvinnor bör fortsätta att ha regelbundna cellprov under hela deras liv , även efter att de har passerat klimakteriet . Däremot hade kvinnor över 65 år som aldrig har en onormalt cellprov kanske kan undvika att ha rutin cellprov genom att diskutera denna möjlighet med sin läkare .

Previous:nothing Next:biverkningar av desogen

Relaterade artiklar


 • kan en STD överföras genom en toalettsits ?
 • detaljerade instruktioner om prostata massage
 • hur man kan sänka FSH-nivåer
 • Hur effektiv är 72 timmars p-piller ?
 • hur man behandlar en svampinfektion
 • hur man förhindrar graviditet under en menstruationscykel
 • manlig förbättring droger
 • vad är den aktiva ingrediensen i Enzyte ?
 • Mirena biverkningar
 • låg libido symtom
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com