god vård för en delad tand

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-08-17
Även tänder är otroligt stark , kan de fraktur fortfarande och bryta . En delad tand är en särskild typ av brott där en tand har brutit vertikalt i två delar. Det kräver professionell läkarvård . Det finns några viktiga saker du kan göra hemma , men om du inte kan se din tandläkare omedelbart

Orsaker

Det finns flera orsaker till varför tänder kan dela , men den vanligaste orsaken är en plötslig trauma . Bita ner i precis rätt vinkel på något hårt eller slå den av misstag på en hård yta kan orsaka en tand att dela . Mindre allvarliga trauman kan orsaka en splittring i en tand försvagats av en hålighet .

The Nature of Split Tänder

Om en tand har delat , då har det delas upp i två vertikala delar . Framtänderna har bara en rot , så om en delar den kommer att tas bort och ersättas . Kindtänderna längst bak i munnen , men har flera rötter . Om en molar splittringar , kan det vara möjligt att hålla roten intakt och helt enkelt lägga till en krona för att ersätta den saknade delen .

I båda fallen kommer behandlingen att kräva arbete rotfyllning och även mindre kirurgiska ingrepp för att ta bort oanvända nerver .

god vård

En tandläkare är nödvändigt för behandling av en delad tand och även bestämma om uppdelningen var en följd av karies eller bara en olycka . Han eller hon måste också kontrollera hälsan hos tandens nerv . Nerver hos vuxna vanligtvis måste tas bort , men nerver hos barn kan ofta räddas om behandlas omedelbart .

Om tanden spricker , det är viktigt att spara bitar . Ibland , som en tillfällig behandling kommer din tandläkare cement bitarna ihop igen .

Använd varmt vatten med en nypa salt att skölja ur munnen , och även se till att rensa bort den delade bitar .

Använd kompress på området om det finns någon blödning .

För att minska svullnad och lindra smärta , gör en kall kompress och tillämpa den på ditt ansikte direkt på området över den delade tanden .

Om du har ont , ta en smärtstillande medel som acetylsalicylsyra eller ibuprofen .

Om det kommer att ta flera dagar eller mer innan du kan se dina tandläkare , gå till ditt lokala apotek och köpa några dentala cement . Täck sedan såret med det .

Previous:nothing Next:Skillnaden mellan fast och tillfälligt tänder

Relaterade artiklar


 • hur budgeten reklam för en tandläkarpraktik
 • hur man tar emot akut tandvård
 • visdomständer extraktion komplikationer
 • Oral-B vs sonic vård
 • hur man rengör ett barns tunga
 • hur man kan bli av munsår på tungan
 • symptom på koppar allergi beror på tandställning
 • hur man hittar ett implantat tandläkare
 • hur man gör tandblekning hemma
 • säkert sätt att ersätta tandfyllningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com