alternativ till rotkanaler

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-08-07
När en tandläkare hittar en infektion i massa av en tand , de första orden ur munnen på honom ofta , " tid för en rotfyllning ! " Trots sitt dåliga rykte , kan rotfyllningar vara det bästa sättet att spara en tand . Men i vissa fall kan tandläkare och patienter hitta en annan lösning .

När alternativ är möjliga ?

Om infektionen har funnits i månader eller längre , kanske du inte har några alternativ utöver en rotfyllning eller extraktion . I dessa fall , nerverna är redan döda och kan inte läka på egen hand. Om en infektion är relativt nytt , kan nerverna bara irriterad och kan svara på andra behandlingar.

Pulpaöverkappning

När du vill undvika en rotfyllning , kan tandläkaren försöka pulpan . Han skulle först ta bort alla förfall och smittade områden och sedan sterilisera området , stoppa blödning och montera ett lämpligt fyllningen över den . När de är gjort bra och i rätt situation , massa mössor har en mycket god chans att fungera under en lång tid . Massa landskamper är lämpliga för dessa tänder i i-mellan scen där nerven är irriterad men fortfarande levande och friska nog att reparera sig själv ges en rimlig chans .

Utvinning

Det sista alternativet är utvinning , eller dra tanden helt . Detta är ett billigare sätt än en rotfyllning , men det har sina egna nackdelar . En konstgjord tand kan aldrig helt ersätta din naturliga tand , och kan ibland leda till att du undvika vissa livsmedel på grund av temperatur eller konsistens . Och medan utvinningen kan vara billiga, kan tandprotes vara dyra. Var noga med att överväga alla konsekvenser innan du väljer att ha en tand utdragen, eftersom medan det kan vara billigare på kort sikt kan du betala för det i slutet .

Second Opinion

Som patient du har rätt till ett andra utlåtande. Om diagnosen är inte säkert eller om du har några tvivel om din tandläkare kompetens , pålitlighet och öppenhet för alla eventuella alternativa behandlingsmetoder, söka en annan åsikt . Du kan be att hänskjutas till en endodontist , en specialist på sjukdomar i tänderna rötter . Beslutet om huruvida att få en rotfyllning är ett viktigt , och du måste kunna lita på din tandvård leverantör .

framtida alternativ

Forskare världen över arbetar med nya potentiella behandlingar som kan ge patienterna med fler alternativ , liksom bättre resultat och mindre smärta än de nuvarande förfarandena . Aktuell forskning innefattar arbete med en pulsad plasma tand sond , drift mikroskop och ultraljud handhållna instrument .

Previous:nothing Next:hur man ska behandla morgon muntorrhet

Relaterade artiklar


 • akut nekrotiserande parodontit
 • gula tänder hos barn
 • hur kan lysa dina tänder med peroxid
 • botemedel mot sprickor i tungan
 • anslutning av tinnitus & TMJ sjukdom
 • mekaniska krav på tandimplantat
 • Hur hittar jag en tandläkare för en nödsituation apppointment ?
 • hur man väljer rätt tandborste för ditt barn , barn och äldre barn
 • kan tandvård faner blekas ?
 • hur lätta tänderna med hjälp av Rembrandt vitare eller andra blekning strips
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com