vad gör FSH-nivåer betyder?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-07-03
Kvinnor och män är komplexa varelser , speciellt när det gäller deras reproduktiva system . Detta uttalande stämmer mycket när det kommer till vad ens FSH nivåerna innebär . Nivåerna kan betyda två helt olika reproduktiva vägar för både män och kvinnor

FSH Funktion

follikelstimulerande hormon , FSH eller , som det ofta kallas , är ett endokrina systemet hormon som produceras av män och kvinnor. FSH utsöndras från hypofysen . Syftet med FSH hos kvinnor är att göra som namnet antyder : att stimulera tillväxten av folliklar , men inte vilken folliklar . Den FSH kvinnor producerar syftar till att stimulera hårsäckarna i kvinnans äggstockar . Samtidigt är FSH hos män med ansvar för sund utveckling av testiklarna . Den FSH män utsöndrar också indirekt påverkar en människas förmåga att hjälpa mogna spermier att överleva .

Betydelsen av FSH

det finns tillräckligt med FSH hos en kvinna i hennes barnafödande år är kritisk . Det beror utan tillräckligt med FSH för att ordentligt stimulera hårsäckarna i en äggstock , kommer kvinnans ägg inte mogen . Om ett ägg inte mogen varje månad , kommer den inte att släppas och ägglossning , vilket är ett krav om graviditet önskas , kan inte förekomma . Otillräcklig FSH-nivåer också kan resultera i reproduktiva frågor för män . det kan vara , men är inte alltid , en bidragande orsak till manlig infertilitet

FSH Nivå Fluktuationer

Sedan FSH-nivåer hos kvinnor är relaterade till mognad av ett ägg för ägglossning , inte mängden FSH i en kvinnas kropp varierar under hela månaden. FSH stiger före ägglossningen och minska efter ägglossningen . Under tiden FSH nivån hos män är eller bör vara , mer jämn eftersom män ständigt producera spermier . Med det sagt , den "normala " intervall för FSH nivåer, som mäts i internationella enheter per liter ( IU /L ) , är 5 till 15 IE /L för män och 30 till 50 IE /L ( vid tiden för ägglossning ) för kvinnor . FSH-nivåer över eller under de belopp betyder att det kan finnas ett problem med hormonproducerande körtlar eller andra system.

Höga FSH-nivåer

Som nämnts tidigare, kvinnors FSH nivåer varierar under loppet av sin fruktsamma cykeln . För en grundläggande bedömningen kommer läkarna brukar ett blodprov mellan dag två och fem av kvinnans menstruationscykel. Den normala FSH nivå intervallet för den tiden på en kvinnas reproduktiva cykel är 5 till 20 IU /L. FSH-nivåer utanför detta område är ett tecken på att en kvinna har onormalt höga FSH-nivåer . Ett blodprov kan användas för att bedöma mäns FSH-nivåer också. Som staten tidigare är FSH-nivåer över 15 IU /L hos en man som mycket hög. När det gäller fertilitet , kan en hög FSH nivå antyder uppkomsten av klimakteriet , hormonell obalans eller felaktig funktion av äggstockarna eller testiklarna .

Låg FSH-nivåer

En FSH nivå som ligger under den intervallen som beskrivs ovan är också talar för att en kropp inte kan fungera ordentligt . Det kan vara ett tecken på att könsorganen inte är ordentligt utvecklade eller att hypotalamus eller hypofysen inte producerar hormoner som behövs . När det gäller fertilitet , kan en låg FSH nivå resultera i anovulation hos kvinnor och vara en bidragande orsak till lågt spermieantal hos män .

Fakta

Förmågan att reproducera är inte den enda kroppsliga funktion som kan påverkas av onormalt hög eller låg FSH-nivåer . Otillräcklig FSH-nivåer kan vara den skyldige bakom försenad eller onormal könsutveckling hos ungdomar eller vara den underliggande orsaken till flera gonadotropic sjukdomar och andra hälsofrågor . Därför , tveka inte att kommunicera med en läkare om du tror att det kan vara ett problem .

Previous:nothing Next:vad är Yaz preventivmedel ?

Relaterade artiklar


 • hur man använder begränsningar i träldom spela
 • preventivmedel alternativ efter förlossningen
 • den bästa tiden att få en tjej gravid
 • Vad är kondomer gjorda av ?
 • inte preventivmedel verkligen fungerar ?
 • hur man ger en sensuell massage
 • IUD koppar biverkningar
 • När börjar preventivmedel bli effektiv ?
 • symptom på en herpes utbrytning
 • orsakerna till manlig impotens
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com